Cepelinus pasigaminti visai nesunku, tik užima laiko.
Kaip pasigaminti cepelinus?
- Nuskusti bulves, nuplauti.
- Sutarkuoti bulves, bulvių masę perkošti per merlę arba koštuvi nesvarbu, svarbu kad bulvių košė nebūtų labai minkšta.
- Bulvių skystį, kuris liko nusunkus košę palikti nusistovėti.
- Faršą ruošiame paprastai, dedame svogūno, kartais česnako, pipirų, prieskonių, druskos.
- Užverdame vandenį, skystį kuris buvo paliktas nusistovėti krakmolui išpilame, ant dugno lieka krakmolas į jį pilame šiek tiek verdančio vandens ir skubiai maišome, gaunasi tasi masė ją dedame į bulvių košę, išmaišome.
- Formuojame cepelinus ir dedame į verdanti puodą.
- Pakepiname spirgučiu su svogūnais, dadame dar grietinės ir valgom!
TAIP PAT SKAITYKITE:
Cepelinų gaminimas detaliau
Pirmiausiai nuskuskite bulves. Maždaug 1 kg bulvių išsivirkite ir gerai sutrinkite trintuve. Likusias bulves sutarkuokite smulkia tarka ar kombainu. Jei tarkuojate kombainu galite įtarkuoti ir visa cielą svogūną. Į indą su marle išspauskite bulves, o kietąją dalį dėkite atskirai į kitą indą ir sumaišykite kartu su virtomis trintomis bulvėmis. Pasūdykite, papipirinkite, įdėkite krakmolo ir išminkykite gerai rankomis. Krakmolą naudokite iš išspaustų bulvių, nupylus bulvių skystį. Jei matote, kad krakmolo susidarė nedaug, tuomet įdėkite ir pirktinio krakmolo.
Pasiruoškite mėgstamą įdarą:
- Apie 400 g jautienos-kiaulienos faršo
- 2-3 skilt. česnako
- 1 svogūnas
- Druska, juodieji pipirai
Ir viską sumaišykite.
Suformuokite cepelinus:
- Pirmiausia, iš paruoštos bulvių pasės pasiruoškite apvalius kukulius, kad cepelinai gautųsi vienodo dydžio.
- Imkite kiekvieną kukulį (prieš tai rankas sudrėkinkite drungnu vandeniu), jį suspauskite (kaip blyną), pirštais padarykite nedidelę įdubą, į ją dėkite norimo įdarą šaukštą, iš visų šonų atsargiai užlenkite ir formuokite delnais pailgą formą.
- Cepelinus atsargiai dėkite į pasūdytą verdantį vandenį.
- Virkite apie 30-45 minučių, jei cepelinus darote didelius.
Svogūnus česnakus ir šoninę susmulkinu, apkepinu ir spirgučių padažas paruoštas. Valgykite su grietine ar spirgučių padažu, ant viršaus taip pat papjaustykite laiškinio svogūno.