Turinys:
Pyragai. Štai kas nutinka, kai už lango šėlsta ruduo. Tais vėlyvais šeštadienių vakarais ant virtuvių darbastalių barstomi miltai ir minkomos tešlos. Tada sninga cinamonu, malto muskato trupiniais ir žėri tarkuojamų apelsinų žievelėmis. Miestai pakvimpa pyragų saldumu.
O aš vakarais iš atokiausio dulkėtos lentynos kampo ištraukiu ją – daugiau nei pusšimčio metų senumo receptų knygą. Storą, kaip tvirtas medinis kočėlas ir sveriančią sulig geru svaru miltų. Atsargiai liečiu rankų nuglostytus, nuo vartymo nuspurusius kietus popierinius viršelius, kur ne kur nubrūžintus aštrių virtuvės rakandų. Mėlynos drobės nugarėlė vietomis aptrinta iki perregimo plonumo, įtrūkusi, o nudrėksta apačia begėdiškai apnuogina tvirtai įrištus lapus. Popieriniai kampučiai atbrizgę, prasiskleidę tarsi tūkstančiai plonyčių sluoksniuotos tešlos lapelių, – regis skaityta ne kartą.
Įdėmiai vartau knygą, gerte persigėrusią sunkaus, troškiai salstelėjusio svetimų virtuvių kvapo, juntamo vos krustelėjus trapius, nurausvėjusius puslapius. Juk žinai, kaip kvepia senos knygos? Rankomis slysta miltuotais pirštais nučiupinėti seno popieriaus lapai. Vienur kitur nuplyšę, užlankstytais kampais, prikeverzoti tai pieštuku, tai šratiniu – visi jie pasakoja būtas virtuvių istorijas. Tikras, nesumeluotas, gyvas.
Labiausiai tokiose knygose mane žavi pyragų receptai. Paprasti, neįmantrūs, žemiški. Todėl įkvėpta vakarykščių savo senosios bibliotekos skaitinių prieš miegą, nusprendžiau mesti sau iššūkį. Išjudinti ir prikelti visą savo biblioteką.
Ingredientai:
Tešlai:
- 200 g sviesto;
- 350 g miltų;
- 30 g cukraus;
- žiupsnelis cinamono.
Įdarui:
- 3 kiaušiniai;
- 150 g cukraus;
- 500 g varškės;
- 1 šaukštas krakmolo;
- 500 ml obuolienės.
Pyrago paruošimas
- Kiaušinius gerai išsukite su cukrumi, kol cukrus ištirps, o masė taps puri ir balkšva. Sudėkite varškę, gerai išmaišykite. Įberkite šaukštą krakmolo ir dar kartą išmaišykite.
- Paruoškite tešlą: pirštais sutrinkite minkštą sviestą su miltais, cukrumi ir žiupsneliu cinamono (kurį aš pamiršau įberti). Turi gautis puri trupinių masė. Sviestą imkite kuo minkštesnį, kambario temperatūros – bus kur kas greičiau. Porą saujų trupinių pasilikite pyrago viršui, likusius sukrėskite į kepimo formą ir rankomis suformuokite pagrindą.
- Ant pagrindo supilkite varškės masę, sukrėskite obuolienę. Viršų pabarstykite likusiais trupiniais. Kepkite 60-75 min. 180˚C orkaitėje.
Skanaus!!!