- Paruošimas: 30 min
- Porcijos: 8
Tai dar vienas fantastiškas nekeptas pyragas su kondensuotu pienu iš mano jau daugelio gamintų.
Šiais receptais jau dalinausi ir Jūs juos labai gerai įvertinote:
– nekeptas želė pyragas “Mozaika” su kondensuotu pienu;
– karamelinis krekerių pyragas su kondensuotu pienu;
– nekeptas pyragas su kondensuotu pienu ir sausainiais;
– keptas pyragas su maskarpone ir kondensuotu pienu;
– greitas varškės pyragas su kondensuotu pienu ir sausainiais
– kakavinis varškės pyragas su kondensuotu pienu;
– varškės pyragas su maskarpone ir kondensuotu pienu;
– trupininis varškės pyragas su kondensuotu pienu;
– obuolių pyragas su kondensuotu pienu;
– nekeptas želė pyragas “Mozaika” su kondensuotu pienu;
– karamelinis krekerių pyragas su kondensuotu pienu;
– nekeptas pyragas su kondensuotu pienu ir sausainiais;
– keptas pyragas su maskarpone ir kondensuotu pienu;
– greitas varškės pyragas su kondensuotu pienu ir sausainiais
– kakavinis varškės pyragas su kondensuotu pienu;
– varškės pyragas su maskarpone ir kondensuotu pienu;
– trupininis varškės pyragas su kondensuotu pienu;
– obuolių pyragas su kondensuotu pienu;
O šį kartą itin nesudėtingas ir man netikėtai visų aplinkinių itin mėgstamas. Kai paskutinį kartą nešiausi šį rikotos sūrio pyragą su kondensuotu pienu į darbo balių, tai buvau išliaupsinta kaip pati didžiausia konditerė. 🙂
Išmėginau jo jau net keletą variacijų – su graikiniais riešutais, migdolais, “Selga” sausainiais, maskarpone, maskarponės/rikotos mišiniu. Čia pateikiu mūsų šeimos labiausiai patikusį variantą (nubalsuota buvo vieningai).
Ir privaloma jį pabarstyti kakavos/cinamono mišiniu – be jo pyragas bus tarsi eilinis “sūrpyragis”. 🙂
Iš šių ingredientų gaunasi 24 centimetrų skersmens pyragas.
Receptui reikės:
Pagrindui:
- Digestive tipo sausainių: 250 gramų
- sviesto: 110 gramų
- lazdyno riešutų: 110 gramų
Rikotos sūrio įdarui:
- rikotos sūrio: 500 gramų
- kondensuoto pieno: 1 indelio (400 gramų)
- riebios grietinėlės: 250 gramų
- medaus: 1 valgomojo šaukšto
- želatinos: 20 gramų (kiekis priklausys nuo gamintojo, reikalingas vienam litrui skysčio rekomenduojamas kiekis)
- nesaldžios kakavos: 1 arbatinio šaukštelio
- cinamono: 1 arbatinio šaukštelio
Paruošimas
- Pradžioje riešutus pakepink ant sausos keptuvės.
- Kai jie pravės, nulupk odeles ir šiek tiek pasmulkink virtuviniu kombainu.
- Tada į kombainą sudėk sausainius ir viską susmulkink iki ganėtinai smulkių trupinių.
- Sviestą išlydyk ir sumaišyk su sausainių-riešutų trupiniais. Masė gausis biri, tarsi šlapias smėlis.
- Iš jos suformuok pyrago pagrindą – išardomoje pyrago formoje ant dugno paskleisk trupinius ir gerai juos suspausk. Spausdamas pirštais suformuok kraštelius.
- Per tą laiką, kol ruoši įdarą, pagrindą įdėk į šaldytuvą.
- Tuomet želatiną ištirpink nedideliame kiekyje karšto vandens (maždaug 70 mililitrų). Mano turėtas medus buvo nelabai skystas, tingėjosi atskirai šildyti, todėl įmaišiau vieną šaukštą medaus į dar karštą tirpintą želatiną.
- Mišinį atvėsink beveik iki kambario temperatūros. Jeigu kartais užsižioplinsi ir želatina pradės stingti, gali dar kartą ją pašildyti.
- Rikotos sūrį išsuk su kondensuotu pienu.
- Supilk ir gerai išsuk tirpintą želatiną. Jeigu želatina bus nepakankamai atvėsusi, rikotos masėje gali susidaryti tokie tarsi želatinos siūliukai. Jei šitaip nutiktų, dar galite išgelbėti padėtį – įstatyk dubenį su plakiniu į didesnį dubenį su karštu vandeniu. Nuolatos maišyk ir šildyk, kol želatinos visai nebesimatys.
- Masę atvėsink iki kambario temperatūros.
- Tada grietinėlę išplak iki standumo ir atsargiai įmaišyk į rikotos masę.
- Supilk į pasiruoštą pagrindą, apibarstyk kakavos – cinamono mišiniu bei pastatyk į šaldytuvą visai nakčiai (želatina sustings jau po kokių 4 valandų, bet itin rekomenduoju palaikyti šaldytuve ilgiau – pyrago skonis be galo pagerėja jam susistovėjus).
- Pjaustyk ir skanauk!
Be galo skaniai atrodo, būtinai išmėginsiu šį receptą. 🙂 Ačiū, kad dalinatės!