- Paruošimas: 20 min
- Gaminimas: 60 min
- Porcijos: 1
Ir ko tik aš nemačiau virtuvės šeimininkių bedarant ir bepraktikuojant, kad tik gaminamas biskvitas būtų kuo gardesnis ir bene tobulas! Esu stebėjusi, kaip pilama soda, alus arba beriami kepimo miltelių… Bet kaprizingi pyragai ar tortai vis tiek ne visada pavyksta. Šįkart parodysiu kaip pagaminta paprastą ir skanų biskvitą – tarsi klasikinį, kuris visada pavyksta!
Klasikinis biskvitas
Norint, kad biskvitas gautųsi kuo lygesnis, porėtas, būtinai išsijokite miltus ir kepimo metu neatidarinėkite orkaitės. Sutepkite tik formos dugną, šitaip biskvitas gausis lygus. O jei pas jus senoka orkaitė ar durys nėra sandariai uždaromos, formą uždenkite folija ir kepkite šioje formoje, kol iškepa.
Beje, šiais labai pasiteisinusiais biskvitais jau dalinausi anksčiau:
– biskvitas su kondensuotu pienu;
– drėgnas šokoladinis biskvitas tortui;
– greitas ir paprastas biskvitas tortui;
– senovinis klasikinis biskvitas;
Rekomenduoju ir juos būtinai išmėginti!
Receptui reikės:
- kiaušinių: 6 (pas mane M dydžio)
- aukščiausios kokybės miltų: 150 gramų
- cukraus pudros: 200 gramų (galima keisti cukrumi)
- citrinos sulčių: 1 valgomojo šaukšto
- citrinos žievelės: iš 0,5 vnt.
- sviesto
Paruošimas
- Iš pradžių miltus 2 kartus išsijok per smulkų sietelį.
- Tada atskirk kiaušinių baltymus nuo trynių. Mūsų biskvitui reikės 5 trynių ir 6 baltymų. Kiaušiniai turi būti kambario temperatūros.
- Tuomet patepk formos dugną sviestu ir apibarstyk miltais. Galite jį uždengti kepimo popieriumi.
- Po to kiaušinių baltymus plakdamas su žiupsneliu druskos išplak iki putų, naudodamas maišytuvą.
- Įpilk pusę cukraus, citrinos sulčių ir toliau plak.
- Atskirame dubenyje trynius sutrink su likusiu cukrumi ir išplak juos iki baltų putų.
- Tada įberk citrinos žievelės arba bet kokių kitų kvapiųjų medžiagų.
- Tada į trynius įmaišyk išplaktus baltymus. O ant viršaus trečią kartą persijok miltus ir atsargiai, mentele, sumaišyk tešlą viena kryptimi – iš apačios į viršų. Mūsų ruošiama tešla turėtų išlaikyti oro burbuliukus.
- Tešlą itin greit supilk į formą ir tolygiai paskirstyk, kad viduryje tešlos būtų mažiau nei kraštuose.
- Gaminama tešlą dėk į įkaitintą iki 160 laipsnių orkaitę. Kepk valandą. Kepimo metu neatidarinėk durelių! Patikrink ar biskvitas jau yra iškepęs mediniu iešmeliu ar dantų krapštuku.
- Iškeptam biskvitui leisk truputį pravėsti.
- Tada apverks aukštyn kojom, uždenk minkštu medvilniniu rankšluosčiu ir leisk atvėsti kambario temperatūroje. Taip pyragas gausis minkštas ir švelnus, o kraštuose nebus traškumo.
- Atvėsintą biskvitą galima iškart patiekti prie arbatos. O norint greitai pagaminti tortą, supjaustyk biskvitą į 3 dalis ir sutepk kiekvieną kremu ar uogiene. Skanauk!
Pats geriausias kiek esu mėginusi. 🙂