Jeigu patys gaminate cepelinus namuose, apvoliokite juos krakmole bei dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Cepelinus reikia virti dideliame kiekyje vandens. Virimo laikas skaičiuojamas nuo tada, kai cepelinai iškils į paviršių.
Kiek virti cepelinus?
- Tarkuotų bulvių cepelinus reikia virti 20-25 minutes.
- Šaldytus tarkuotų bulvių cepelinus reikia virti 35-40 minučių.
- Virtų bulvių cepelinus reikia virti 10 minučių.
- Cepelinus su varške reikia virti apie 20 minučių.
Tarkuotų bulvių cepelinai
Ingredientai:
- virtos bulvės: 6 (vid. dydžio);
- žalios bulvės: 6 (vid. dydžio);
- bulvių krakmolas: 250 gramų;
- druska;
- malta mėsa: 400 gramų;
- svogūnai: 1 (nedidelio);
- aliejus: 1 valgomojo šaukšto;
- pipirai;
- mėgiami prieskoniai.
Paruošimas:
- Pirmiausia virtas bulves nulupkite bei sutrinkite grūstuve (arba sumalkite mėsmale).
- Tuomet žalias bulves nuskuskite bei sutarkuokite burokinės tarkos pagalba.
- Tada virtų bulvių košę sumaišykite su sutarkuotomis bulvėmis, sudėkite krakmolą, druską bei viską gerai išminkykite, kad gautųsi vientisa masė.
- Įdaras: Smulkintą svogūną pakepinkite įkaitintame aliejuje (aliejaus daug nereikia), kol gražiai pagels, sudėkite į maltą mėsą, pagardinkite druska, pipirais, jeigu norisi – mėgiamais prieskoniais, išmaišykite.
- Po to formuokite cepelinus, juos truputį apvoliojame krakmole bei dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite dideliame kiekyje vandens maždaug 25 minutes. Skanaukite su mėgiama grietine ir/ar spirgučių padažu.
Pastebėjimas: Cepelinai gavosi labai gardūs bei minkštučiai, o žinant kiek laiko ir terlionės dažniausiai užima bulvių tarkavimas, sunkimas ir panašiai gaminant įprastus cepelinus, šituos gaminti net labai verta.
Cepelinų video receptas
Pagal ši receptą gausite apie 33 cepelinus
- 5 kg krakmolingų bulvių;
- 3-4 svogūnai;
- 2 a.š. druskos.
Mėsos įdarui:
- 700 g maltos kiaulienos;
- 1 a.š. druskos;
- 1 a.š. pipirų;
- 2 a.š. česnako granulių;
- 1 tarkuota česnako skiltelė.
Cepelinų paruošimas:
- Pirmas žingsnis neįdomiausias – nuskuskite visas bulves.
- Rankomis arba (rekomenduotina) aparatu sutarkuokite 4 kilogramus bulvių bei 3 – 4 svogūnus. Svogūnus tarkuokite tiesiai į tarkį. Dėl svogūno cepelinai bus baltesni ir skanesni. *Dėl baltumo taip pat galima pilti citrinų sulčių, tačiau tikrai nerekomenduoju, nes jų lengva padauginti, o rūgštus skonis labai jaučiasi.
- Likusį 1 kg supjaustykite peiliu skiltelėmis ar kubeliais (kaip jums patogu svarbu ne stambiai, kad greičiau išvirtu).
- Pjaustytas bulves sudėkite į puodą su šaltu vandeniu ir statykite ant vidutinės kaitros.
- Tuo tarpu kol verda bulves nusunkite tarkuota mase per medvilnine medžiagą, geriausia per “merle”. Labai svarbu neišpilti bulvių sulčių, kurias išspaudėte. Leiskite nusistovėti esančiam krakmolui (apie 5 min).
- Per tas penkias minutes sutrinkite virtas bulves ir dar karštas sumaišykite su tarkuotomis bulvėmis (nuo karščio cepelinai taps baltesni).
- Virtos bulvės turi sudaryti 30 proc. turimo bulvių tarkio. Todėl nebūtina sudėti visas trintas bulves. Kai tarkis sumaišytas su karštomis bulvėmis, drąsiai galite nupilti sultis į kriaukle ir sudėti visą nusistovėjusį natūralų krakmolą.
- Gerai išminkykite tešlą, įberkite druskos.
- Formuokite cepelinus pagal Jums priimtina dydį, tačiau rekomenduoju ne didesnius nei 13-14 cm ilgio ir 6 cm storio.
- Dėkite suformuotus cepelinus į verdantį sūdytą vandenį ir virkite apie 15 min.