Varškės apkepas su avižiniais dribsniais ir sviestu

  • Paruošimas: 20 min
  • Gaminimas: 45 min
  • Porcijos: 6

“Varškės apkepas su avižiniais dribsniais ir sviestu” – tai gardus ir maistingas patiekalas, kuris sujungia tradicinius ingredientus su sveikesnėmis alternatyvomis. Avižiniai dribsniai vietoj manų suteikia šiam patiekalui ne tik ypatingą skonį, bet ir didesnę maistinę vertę. Avižos yra puikus maistinių skaidulų, ypač beta gliukanų, šaltinis, kurie padeda sumažinti cholesterolio lygį kraujyje ir palaikyti stabilų cukraus kiekį. Varškė, būdama pagrindinis šio patiekalo ingredientas, yra svarbi baltymų ir kalcio šaltiniu, todėl ji padeda stiprinti kaulus ir raumenis bei užtikrina ilgalaikį sotumą. Be to, šis apkepas yra lengvai virškinamas ir puikiai tinka pusryčiams, priešpiečiams ar net vakarienei. Jei norite sumažinti cukraus kiekį, galite rinktis medų ar kitus sveikus saldiklius.

Galimos ingredientų alternatyvos
  • Varškė: Vietoj 9% riebumo varškės galite naudoti liesą arba riebią varškę, priklausomai nuo pageidaujamo kalorijų kiekio.
  • Grietinė: Galite keisti graikišku jogurtu, jei norite mažiau riebalų.
  • Avižiniai dribsniai: Galima naudoti smulkintus riešutus arba smulkintą grikių miltus, jei norite įdomesnio skonio ir tekstūros.
  • Razinos: Galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis, datulėmis ar kitais džiovintais vaisiais, kad apkepas būtų saldesnis arba rūgštesnis.
  • Cukrus: Galima pakeisti medumi, agavos sirupu ar klevų sirupu, siekiant sumažinti rafinuoto cukraus kiekį.
Patiekalo gaminimo patarimai

Kad varškės apkepas būtų dar purenesnis ir lengvesnis, rekomenduojama atskirai plakti kiaušinių baltymus iki standžių putų ir tik tada įmaišyti į varškės masę. Kepant apkepą, patariama per paskutines 5 minutes kepti su ventiliatoriumi arba padidinti temperatūrą iki 200°C, kad paviršius gražiai paruduotų ir taptų traškus.

Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai
Privalumai:
  • Varškės apkepas suteikia aukštos kokybės baltymų, kurie būtini raumenų atstatymui ir imuninės sistemos palaikymui.
  • Avižiniai dribsniai yra geras skaidulų šaltinis, kuris padeda gerinti virškinimą ir ilgiau išlaiko sotumo jausmą.
  • Džiovinti vaisiai, tokie kaip razinos, suteikia natūralų saldumą ir yra geras antioksidantų šaltinis.
Trūkumai:
  • Dėl naudojamo sviesto ir cukraus patiekale yra nemažas kiekis sočiųjų riebalų ir cukraus, todėl rekomenduojama vartoti saikingai.
Kalorijos
  • Viso patiekalo kalorijų kiekis yra apie 1800 kcal, o vienos porcijos (apie 300 g) kalorijų kiekis yra apie 300 kcal.

Receptui reikės:

  • Varškė (9% rieb.): 400 g
  • Grietinė: 100 g
  • Sviestas: 50 g + 60 g cukraus
  • Kiaušiniai: 3 vnt.
  • Avižiniai dribsniai: 80 g
  • Razinos: sauja

Paruošimas

  • Nuplikyti razinas verdančiu vandeniu ir palikti 5 minutes.
  • Po to jas gerai nuplauti šaltu vandeniu ir nusausinti.
  • Sviestą išlydyti ant silpnos ugnies, o tuomet jame ištirpinti cukrų, kol gausite vienalytę masę.
  • Dideliame dubenyje sumaišyti varškę, grietinę ir avižinius dribsnius. Supilti atvėsusią sviesto ir cukraus masę, gerai išmaišyti.
  • Kiaušinius atskirti ir baltymus išplakti iki standžių putų, o trynius išplakti su šiek tiek druskos. Įmaišyti plaktus trynius ir baltymus į varškės mišinį kartu su paruoštomis razinomis.
  • Viską švelniai išmaišyti ir supilti į sviestu išteptą kepimo formą. Galite pabarstyti forma manų kruopomis arba miltais.
  • Kepti įkaitintoje orkaitėje 170°C temperatūroje apie 45 minutes. Norint gauti gražiai parudusį viršų, paskutinėmis minutėmis padidinti temperatūrą iki 200°C arba naudoti ventiliatorių.
  • Santrauka: Varškės apkepas su avižiniais dribsniais ir sviestu – tai maistingas ir gardus patiekalas, tinkantis įvairioms progoms. Naudojant sveikesnius ingredientus, galima padidinti patiekalo maistinę vertę ir sumažinti kalorijų kiekį. Šis receptas yra lengvai pritaikomas pagal skonio pageidavimus, todėl kiekvienas gali sukurti savo unikalią šio tradicinio patiekalo versiją.
varškės apkepas su razinomis
varškės apkepas su razinomis

1 komentaras apie “Varškės apkepas su avižiniais dribsniais ir sviestu”

Average
5 Based On 1

Parašykite komentarą