Turinys
Žalius kiaušinius laikykite kambario temperatūroje iki 3 savaičių, šaldytuve – iki mėnesio.
Kepti kiaušiniai gali būti laikomi šaldytuve ne ilgiau kaip 1 dieną.
Kaip išlaikyti žalius kiaušinius – iki mėnesio
Žali kiaušiniai šaldytuve paprastai laikomi ant durų lentynų arba viršutinėje lentynoje (čia drėgmė didesnė) kiaušinių padėkle iki mėnesio.
Kiaušinius kambario temperatūroje galima laikyti iki 3 savaičių, tačiau temperatūra neturi viršyti 20 laipsnių.
Kartais aprašyme ant dėžutės su kiaušiniais galite perskaityti, kad kiaušinių tinkamumo laikas yra iki 90 dienų esant – 2–20 laipsnių temperatūrai ir esant 85–88% santykiniam drėgnumui. Tačiau atminkite, kad ne visi šaldytuvai pagal numatytuosius nustatymus yra sukonfigūruoti tokioms sąlygoms, o ekonomiški šaldytuvų modeliai visiškai nepalaiko tokio drėgmės lygio.
Kaip kiaušinius išlaikyti ilgiau
- Patikimiausias būdas ilgiau laikyti kiaušinius – nusipirkti šviežių kiaušinių iš parduotuvės. Norėdami tai padaryti, atkreipkite dėmesį į fasavimo datą.
- Kiaušinius reikia dėti aštriu galu žemyn – taip trynys bus kiaušinio centre ir nesilies su oro burbulu.
- Neplaukite kiaušinių.
- Kepiniams geriausiai tinka trijų ar keturių savaičių kiaušiniai.
Taip pat yra radikalesnis būdas padidinti šviežių kiaušinių galiojimo laiką iki 2 mėnesių – juos galima patepti aliejumi arba taukais, tai užkimš lukšto poras ir apsaugos nuo greito oro įsiskverbimo. Yra dar radikalesnis būdas prailginti kiaušinių galiojimo laiką, jų laikymas pelenuose, smėlyje ir pan. Tačiau mes visada turime galimybę nusipirkti šviežių kiaušinių ir nesinaudoti tokiais laikymo būdais.
Kaip laikyti virtus kiaušinius?
Šaldytuve virti kiaušiniai laikomi iki 5 dienų, kambario temperatūroje virtų kiaušinių galiojimo laikas yra 2 dienos. Dažnai dėl tokio ilgo galiojimo laiko, kiaušiniai imami su savimi į žygius ar ilgas keliones.
Kaip sužinoti, kad kiaušiniai genda?
Laikydami kiaušinius, juos lėtai suvartosite, o po poros savaičių, pavyzdžiui, verdant kiaušinius, pastebėsite, kad kiaušiniai šiek tiek plūduriuos virš vandens paviršiaus. Toks kiaušinis yra valgomas, bet ne pirmo šviežumo. Šis ženklas gali būti laikomas, kad artimiausiomis dienomis turėtų būti sunaudoti likę tos pačios partijos kiaušiniai.
Kaip patikrinti žalių kiaušinių šviežumą?
– Kiaušinis neturėtų plaukioti vandenyje + kuo žemiau nusileidžia kiaušinis, tuo jis šviežesnis.
Kiaušinių galiojimo laikui įtakos turi tai, kaip jie buvo laikomi parduotuvėje. Paprastai prekybos centruose kiaušiniai laikomi 15-18 laipsnių temperatūroje (vasarą ši temperatūra pakyla iki 20), tada jų galiojimo laikas bus 4-5 savaitės. Net parsinešę šiuos kiaušinius namo ir laikę šaldytuve, patartina juos suvartoti per 4 savaites nuo fasavimo datos.