Turinys
Šis keptų orkaitėje saldžiųjų bulvių receptas jums patiks labiau, nei manote. Saldžiosios bulvės dar vadinamos batatais, skoniu šiek tiek primena moliūgą, šiek tiek morką ir yra saldžios su ryškia oranžine šerdimi.
Jie gali būti patiekiami kaip garnyras, pavyzdžiui, su kalakutiena ar kiauliena, taip pat tinka kaip karštas užkandis.
- Paruošimo laikas: 35 minutės
- Porcijos: 3 asmenims
Ingredientai:
- Saldžiosios bulvės – 700 g;
- Alyvuogių aliejus – 50 g;
- Kietasis sūris – 25 g;
- Prieskoniai (provanso žolelės) – 1 v.š.;
- Paprika – 1 šaukštelis;
- Česnakai – 2 skiltelės;
- Druska – pagal skonį;
- Juodieji pipirai – pagal skonį.
Paruošimas:
Paruoškite visus saldžiųjų bulvių recepto ingredientus. Daugelį žmonių erzina, kai recepte sakoma, kad pagal skonį įberkite druskos. Bet tai tikrai skonio reikalas. Tokiam kiekiui saldžiųjų bulvių man prireikė vieno arbatinio šaukštelio. Tačiau niekas negarantuoja, kad jums asmeniškai to nebus per daug ar per mažai. Alyvuogių aliejaus (galima ir augalinio), jei ne gramais, tai reikės 4 šaukštų.
Apytikslė Provanso žolelių sudėtis: čiobreliai, rozmarinai, mairūnai, bazilikas, šalavijas ir raudonėlis. Jei jų neturite, naudokite, pavyzdžiui, čiobrelius ir rozmarinus (antro kiek mažiau nei pirmojo). Mano nuomone, tai tinkamiausios žolelės.
- Saldžiąją bulvę gerai nuplaukite, iš abiejų pusių nupjaukite galiukus, nupjaukite patamsėjusias vietas. Aš naudoju šepetėlį, kuris puikiai pašalina visus nešvarumus. Jei labai norite, galite plonai nupjauti odą, bet aš to nedarau.
- Saldžiąją bulvę supjaustykite griežinėliais. Tiesiog perpjaukite išilgai į dvi dalis, o po to kiekvieną pusę į 2-3-4 griežinėlius, priklausomai nuo jūsų saldžiosios bulvės dydžio.
- Nulupkite česnaką ir išspauskite. Šiame recepte visada naudoju specialų česnako presą, kad, pirma, jis duotų sulčių, antra – būtų labai smulkus ir tolygiai paskirstytu tarp batato skiltelių.
- Į didelį dubenį supilkite alyvuogių aliejų, suberkite česnaką, pariką ir provanso žoleles. Jau išdėliotas ant kepimo skardos riekeles pabarstau druska ir pipirais, nes druska nemėgsta greitai tirpti aliejuje, o viską tolygiai pabarstant ant viršaus, gaunasi patikimiau.
- Sumaišykite dubenėlio turinį ir sudėkite saldžiųjų bulvių griežinėlius. Dar kartą viską gerai išmaišykite, kad griežinėliai visiškai pasidengtų aštraus aliejaus mišiniu. Įjunkite orkaitę kol įkais 180 laipsnių.
- Riekeles dėkite ant kepimo skardos, kuri anksčiau buvo išklota kepimo popieriumi. Pašaukite į įkaitintą orkaitę 20 minučių. Jei batatai dideli, tai griežinėliai atrodo ilgi, tad aš visada dedu juos ant šono, tai suteikia didesnį paviršių apibarstyti sūriu. Jei saldžiosios bulvės buvo „plonos“, griežinėliai bus platūs ir turėtų būti dedami odele žemyn.
- Smulkiai sutarkuokite kietąjį sūrį. Iš orkaitės išimkite kepimo skardą su saldžiųjų bulvių griežinėliais ir, jei jie jau minkšti (patikrinkite pradurdami šakute), pabarstykite tarkuotu sūriu. Kaip dažniausiai būna, tikslaus kepimo laiko nuspėti neįmanoma. Tai priklauso nuo griežinėlių storio, saldžiųjų bulvių rūšies ir orkaitės. Pasakysiu viena, kad saldžiosios bulvės iškepa greičiau nei paprastos bulvės. Jei orkaitė buvo įkaitinta, po 15 minučių galite patikrinti griežinėlių minkštumą.
- Saldžiųjų bulvių skilteles dėkite į orkaitę dar trims minutėms. Visada įjungiu groteles ir dedu ant viršutinės lentynos. Dabar tikrai ne daugiau nei trys minutės. Iškepus ant grotelių sūris būna itin traškus, o su minkštais saldžiųjų bulvių griežinėliais sudaro puikų duetą.
Štai viskas, mūsų saldžiųjų bulvių griežinėliai orkaitėje yra paruošti. Dažniausiai patiekiu kaip karštą užkandį. Vietoj kietojo sūrio kartais pabarstau feta. Tokiu atveju saldžiąją bulvę geriau supjaustykite ne griežinėliais, o centimetro storio apskritimais. Visiems skanaus!