Šis tradicinis pyragas su dviem sluoksniais įdaro Lenkijoje dažniausiai ruošiamas Kalėdoms, tačiau kepinys toks skanus, kad norisi jį gaminti be jokios priežasties.
- Paruošimo laikas: 1 valanda
- Porcijos: 12
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 320 g;
- Cukraus pudra 100 g + pabarstymui;
- Kepimo milteliai – 1 a.š.;
- Druska – 1 žiupsnelis;
- Sviestas – 200 g;
- Kiaušinių tryniai – 2 vnt.
Ingredientai aguonų įdarui:
- Aguonos – 400 g;
- Vanduo – 800 ml;
- Kiaušiniai – 3 vnt.;
- Cukrus – 130 g;
- Razinos – 100 g;
- Cukruoti apelsinai – 50 g;
- Medus – 1 šaukštas;
- Sviestas – 1 šaukštas.
Ingredientai varškės įdarui:
- Varškė – 1 kg;
- Kiaušiniai – 4 vnt.;
- Cukraus pudra – 150 g;
- Kukurūzų krakmolas 2 v.š.;
- Sviestas – 100 g;
- Vanilės ekstraktas – 2 arbatiniai šaukšteliai.
Paruošimas
- Miltus sumaišyti su cukraus pudra, kepimo milteliais ir druska. Suberkite šalto sviesto gabalėlius, sutrinkite į smulkius trupinius.
- Sudėkite trynius ir minkykite minkštą tešlą. Paruoštą tešlą susukite į rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 20-30 min.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. 25 cm x 30 cm stačiakampę formą išklokite kepimo popieriumi.
- Tešlą iškočiokite į 3-4 mm storio sluoksnį, sudėkite į formą, subadykite šakute ir nupjaukite nelygumus. Kepkite pagrindą 15 minučių iki auksinės rudos spalvos.
- Aguonas užpilkite vandeniu, išmaišykite, užvirinkite ir pavirkite 5 min. Aguonas sudėkite ant sietelio ir palikite 20-30 min., kad visas skystis nuvarvėtų.
- Aguonas du kartus permalkite per mėsmalę arba susmulkinkite trintuvu. Kiaušinius plakite mikseriu su cukrumi iki šviesios purios masės.
- Aguonas sumaišykite su išplaktais kiaušiniais. Sudėkite razinas, cukruotus vaisius, medų ir sviestą, išmaišykite.
- Varškę pertrinkite per smulkų sietelį arba susmulkinkite trintuvu. Sudėkite kiaušinius ir baltymus, likusius gaminant tešlą, cukraus pudrą, krakmolą, sviestą ir vanilės ekstraktą, išmaišykite iki vientisos masės.
- Ant tešlos dėkite aguonų įdarą, išlyginkite mentele, ant viršaus supilkite varškės masę. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 170°C. Kepkite 70-80 minučių.
- Paruoštą pyragą visiškai atvėsinkite, pabarstykite cukraus pudra ir supjaustykite kvadratiniais gabalėliais.