Minkštas, purus vanilinis biskvitas tortams ir pyragams

  • Paruošimas: 20 min
  • Gaminimas: 45 min
  • Porcijos: 1

Toks minkštas ir purus vanilinis biskvitas idealiai tinka bet kokiam tortui arba pyragui paruošti. Pertepame jį mėgstamu kremu ir gausime nuostabią šventinio stalo puošmeną ir išpildysime net didžiausių smaližių svajonę!

Mano pačios nesutarimai su biskvitais prasidėjo dar pirmą mūsų pažinties dieną, kai visada man jei nepavykdavo. Man atrodė, kad lakštai turi būti stori, minkšti bei purūs. Visai tarsi iš filmukų arba pasakų knygų.

Bet to padaryti man nepavyko nei pirmą, nei antrą, nei visus kitus kartus, kai mėginau išsikepti biskvitą ir jį po to perpjauti bent į 2 dalis. Mano kepinys gaudavosi plonas, menkas, pjaunamas itin trupėdavo bei plyšdavo. Tikra to žodžio prasme negalėjau klausytis pasakojimų apie be galo lengvai persipjaunančius, orkaitėje kelis kartus pakylančius biskvitus. Bet mano noro išmokti juos kepti būtent tokius, tai visiškai nesumažino.

Tad šį kartą prieš jūsų akis (tiksliau, kiek žemiau) minkšto, vanilinio, riebaus biskvito tortams bei pyragams receptas. Jį nuo praeitų metų aš laikau savo pagrindiniu vanilinio biskvito receptu, kurį naudoju gamindama bet kokį mano galvoje gimusį pyragą. Jau iš pačio pirmo karto man jis pavyko tobulai. Minkštas, trapus, tiesa, ganėtinai saldokas, jisidealiai tinka su saldžiarūgšte slyvų uogiene ir švelniu grietinėlės kremu.

Patarimai, kuriais galite pasinaudoti kepdami vanilinį biskvitą
– Vaniliniam biskvitui paruošti naudojame tik kambario temperatūros kiaušinius, pieną ir sviestą. Tiesiog likus kelioms valandoms iki ruošimo palaikome juos ištraukę iš šaldytuvo.
– Miltus persijojame, šitaip suteiksime kepiniui purumo ir lengvumo, išvengsime tešlai kilti trukdančių gumulėlių.
– Miltus ir pieną dedame į tešlą dalimis: miltus padalinę į 4, pieną į 3 dalis. Pradžioje įdedame vieną dalį miltų, maišome, tuomet trečdalį pieno, dar kartą maišome. Kartojame viską taip pat, tešlą užbaigiame miltais.
– Kepimo skardos – aš pati naudoju 24 centimetrų skersmens – dugną išklojame su kepimo popieriumi, o šonus patepame riebalais, idealiausia sviestu. Iškepęs vanilinis biskvitas lengviausiai išsiims iš kepimo skardos.
– Iškepusio biskvito neskubame traukti iš kepimo formos, leidžiame jam pilnai atvėsti.

Su kuo galima pertepti biskvitą?
Tam, kad biskvitas virstų į tortą arba norimą pyragą, nereikia kažkokių burtų, tik šiek tiek skanaus kremo ir papuošimų. Dažniausiai biskvito pertepimas gaminamas būna iš grietinėlės (paprasčiausiai išplakame iki standžios masės 35 proc. riebumo grietinėlę su cukrumi ir vaniliniu cukrumi).

Aš dar taip pat itin mėgstu grietinėlės ir maskarponės sūrio kremą (lygiomis dalimis sudedame grietinėlę ir maskarponės sūrį, įdedame kelis valgomuosius šaukštus cukraus ir plakame iki standžios masės). Jis gaunasi kiek riebesnis nei grietinėlės kremas, bet neabejotinai skanesnis bei sodresnis.

Taipogi biskvitą galima pertepti su mėgstama uogiene, rekomenduoju rinktis rūgštesnę, pavyzdžiui, juodųjų serbentų arba slyvų. Idealiai tiks ir apelsinų džemas. Perteptą biskvitą galima aplieti šokoladu arba likusia dalimi kremo bei papuošti.

Beje, šiais labai pasiteisinusiais biskvitais jau dalinausi anksčiau:
biskvitas su kondensuotu pienu;
drėgnas šokoladinis biskvitas tortui;
greitas ir paprastas biskvitas tortui;
senovinis klasikinis biskvitas;
tobulas biskvitas;

Labai rekomenduoju ir juos būtinai išmėginti!

Receptui reikės:

  • miltai: 320 gramų
  • druska: žiupsnelio
  • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
  • cukrus: 300 gramų
  • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
  • sviestas: 225 gramų
  • kiaušiniai: 4
  • pienas: 240 gramų

Paruošimas

  • Pradžioje miltus persijok per sietelį, sumaišyk su kepimo milteliais ir druska.
  • Atidėk į šalį.
  • Tada kambario temperatūros sviestą išsuk su cukrumi, vaniliniu cukrumi iki purios masės.
  • Nuolatos maišydamas įpilk 2 kiaušinius, išmaišyk ir supilk kitus 2 likusius. Suk iki vientisos masės.
  • Tuomet miltus padalink į 4 dalis, pieną – į 3 dalis.
  • Į kiaušinių, sviesto ir cukraus masę berk vieną dalį miltų, išmaišyk, tuomet pilk dalį pieno, dar kartą gerai išmaišyk,
  • Tą patį pakartok su likusiomis miltų ir pieno dalimis (miltai, pienas, miltai, pienas, miltai, pienas, miltai). Maišyk iki vientisos masės, bet nepermaišyk.
  • Tada 24 centimetrų skersmens apvalią skardą išklok su kepimo popieriumi (idealiausia tik dugną, šonus galima patepti sviestu), supilk tešlą ir kelis kartus padaužyk į stalą, kad išeitų oras.
  • Kepk maždaug 45 minutes iki 175-180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
  • Iškepusį biskvitą ištrauk iš orkaitės ir palik visiškai atvėsti (idealiausia per visą naktį).
  • Atvėsusį biskvitą galite pjaustyti it tepti. Skanaus!

2 komentarai apie “Minkštas, purus vanilinis biskvitas tortams ir pyragams”

Average
5 Based On 1

Parašykite komentarą