Apelsinai – ne tik labai skanūs, bet ir naudingi mūsų organizmui. Nežinote ką pasigaminti iš apelsinų? Siūlome 4 receptus.
Apelsinų traškučiai
Apelsinus supjaustome plonai, labai aštriu peiliu, dedame į džiovyklę arba ant kepimo skardos, kuri padengta kepimo popieriumi. Galite šiek tiek patepti cukraus sirupu, į kurį įdėkite ant peilio galiuko cinamono – bus saldūs traškučiai karštam vynui ar žiemos arbatai užvirinti.
Džiovinkite 60 laipsnių temperatūroje, kol išdžius.
Cukatos
- Paimkite 4 apelsinų žievelę;
- 3 šaukšteliai druskos;
- 150 g cukraus;
- 60 ml vandens;
- 30 ml citrinos sulčių.
Paruošimas:
- Apelsinus gerai nuplaukite, padalinkite į 4 dalis, suvalgykite minkštimą, žievelę supjaustykite skiltelėmis / gabalėliais.
- Apelsino žievelę perkelkite į puodą, įpilkite 1 šaukštelį druskos, virkite 10 minučių.
- Nupilkite vandenį koštuvo pagalba ir atlikite tuos pačius veiksmus 2 kartus. Virti 10 minučių ir nupilti vandenį – jums reikia 3 kartus, kad atsikratytumėte kartumo.
- Po trečio virimo žievelę pusvalandį pamirkykite šaltame vandenyje. Tada vėl supilkite į kiaurasamtį, leiskite nuvarvėti.
- Puode išvirkite sirupą iš cukraus, citrinos sulčių ir vandens. Kai sirupas pradeda virti – įmeskite apelsinų žievelės gabaliukus ir maišydami palaukite, kol visas sirupas susigers į cukatas.
- Tada cukatus perkeliame į kepimo skardą, padengtą popieriumi, ir džioviname orkaitėje maždaug 1,5 valandos esant 80 temperatūrai.
- Paruoštas cukatas laikykite stikliniame inde.
Galite gaminti cukatus iš bet kokių citrusinių vaisių žievelių.
Marmeladas
- 265 ml apelsinų sulčių;
- 50 ml citrinos sulčių;
- 200 gramų cukraus;
- 10 gramų agaro.
Paruošimas:
- 1/3 apelsinų sulčių supilkite į atskirą puodelį ir įmerkite į jį agarą.
- Į puodą supilkite likusias apelsinų sultys, citrinos sultys ir cukrų.
- Užvirkite ir įpilkite sultyse išmirkytą agarą.
- Maišydami virkite 3-5 minutes arba iki 105 laipsnių.
- Supilkite į silikonines formeles. Leiskite atvėsti, kad visiškai sustingtų.
Norėdami paruošti 🍊 apelsinus tolimesniam naudojimui
- Smulkia tarka (arba specialia citrusinių vaisių tarka) nuimkite viršutinį oranžinį žievelės sluoksnį, sudėkite į maišelį ir užšaldykite.
- Aromatinei arbatai ar kepiniams galite pasigaminti apelsinų cukraus – žievelę sumaišykite su cukrumi, sumalkite, laikykite uždarytame stikliniame inde.
- Išspaudžiame sultis ir užšaldome induose ar maišeliuose ❄️