Esu pasiruošusi drąsiai teigti, kad skaniausi rauginti kopūstai gaunasi su obuoliais. Ypač su rūgščiomis ir saldžiarūgštėmis žaliomis veislėmis. Noriu pasidalinti savo mėgstamiausiu receptu, kurį gavau iš draugės ir kurį mano šeima iškart pamilo.
Ingredientai:
- Kopūstai – 4 kg;
- Morkos – 200 g;
- Obuoliai (žali) – 800 g;
- Druska – 70 g;
- Juodieji pipirai – 6 žirneliai;
- Kvapieji pipirai – 6 žirneliai;
- Gvazdikėliai – 4 pumpurai.
Kopūstų su obuoliais paruošimas:
- Kopūstą susmulkinkite, morkas supjaustykite juostelėmis ir viską sutrinkite su druska.
- Supjaustykite obuolius griežinėliais.
- Kopūstus ir obuolius sluoksniuokite į rauginimo indą. Sluoksnius pabarstykite prieskoniais.
- Palikite ruošinį prispaustą 3 dienas kambario temperatūroje.
- Kasdien mediniu pagaliuku pradurkite kopūstus iki dugno.
- Išdėliokite į švarius, sausus stiklainius ir padėkite į šaltą vietą laikymui.
Gūžinis kopūstas vaizdingai vadinamas daržo ponaičiu. Vienas didžiausių šios rūšies kopūstų privalumas yra tas, kad jis išlieka šviežias iki naujo derliaus.
- Gūžiniuose kopūstuose esantis vitaminas C yra askorbinogeno pavidalo. Ši medžiaga išlieka net gi išvirus kopūstą, o raugintuose kopūstuose išlieka net gi 1/3 vitamino C.
- Gūžiniuose kopūstuose taip pat yra vitamino U, kuris apsaugo skrandį ir dvylikapirštę žarną nuo opų susidarymo.
- Lyginant su kitomis kopūstų rūšimis, gūžiniame kopūste yra daug natrio ir geležies.
Šios rūšies kopūstai ne tik pasižymi mažu kalorijų kiekiu, bet ir stabdo riebalų kaupimąsi organizme, todėl juos rekomenduojama valgyti tiems, kurie nori atsikratyti nereikalingų kilogramų. Naudingos yra ir šių kopūstų sultys, kurios gerina virškinimą, mažina pykinimą, rėmenį ir vidurių užkietėjimą. Jose taip pat daug pieno rūgšties, todėl sultys yra labai naudingos sergantiems cukriniu diabetu. O šių kopūstų nuoviras su medumi yra puiki priemonė kvėpavimo takų uždegimui gydyti.