Varškės pyragas su juodaisiais serbentais

Niekaip negaliu atsidžiaugti savo namais, kiekvienu kampeliu ir vis kartoju kokie jie man brangūs. Ta proga, besidžiaugdama savo virtuve, savo sofute, savo namiškiais ir t.t. viskuo kas tik kvepia namais iškepiau varškės pyragą su juodaisiais serbentais. Esu kepusi jau ne kartą tokius sūrpyragius, bet kiekvieną kartą jie gaunasi vis kitokie. Stengiuosi įvesti vis kitokį atspalvį šitoje gamoje. Kaip aš čia mandrai parašiau, o jeigu parašyti teisybę, tai dukra priprašė, nes jau senokai ką saldaus ir gaminusi buvau.

Varškės pyragui šį kartą naudojau:

Pagrindui reikės:

  • 2 pakelių sausainių (naudojau Gaidelis);
  • 110 g sviesto;
  • 1/2 kavos šaukštelio druskos.

Sūrio masei reikės:

  • 800 g liesos varškės (man negalima nieko riebiai);
  • 4 šaukštų cukraus;
  • šlakelio vanilės ekstrakto;
  • 5 kiaušinių;
  • 100 ml grietinėlės (naudojau 35% riebumo);
  • 2 v.š. kukurūzų krakmolo.

Užpilui:

  • 400 g šaldytų juodųjų serbentų;
  • 3 v.š. cukraus;
  • 1/2 stiklinės vandens;
  • 2 v.š. kukurūzų krakmolo;
  • 1/2 šaukštelio malto cinamono.

Paruošimas:

  1. Sausainius sutryniau su “blenderiu” iki miltų konsistencijos, supyliau išlydytą sviestą ir gerai išminkiusi išklojau kepimo formą ir kraštus. Palikau šaltai, apie 2 valandas. Dabar lauke šaltis labai tinkamas.
  2. Varškę pertryniau trintuve (iš tiesų man labai patinka jausti varškės konsistenciją), tai šiuo atveju gavosi laaaabai švelni, be jokių gumulėlių, vientisa. Į varškę sudėjau cukrų, krakmolą, vanilę ir lenkvai maišant vieną po kito mušiau kiaušinius į varškę.  Gavosi tirštai tekanti varškės masė.
  3. Į kepimo indą, jau išklotu pagrindu, supilu varškės masę.
  4. Įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių kepu 15 minučių. Po to sumažinų karštį iki 130 laipsnių ir kepu dar 1 valandą. Vėsinu orkaitėje atidariusi dureles 30 minučių. Po to dar 20 minučių kambario temperatūroje. Po to lauke prie 2 laipsnių šalčio dar 2 valandas.
  5. Užkaičiu užpilui uogas. Suberiu iš karto šaldytas ant nedidelės kaitros. Sudedu cukrų, cinamoną. Vandenyje ištirpinu krakmolą ir supilu į jau užkaitusias uogas (jos virė apie 5 minutes). Vos pasirodo virimo simptomai, išjungiu ir pastoviai maišau, kol pradeda vėsti (apie 5 min.). Vėl puikiausiai atvėsinu balkone, užpilu ant pyrago ir palieku šaltai pastovėti per naktį.
[the_ad_placement id=”h2-3-desktop”][the_ad_placement id=”h2-3-mobile”]

Kitą dieną valgėme pasakiškai gaivu varškės pyragą su karšta žaliąja arbata. Suvalgiau gabalėlį ir aš… juk turiu pati patikrinti koks tai skonis. Skonis buvo nuostabus.



Parašykite komentarą