Sluoksniuota tešla

Visi produktai privalo būti šalti, o sluoksniuota tešla gaminama ant vėsaus paviršiaus, taip kad, jei jau nuspręsite ją gaminti, nedarykite to prikaitusioje virtuvėje ar šalia karštos viryklės. Taip pat planuokite laiką taip, kad tešla galėtų “pailsėti” tarp lankstymų. Paruoštą sluoksniuotą tešlą galima šaldyti ir prireikus naudoti vėliau.

Sluoksniuotos tešlos ingredientai:

  • 500 g “kietų”, duonai gaminti skirtų miltų;
  • 75 g ištirpinto sviesto;
  • 250 ml šalto vandens;
  • 2 a.š. druskos;
  • 300 g gero sviesto (ne mažiau nei 80% riebumo).

Sluoksniuotos tešlos paruošimas

  1. Persijokite miltus. Miltų viduryje padarykite įdubimą ir supilkite druską, vandenį ir ištirpintą atvėsintą sviestą. Imdami po truputi miltų iš kraštų užmaišykite tešlą. Išimkite tešlą iš dubens ir keletą kartų perminkykite. Suformuokite rutulį, jo viršuje peiliu įpjaukite kryžių. Įdėkite tešlą į riebalais pateptą dubenį, uždenkite riebalais patepta virtuvine plėvele ir padėkite į šaldytuvą, kad pastovėtų 30 minučių.
  2. Įdėkite sviestą tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir kočėlu išmuškite iki 1cm storio (jei reikia, rankomis formuokite sviesto kraštus, kad gautųsi stačiakampis. Padėkite sviestą į šaldytuvą, kol paruošite tešlą).
  3. Išimkite tešlą iš dubens ir padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Kiek atlenkite kiekvieną tešlos kampą ir kočėlu iškočiokite, kol turėsite kažką panašaus į keturlapį dobilą (tešlos vidurys turėtų būti kiek storesnis nei kraštai). Kočiojant tešlą karts nuo karto tešlą pakelkite ir pabarstykite jos apačią miltais, kad tešla neliptų prie paviršiaus.
  4. Į tešlos centrą dėkite išmuštą sviestą. Užlankstykite tešlos kraštus, kad visiškai paslėptų sviestą, apverskite tešlą ir iškočiokite pailgą, maždaug 7-8mm storio stačiakampį (jei reikia, galite kiek patempti kraštus, kad susidarytų taisyklinga forma).
  5. Laikas pradėti lankstyti tešlą, kad susiformuotų sluoksniai (juk ji neveltui vadinama „sluoksniuota“!).

Viengubas lenkimas

Yra du tešlos lankstymo būdai: “viengubas lenkimas” ir “dvigubas lenkimas”. Jei naudosite viengubą lenkimą, tešlą bus galima perlenkti iki 6 kartų, jei dvigubą – lenkite ne daugiau nei 3 kartus. Aš naudojau dvigubą lenkimą. Mintyse nubrėžkite liniją, einančią per tešlos centrą. Imkite vieną tešlos kraštą ir sulenkite iki centrinės linijos. Taip pat užlenkite ir kitą kraštą. Sulenkite tešlą per pusę. Galite pažymėti tešlą, kad žinotumėte kiek lenkimų padarėte – tiesiog įspauskite tešlą pirštu, vienas įdubimas reikš vieną lenkimą. Suvyniokite tešlą į virtuvinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent jau 30 minučių.

  1. Ištraukite atvėsusią tešlą iš šaldytuvo ir pasidėkite prieš save taip, kad perlenktas kraštas būtų jūsų kairėje, o “atviras” tešlos kraštas dešinėje. Iškočiokite tešlą į pailgą, maždaug 7-8mm storumo stačiakampį ir vėl sulankstykite dvigubu lenkimu. Įspauskite tešlą du kart, suvyniokite į virtuvinę plėvelę ir vėl padėkite į šaldytuvą 30 minučių. Visą šį procesą pakartokite dar vieną kartą.
  2. Paruoštą sluoksniuotą tešlą iškočiokite iki norimo storio, supjaustykite formelėmis, patepkite trynio ir pieno mišiniu ir kepkite 220°C orkaitėje. Iškepusius gaminius atvėsinkite ant grotelių.

Skanaus!



Parašykite komentarą