Tortas “Paukščių pienas” su kondensuoto pieno kremu ir šokoladiniu glajumi

  • Paruošimas: 90 min
  • Porcijos: 8

Jau senokai laukiančiųjų sąraše buvo tortas “Paukščių pienas” su kondensuoto pieno kremu ir šokoladiniu glajumi. Pradėjau ieškoti internete išgirtų receptų ir radau. Reikalingi produktai atrodė gan paprasti, bet išgąsdino kremas, kažkodėl visada stengiuosi privengti termiškai neapdorotų kiaušinių. Bet nutariau išmėginti. Viskas klostėsi ganėtinai gerai iki torto surinkimo. Net negalvojau, kad surinkimo žiedas čia visiškai netinka, ir naudojau jį. Kol sluoksniavau, viskas ėjosi gerai, bet perkeliant pyragą į šaldytuvą pradėjo bėgti kremas. Su vyro pagalba pavyko kiek apvaržyti kremo bėgimą (tam nepakako mano dviejų rankų), todėl tortas gavosi kiek žemesnis nei turėjo būti. O apie skonį – mums tikrai patiko. Pyragas gaunasi saldus ir skonis tikrai primena saldainius “Paukščių pienas”. Todėl mėgstantiems šiuos saldainius, labai rekomenduoju išmėginti.

Šiais itin gerai pavykusiais gaminiais su kondensuotu pienu jau dalinausi anksčiau:
Citrininis pyragas su kondensuotu pienu;
Greitas varškės pyragas su kondensuotu pienu ir sausainiais
kakavinis varškės pyragas su kondensuotu pienu;
varškės pyragas su maskarpone ir kondensuotu pienu;
trupininis varškės pyragas su kondensuotu pienu;
šlapias aguonų pyragas su kondensuotu pienu;
obuolių pyragas su kondensuotu pienu;
Gustavo obuolių pyragas su kondensuot pienu;

Receptui reikės:

Biskvitams:
  • miltų: 210 gramų
  • cukraus: 150 gramų
  • kambario temperatūros sviesto: 150 gramų
  • kiaušinių: 3
  • kepimo miltelių: 1 arbatinio šaukštelio
  • vanilės esencijos: 1 arbatinio šaukštelio
Kondensuoto pieno kremui:
  • želatinos: 25 gramų
  • vandens: 100 mililitrų
  • kiaušinių baltymų: 4
  • druskos: žiupsnelio
  • cukraus: 460 gramų
  • vandens: 300 mililitrų
  • kambario temperatūros sviesto: 260 gramų
  • saldinto kondensuoto pieno: 140 gramų
Šokoladiniam glajui:
  • juodo šokolado: 150 gramų
  • 36% riebumo grietinėlės: 150 mililitrų

Paruošimas

  • Biskvitai: Sviestą su cukrumi išplak iki purumo (maždaug 5 minutes).
  • Paskui sudėk po vieną kiaušinį, po kiekvieno gerai išplak. Supilk vanilę ir išmaišyk.
  • Miltus persijok kartu su kepimo milteliais ir druska, suberk į tešlą ir gerai išmaišyk, kol nelieka sausų miltų.
  • Tada ant kepimo popieriaus nupaišyk du 26 centimetrų skersmens apskritimus.
  • Pasiruoštą tešlą padalink pusiau ir paskirstyk apskritimų plote, išlygink paviršių.
  • Kepk iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 10 minučių, kol kraštai bei viršus lengvai paruduoja.
  • Biskvitus atvėsink ant grotelių.
  • Kremas: Želatiną suberk į puodelį ir užpilk 100 mililitrų šalto vandens, palik maždaug 10 minučių, kad išbrinktų.
  • Sviestą išsuk su kondensuotu pienu iki purumo, maždaug 3 minutes ir atidėk į šalį.
  • Tada į vidutinio dydžio puodelį suberk cukrų, įpilk 300 mililitrų vandens ir kaitink, kartas nuo karto pamaišydamas, kol cukrus ištirpsta.
  • Toliau virk nemaišant, tik kartas nuo karto drėgna šluotele nubraukiant susikristalizavusį cukrų nuo kraštų, kol sirupo temperatūra pasiekia 115 laipsnių (maždaug 15-20 minučių).
  • Nukelk nuo kaitros.
  • Kai sirupas išverda, iškart išplak kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos iki standžių putų. Nenustodamas plakti, į baltymų masę plona srovele pamažu pilk karštą sirupą. Supylus visa sirupą, dar plak maždaug 60 sekundžių, kol masė tampa vientisa.
  • Tuomet į baltymų masę sudėk išsuktą sviestą ir plak, kol kremas taps vientisas, apie 30 sekundžių.
  • Garų vonelėje ištirpink želatiną.
  • Plona srovele pilk į kremą, nuolatos plakant, kol tolygiai pasiskirsto.
  • Torto surinkimas: Torto formą nuimamais kraštais (aš naudoju 26 centimetrų skersmens) išklok folija (kad kremas neišbėgtų).
  • Tada į paruoštą formą dėk pirmą biskvitą. Ant biskvito pamažu supilk pusę kremo.
  • Ant kremo dėk antrą biskvitą ir supilk likusį kremą.
  • Formą dėk į šaldytuvą, bent jau 3 valandoms arba per visą naktį.
  • Šokoladinis glajus: Šokoladą sulaužyk ir sudėk į dubenėlį.
  • Grietinėlę pakaitink ir užpilk ant šokolado.
  • Palik 2 minutes, tuomet išmaišyk.
  • Sustingusį tortą apliek pasiruoštu ganašu ir vėl dėk į šaldytuvą.
  • Sustingusį tortą išimk iš formos. Atsargiai nuimk foliją ir perkelk tortą ant padėklo.
  • Puošk pagal savo norus ir fantaziją.
  • Pjaustyk ir skanauk!
pyragas paukščių pienas su kondensuoto pieno kremu
pyragas paukščių pienas su kondensuoto pieno kremu

 

kondensuoto pieno pyragas paukščių pienas su šokoladiniu glajumi
kondensuoto pieno pyragas paukščių pienas su šokoladiniu glajumi

 

kondensuoto pieno pyragas su šokoladiniu glajumi
kondensuoto pieno pyragas su šokoladiniu glajumi

 

tortas paukščių pienas su kremu
tortas paukščių pienas su kremu


Parašykite komentarą