Bulvių plokštainis su vištiena

  • Paruošimas: 30 min
  • Gaminimas: 90 min
  • Porcijos: 6
Kugelis – tik šitaip šis patiekalas buvo vadinamas mano namuose ir patį skaniausią vaikystėje iškepdavo mano tėtis, po to estafetę perėmė mama. Abu tėvai apie kugelio paruošimo paslaptis sakydavo tą patį – “viską darau iš akies” ir “ką tu ten labai tiksliai numatuosi”. Taigi, kai jau aš užaugau ir savo namuose pradėjau ruošti bulvių plokštainį (šitaip jį visada vadina mano vyras, tad dabar ir aš jį kažkodėl taip pradėjau vadinti) tikrai užtrukau, kol atitaikiau proporcijas pačiam geriausiam variantui, kurie tiesiog pamilau. Vienintelis aiškus dalykas buvo, prieš pradedant visus eksperimentus, kad reikia nemažai karšto pieno nuplikyti bulvių tarkį, o toliau visiška improvizacija. Bet pagal šį receptą keptas jau ne vieną kartą ir tikrai ne du, bulvių kugelis visada gaunasi TOBULIAUSIAS! Itin minkštas bei purus, bet ne per skystas, vištienos sparneliai sultingi ir neperkepti, žodžiu, pats aukso viduriukas – tikrai vertas Jūsų dėmesio.

Taigi, visi pasiilgę lietuviškos virtuvės – šiandien nuostabi diena kugeliui – pasigaminam! 😉

Beje, jei ruošite vegetarišką versiją be vištienos, kugelio kepimo laikas išlieka visiškai tas pats.

Receptui reikės:

  • bulvės: 1,5 kilogramo (svoris jau nuluptų bulvių)
  • svogūnai: 2 vidutinio dydžio
  • kiaušiniai: 4 (nedidelių)
  • pienas: ~500-600 mililitrų (jei turimos bulvės miltingos pieno daugiau, jei ne – kiek mažiau, o jei nežinote kokios tos bulvės, pilame 500 mililitrų)
  • vištienos sparneliai: ~500-800 gramų (mano šeima mėgsta kai vištienos daugiau, tai visada dedame apie 700-800 gramų; taip pat galima pakeisti vištienos šlaunelių mėsa)
  • džiovintas čiobrelis: 1 arbatinio šaukštelio
  • šviežiai spaustos citrinos sultys: 2 valgomųjų šaukštų
  • druska
  • šviežiai malti juodieji pipirai
  • aliejus (kepimui)
  • sviestas (kepimo indo patepimui)
Šoninės padažui:
  • šaltai rūkyta šoninė: 100 gramų
  • svogūnai: 1 vidutinio dydžio (~100 gramų)
  • česnakas: 1 nedidelės skiltelės
  • sviestas: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina)
  • miltai: 1 valgomojo šaukšto
  • pienas: 200 mililitrų (renkamės didesnio riebumo)
  • riebi (30-40%) grietinė: 2 valgomųjų šaukštų
  • šviežiai spaustos citrinos sultys: 1 arbatinio šaukštelio
  • sojų padažas: 1-2 arbatinių šaukštelių (nėra būtina; šoninės padažui aš įprastai naudoju “Pancetta tesa”, ji yra žymiai švelnesnė nei mums įprasta lietuviška šoninė, tad visada įpilu vieną šaukštelį sojų padažo, jis itin pagerina skonį, suteikdamas daugiau “gylio”. Jei naudosite tradicinę, lietuvišką šalto rūkymo šoninę, prieš apsispręsdami dėl sojų, būtinai paragaujame padažo, tikriausiai skonis bus ganėtinai ryškus, tad sojos visai neprireiks)
  • druska
  • šviežiai malti juodieji pipirai

Paruošimas

  • Kepimo indas: Aš gamindama visada renkuosi stačiakampę metalinę skardą aukštais kraštais bei storesniu dugnu (apytiksliai išmatavimai – 30×24 centimetrų), galima naudoti ir keramikinę arba stiklinę formą, tik nepamirškite, kad kepimo laikas galimai šiek tiek pailgės, nes ilgiau užtruks, kol įkais pats indas.
  • Bulvių plokštainis su vištiena: Vištienos sparnelius nuplauk, kruopščiai nusausink rankšluostiniu popieriumi ir gerai įtrink druska, pipirais bei čiobreliais.
  • Palik pasimarinuoti kambario temperatūroje maždaug 60 minučių (2-3 valandos yra optimalus laikas, palikus ilgesniam gali pradėti švinkti) arba per visą naktį šaldytuve.
  • Jei vištienos sparnelius marinavai šaldytuve, likus 30 minučių iki kepimo išimk, kad jie įgautų kambario temperatūrą.
  • Keptuvę su aliejumi įkaitink ant vidutinės aukštos kaitros ir apkepk
    vištienos sparnelius (maždaug 3 minutes iš abiejų pusių) arba kol gražiai apskrus.
  • Indą, kuriame kepsi bulvių plokštainį ištepk sviestu ir sudėk apkeptus sparnelius.
  • Įkaitink orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
  • Nuskustas ir nuplautas bulves sudėk į didelį dubenį bei užpilk šaltu vandeniu, kad nepajuoduotų prieš tarkuojant.
  • Bulves ir svogūnus sutarkuok smulkia tarka, vis įpildamas po šlakelį citrinos sulčių (šito reikia tam, kad mūsų tarkis netamsėtų).
  • Nedideliame puode užvirk pieną (tai daryk neatsitraukdamas nuo kaitlentės, užviręs jis nepastebimai greit perlipa puodo kraštus ir pridaro visai nepageidaujamo darbo) ir supilk į tarkius, kitaip sakant, juos nuplikyk. Viską gerai išmaišyk.
  • Tada į masę supilk prieš tai išplaktus kiaušinius, druską, pipirus ir dar kartą viską gerai išmaišyk.
  • Pasiruoštus tarkius supilk į kepimo indą ant sparnelių ir 200 laipsnių temperatūros iš anksto įkaitintoje orkaitėje kepk maždaug pusvalandį, po to kaitrą sumažink iki 170 laipsnių ir kepk dar maždaug 45-60 minučių.
  • Tikslus kepimo laikas priklausys nuo tavo pasirinkto indo, orkaitės kaitrumo ir begalės kitų niuansų. Praėjus 45 minutėms antroje kepimo dalyje (170 laipsnių temperatūroje) patikrink bulvių plokštainį: medinį pagaliuką arba dantų krapštuką įbesk į patį vidurį, šiek tiek pasukiok ir jei jį ištrauksite neapsivėlusį tarkiais, tada viskas – plokštainis jau pilnai iškeptas, jei ne, kepk toliau ir po 10 minučių dar kartą tikrink.
  • Iškeptą kugelį išimk iš orkaitės ir leisk maždaug 5 minutes pailsėti.
  • Aštraus peilio arba mentelės pagalba švelniai atskirk prikepusį plokštainį nuo indo kraštų (tam, kad būtų lengviau išimti) ir suskirstyk norimo dydžio porcijomis.
  • Nepamiršdamas indo dugne esančių vištienos sparnelių dėk plokštainį į lėkštes ir valgyk su grietine ar šoninės padažu.
  • Šoninės padažas: Keptuvę įkaitink ant vidutinės mažos kaitros ir sudėk nedideliais kubeliais pjaustytą šoninę. Kartas nuo karto pamaišydamas kepk maždaug 10 minučių arba, kol ištekės visi riebaliukai bei šoninė gražiai apskrus.
  • Svogūną ir česnako skiltelę nulupk bei smulkiai supjaustyk.
  • Jei šoninė buvo gan liesa ir riebalų keptuvėje nėra daug, įdėk vieną šaukštą sviesto (jei riebaliukų pakankamai, sviesto nedėk) ir suberk svogūną su česnaku. Kartas nuo karto pamaišydamas kepk maždaug 5-7 minutes, kol svogūnas suminkštėja bei tampa gražios auksinės spalvos, apskrudinti nereikia.
  • Ant apkeptos šoninės, svogūnų ir česnakų suberk miltus, išmaišyk ir kepk maždaug 60 sekundžių.
  • Į keptuvę, nuolatos maišydamas, po truputį supilk pieną. Padažą užvirink ir (visą laiką maišydamas) virk maždaug 2 minutes arba, kol padažas sutirštėja.
  • Po to į keptuvę sudėk grietinę, įpilk citrinos sultis, sojų padažą (jei naudosi), pagardink druska (druskos dėk nedaug, nes nuo šoninės, padažas dar bus pakankamai sūrus), pipirais ir viską išmaišęs dar vieną kartelį užvirk.
  • Keptuvę su padažu nuimk nuo kaitros ir leisk mažiausiai 5 minutes pailsėti, kad susibalansuotų visi skoniai tarpusavyje, o šoninė iš savęs “atiduotų” savo sūrumą.
  • Padažą dar vieną kartą išmaišyk ir paragauk ar pagal skonį netrūksta druskos ir/ar pipirų. Jei prieš tiekiant padažas per daug sutirštėjo, praskiesk jį papildomu šlakeliu pieno. Skanauk!

2 komentarai apie “Bulvių plokštainis su vištiena”

Average
5 Based On 2

Parašykite komentarą