Senovinė kvietinė Kūčia

Skanus ir sveikas tradicinis Kūčių stalo patiekalas! Kutia arba, kaip paprasti žmonės dar vadina Kūčia, yra saldūs virti grūdai iš kviečių ar kitų grūdų, pridedant razinų, aguonų, graikinių riešutų ir medaus. Šis tradicinis Lietuviškas patiekalas mūsų šalyje nuo senų laikų ruošiamas Kūčioms. Dabar Kūčia iš kvietinių grūdų ne dažnai ruošiama Kūčių stalui, tačiau kai kuriose šeimose tokios tradicijos išliko iki šių dienų.

  • Porcijos: 4
  • Paruošimo laikas: 2 val 20 min

Ingredientai:

  • Kvietinės kruopos (Grūdai) – 2 stiklinės;
  • Aguonos – 100 g;
  • Razinos (be kauliukų) – 200 g;
  • Graikiniai riešutai – 200 g;
  • Medus – 4 v.š.;
  • Druska – pagal skonį.

Kūčios paruošimas

  1. Paruošiame Kūčiai skirtus ingredientus. Rinkinys paprastas. Tai kviečiai, aguonos, razinos, graikiniai riešutai, medus. Pagal norą ir skonį, ingredientų skaičius gali būti keičiamas, be to, galite pridėti ką nors papildomo, pavyzdžiui, kai kurių kitų džiovintų uogų ar vaisių.
Ingredientai kvietinei Kūčiai
Ingredientai kvietinei Kūčiai
  1. Kviečiai turi būti paruošti iš anksto. Kruopščiai nuplauname grūdus, kelis kartus, kol vanduo pasidaro skaidrus. Užpilkite šaltu švariu vandeniu, kad jis visiškai uždengtų kviečius, ir palikite per naktį. Jei laikas neleidžia, kviečius reikia mirkyti bent kelias valandas.
  2. Ryte vandenį nupilame, kviečius vėl nuplauname ir užpilame šviežia vandens partija. Kviečius geriau virti puode storu dugnu, nes šie grūdai verdami labai ilgai. Vandens turėtų būti tris kartus daugiau nei grūdų. Į puodą su kviečiais įberkite žiupsnelį druskos. Vandenį užvirinkite, ugnį sumažinkite iki vidutinės, puodą laisvai uždenkite dangčiu ir kviečius virkite apie dvi valandas.
Kviečiai Kūčiai
Kviečiai Kūčiai
  1. Kol ruošiami kviečiai, paruoškite priedus. Aguonas reikia gerai nuplauti ir išvirti garuose. Norėdami tai padaryti, auguonas sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu, pastatykite ant vidutinės ugnies. Kai vanduo užvirs, išjunkite ugnį. Puodą uždenkite dangčiu ir palikite pusvalandžiui pastovėti. Tada nupilkite vandenį, aguonas sutrinkite blenderiu.
  2. Razinos taip pat kruopščiai nuplaunamos, užpilamos verdančiu vandeniu ir paliekamos 20 minučių, kad išbrinktų.
  3. Graikinius riešutus nuplaukite, nusausinkite mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės sausoje keptuvėje. Sutrinkite kočėlu arba blenderiu iki norimo dydžio.
Kvietinės kūčios paruošimas
Kvietinės kūčios paruošimas
  1. Kai kviečiai išvirs, puode su jais turi likti šiek tiek skysčio, nupilti nereikia. Leiskite kviečiams šiek tiek atvėsti.
  2. Į kviečius sudėkite virtų aguonų, razinų, graikinių riešutų ir medaus. Viską gerai išmaišome. Norėdami pagerinti skonį, galite įberti žiupsnelį druskos.

Kūčia paruošta, patiekiame patiekalą prie Kūčių stalo. Skanaus!

Senovinė kvietinė Kūčia receptas
Senovinė kvietinė Kūčia paruošta


Parašykite komentarą