Nekeptas rikotos sūrio pyragas su kondensuotu pienu ir sausainių pagrindu

  • Paruošimas: 30 min
  • Porcijos: 8
Tai dar vienas fantastiškas nekeptas pyragas su kondensuotu pienu iš mano jau daugelio gamintų.

O šį kartą itin nesudėtingas ir man netikėtai visų aplinkinių itin mėgstamas. Kai paskutinį kartą nešiausi šį rikotos sūrio pyragą su kondensuotu pienu į darbo balių, tai buvau išliaupsinta kaip pati didžiausia konditerė. 🙂

Išmėginau jo jau net keletą variacijų – su graikiniais riešutais, migdolais, “Selga” sausainiais, maskarpone, maskarponės/rikotos mišiniu. Čia pateikiu mūsų šeimos labiausiai patikusį variantą (nubalsuota buvo vieningai).

Ir privaloma jį pabarstyti kakavos/cinamono mišiniu – be jo pyragas bus tarsi eilinis “sūrpyragis”. 🙂

Iš šių ingredientų gaunasi 24 centimetrų skersmens pyragas.

Receptui reikės:

Pagrindui:
  • Digestive tipo sausainių: 250 gramų
  • sviesto: 110 gramų
  • lazdyno riešutų: 110 gramų
Rikotos sūrio įdarui:
  • rikotos sūrio: 500 gramų
  • kondensuoto pieno: 1 indelio (400 gramų)
  • riebios grietinėlės: 250 gramų
  • medaus: 1 valgomojo šaukšto
  • želatinos: 20 gramų (kiekis priklausys nuo gamintojo, reikalingas vienam litrui skysčio rekomenduojamas kiekis)
  • nesaldžios kakavos: 1 arbatinio šaukštelio
  • cinamono: 1 arbatinio šaukštelio

Paruošimas

  • Pradžioje riešutus pakepink ant sausos keptuvės.
  • Kai jie pravės, nulupk odeles ir šiek tiek pasmulkink virtuviniu kombainu.
  • Tada į kombainą sudėk sausainius ir viską susmulkink iki ganėtinai smulkių trupinių.
  • Sviestą išlydyk ir sumaišyk su sausainių-riešutų trupiniais. Masė gausis biri, tarsi šlapias smėlis.
  • Iš jos suformuok pyrago pagrindą – išardomoje pyrago formoje ant dugno paskleisk trupinius ir gerai juos suspausk. Spausdamas pirštais suformuok kraštelius.
  • Per tą laiką, kol ruoši įdarą, pagrindą įdėk į šaldytuvą.
  • Tuomet želatiną ištirpink nedideliame kiekyje karšto vandens (maždaug 70 mililitrų). Mano turėtas medus buvo nelabai skystas, tingėjosi atskirai šildyti, todėl įmaišiau vieną šaukštą medaus į dar karštą tirpintą želatiną.
  • Mišinį atvėsink beveik iki kambario temperatūros. Jeigu kartais užsižioplinsi ir želatina pradės stingti, gali dar kartą ją pašildyti.
  • Rikotos sūrį išsuk su kondensuotu pienu.
  • Supilk ir gerai išsuk tirpintą želatiną. Jeigu želatina bus nepakankamai atvėsusi, rikotos masėje gali susidaryti tokie tarsi želatinos siūliukai. Jei šitaip nutiktų, dar galite išgelbėti padėtį – įstatyk dubenį su plakiniu į didesnį dubenį su karštu vandeniu. Nuolatos maišyk ir šildyk, kol želatinos visai nebesimatys.
  • Masę atvėsink iki kambario temperatūros.
  • Tada grietinėlę išplak iki standumo ir atsargiai įmaišyk į rikotos masę.
  • Supilk į pasiruoštą pagrindą, apibarstyk kakavos – cinamono mišiniu bei pastatyk į šaldytuvą visai nakčiai (želatina sustings jau po kokių 4 valandų, bet itin rekomenduoju palaikyti šaldytuve ilgiau – pyrago skonis be galo pagerėja jam susistovėjus).
  • Pjaustyk ir skanauk!

2 komentarai apie “Nekeptas rikotos sūrio pyragas su kondensuotu pienu ir sausainių pagrindu”

Average
5 Based On 2

Parašykite komentarą