Neįmanoma įsivaizduoti žiemos arbatos be naminės uogienės. Tačiau kad būtų iš ko rinktis, vasarą būtina pasidaryti įvairesnių atsargų. Rekomenduoju, be kita ko, išsivirti porą stiklainių obuolių ir slyvų uogienės. Receptas yra juokingai lengvas!
Kuo naudingos slyvos?
Kaip ir bet kuriuose kituose vaisiuose, slyvose yra daug vitaminų ir jos turi teigiamą poveikį sveikatai. Jos naudingos vyrams, moterims ir vaikams.
- Organizmui naudingų medžiagų koncentracija didesnė nei daugelyje kitų vaisių, o slyva praktiškai nedidina cukraus kiekio kraujyje.
- Slyvos ir džiovintos slyvos dažnai naudojamos siekiant išvengti virškinimo problemų: jose daug maistinių skaidulų.
- Slyvas pravartu įtraukti į lieknėjančių racioną, nes vaisiuose yra mažai kalorijų.
- Slyvų mėgėjai rečiau kenčia nuo osteoporozės ar lūžių.
- Teigiamai veikia kraujotakos, širdies ir kraujagyslių sistemas.
- Slyvos turi stiprų antioksidacinį poveikį. Todėl reguliarus jų naudojimas gali apsaugoti nuo ankstyvo senėjimo ar lėtinių ligų paūmėjimo.
Ingredientai:
- Obuoliai – 1 kg;
- Slyvos – 1 kg;
- Cukrus – 1,5 kg;
- Citrinos rūgštis – 0,5 šaukštelio.
Obuolienės paruošimas:
- Obuolius supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite žievelę ir sėklas.
- Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus, susmulkinkite.
- Sudėkite vaisius į puodą, pabarstykite cukrumi ir palikite 3 valandoms.
- Pastatykite puodą ant silpnos ugnies ir virkite 5-7 minutes.
- Mišinį sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
- Supilkite citrinos rūgštį ir virkite dar 5 minutes, retkarčiais pamaišydami.
- Karštą uogienę supilkite į stiklainius, sužsukite ir apverskite.
Obuolių nauda
Obuoliai yra skanus ir sveikas vaisius. Švieži obuoliai turi vitaminų ir mineralų. Jie stiprina organizmą, padeda apsisaugoti nuo peršalimo, mažina cholesterolio kiekį, valo ir atstato žarnyną. Iš obuolių ruošiama uogienė ir marmeladas, želė ir putėsiai, sultys ir vynas. Obuoliai kepami orkaitėje, naudojami ruošiant įdarą obuolių pyragams ir vyniotiniams.