Troškinti kopūstai su grybais žiemai

Troškinti kopūstai su grybais žiemai

Na ką gi, kopūstų turiu, grybų turiu, laiko taip pat, tai nutariau pagaminti šiuos, mano martelei labiausiai patinkančius konservus. Šiam troškiniui naudojau šaldytus ir džiovintus grybus. Troškinti kopūstai su džiovintais grybais Ir kuo daugiau džiovintų grybų, tuo gardesnis troškinys gaunasi. Anksčiau gamindavau be jų. Ir vis per tą žmogaus skūpumą! 😏 Ingredientai: 2,5 kg šviežių … Skaityti toliau

Kaip marinuoti pievagrybius?

Kaip ir kiek laiko reikia marinuoti pievagrybius?

Marinuoti pievagrybiai yra skanus užkandis. Jie gali būti patiekiami ant stalo kaip atskiras patiekalas arba naudojami įvairioms salotoms ir kitiems užkandžiams ruošti, picai gaminti. Šiuo metu pievagrybių galime nusipirkti bet kuriuo metu prekybos centruose, todėl lengvai ir be problemų tokį užkandį galime paruošti likus kelioms dienoms iki šventės. Ir iš karto nereikės pirkti parduotuvėje pirktų … Skaityti toliau

Kaip virti mėlynių uogienę?

Kiek virti mėlynių uogienę žiemai

Miško uogų karalienė – mėlynės – pagrįstai laikoma viena iš naudingiausių. Šiose uogose yra vitaminų A, C, PP, B, taninų, geležies, karotino, bet svarbiausia – didžiulis kiekis antioksidantų. Iš mėlynių gaminami putėsiai ir želė, verdami kompotai, taip pat nepaprastai skanu yra mėlynių uogienė. Pateikiame keletas įdomių mėlynių uogienės receptų, kuriuos rasite žemiau.

Kaip išvirti mėlynių uogienę?

Produktai:

1 kilogramui mėlynių reikia 1,5 kilogramo cukraus

Mėlynių uogienės virimas žiemai
Mėlynių uogienė žiemai

Paruošimas:

  1. Mėlynes nuplaukite, supilkite į dubenį ir užpilkite panaudoje puse cukraus.
  2. Uždenkite dubenį ir palikite 6 valandoms.
  3. Nupilkite susidariusias sultys, į jas suberkite likusį cukrų ir išvirkite sirupą.
  4. Supilkite mėlynes į sirupą ir po užvirimo virkite 5 minutes, retkarčiais pamaišydami.
  5. Uogienę atvėsinkite ir supilkite į stiklainius.

Mėlynių uogienė su prieskoniais

Ingredientai:

  • Mėlynės – 1 kg;
  • Cukrus – 1 kg;
  • Citrinų sultys – 1 valgomasis šaukštas;
  • Maltas muskato riešutas – 0,5 šaukštelio;
  • Cinamonas – 2 arbatiniai šaukšteliai;
  • Vanduo – 150 ml;
  • Pektinas – 10 g.

Paruošimas:

  1. Mėlynės išrūšiuojamos, nuplaunamos ir leidžiama joms nuvarvėti.
  2. Tada uogos supilamos į indą uogienėms gaminti, į jas dedama citrinos sulčių, vandens, malto muskato riešuto, cinamono, pektino ir pastatoma ant nedidelės ugnies.
  3. Kai tik mėlynių uogienė užverda, į jį įpilama cukraus ir verdama 15 minučių, dažnai maišant ir pašalinant putas.
  4. Paruošta uogienė supilama į stiklainius.

Mėlynių uogienė su bruknėmis

Ingredientai:

  • Mėlynės – 1 kg;
  • Bruknės – 1 kg;
  • Cukrus – 1,2 kg;
  • Vanduo – 400 ml.

Paruošimas:

  1. Mėlynės ir spanguolės rūšiuojamos ir kruopščiai nuplaunamos.
  2. Mėlynės ir bruknės pakaitomis blanširuojamos verdančiame vandenyje, kol suminkštės.
  3. Tada uogas sutrinkite trintuvu arba per mėsmale, sumaišykite viename puode.
  4. Į uogų tyrę suberkite cukrų, uždėkite puodą ant nedidelės ugnies, užvirinkite.
  5. Nedidindami kaitros virkite, kol sutirštės, dažnai maišydami ir pašalindami susidariusias putas.
  6. Paruošta uogienė supilama į sterilizuotus stiklainius ir uždaroma.
Mėlynės
Mėlynės

Mėlynių-aviečių uogienė

Ingredientai:

  • Mėlynės – 500 g;
  • Avietės – 500 g;
  • Cukrus – 1 kg.

Paruošimas:

  1. Mėlynės ir avietės rūšiuojamos (pašalinamos šiukšlės, pažeistos ir sugedusios uogos) ir nuplaunamos.
  2. Uogas sumalkite trintuvu arba mėsmale.
  3. Į uogų tyrę įpilkite cukraus ir uždėkite ant nedidelės ugnies.
  4. Nuolat maišydami užvirinkite mišinį ir virkite, kol cukrus visiškai ištirps.
  5. Tada uogienė nukeliama nuo ugnies, supilstoma į sterilizuotus stiklainius ir užsukama.

Kaip džiovinti braškes?

Kaip ir kiek laiko reikia džiovinti braškes

Kvapnios, sultingos braškės yra tikras skanus vasaros malonumas. Tai jokiu būdu neprilygsta „plastikinėms“ braškėms, kurios visą žiemą parduodamos prekybos centruose. Tikras namines braškes iš sodo suvalgome per kelias minutes.

Daugelis nežino, ar galima braškes džiovinti elektrinėje džiovyklėje, orkaitėje ar lauke, nes jos labai sultingos. Tiesą sakant, tai yra priimtiniausias šių uogų paruošimo būdas žiemai. Džiovinimas nereikalauja jokių specialių žinių, išlaidų ir, kai kuriais atvejais, įrangos.

Braškių džiovinimas

Jei surinkote didelį derlių, tada ateina momentas, kai braškes neturite kur dėti, o braškynai duoda vaisių ir duoda. O jei jau pagaminote braškių uogienę, sandėliuką užpildėte braškių kompotais, o šaldymo kamerą – šaldytomis braškėmis, tuomet braškes galite išsidžiovinti namuose.

Džiovinant gausite kvapnius ir labai gražius braškių traškučius. Šie traškučiai gali būti naudojami papuošti desertus. Juos galima užplikyti arbatoje. Galima dėti į pyragus, bandeles ir keksus. Arba galima patiekti kaip natūralius saldumynus su žolelių arbata. Puikus skonis ir aromatas garantuotas!

Braškių blanširavimas sirupe (nebūtina)

Norėdami blanširuoti braškes, prieš džiovinimą uogos apverdamos su cukrumi. Kiekvienam kilogramui uogų reikia apie 600-700 gramų cukraus.

  1. Braškes nuplaukite, surūšiuokite, palikite sveikas arba supjaustykite dideliais gabalėliais.
  2. Sudėkite į gilų dubenį ir užpilkite cukrumi.
  3. Dubenį pastatykite į šaldytuvą, kur reikia palaikyti bent 12 val.
  4. Iš 400 gramų cukraus ir litro vandens išvirkite sirupą.
  5. Išimkite uogas iš šaldytuvo ir staigiai supilkite į verdantį sirupą. Verdame 8-12 minučių.

Po to paruoštos uogos metamos į koštuvą ir paliekamos nuvarvėti, kol nutekės visas skystis. Tada galite juos išdžiovinti pagal žemiau pateikta schemą.

Džiovintos braškės džiovyklėje

Braškių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje

Norint tinkamai išdžiovinti braškes, jums reikia kiaurasamčio, vandens ir elektrinio džiovintuvo.

  1. Nuplaukite braškes. Nusausinkite. Nuplėškite kotelius.
  2. Supjaustykite braškes 2 mm storio griežinėliais. Išdėstykite vienu sluoksniu ant elektrinio džiovintuvo padėklų.
  3. Iš pradžių džiovinkite džiovyklėje 55 ° C temperatūroje ir galiausiai 70 ° C temperatūroje. Braškių džiovinimas užtruks maždaug 4 valandas. Džiovintos braškės yra paruoštos.

Braškių džiovinimas orkaitėje

Tai greitesnis, bet taip pat nemažai laiko reikalaujantis metodas. Bet uogos turės būdingą skonį ir aromatą, panašų į uogienę, kurią ypač mėgsta vaikai. Džiovinant braškes orkaitėje nereikia nieko ypatingo. Džiovinimo laikas 8-10val.

  1. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi arba pergamentu.
  2. Išdėstykite riekeles ar visas uogas taip, kad jos neliestų.
  3. Nustatykite 58-60 ° C temperatūrą. Laikykite orkaitėje uogas pusantros valandos sandariai uždarius dureles.
  4. Išimkite iš orkaitės, leiskite braškėms visiškai atvėsti. Kiekvieną skiltelę apverskite atskirai į kitą pusę. Jei reikia, pakeiskite kepimo popierių nauju.
  5. Tada susiraskite ką nors, kuo galite užfiksuoti praviras orkaitės dureles. Atstumas turėtų būti 3-5 centimetrai.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 45–52 ° C. Džiovinkite uogas kol išdžius, jas kas valandą atsargiai pasukite.

Džiovinkite braškes, kol jos taps kaip sausi traškučiai. Norint gauti vytintas braškes, džiovinimo laiką trumpinkite 2-3 valandoms.

Kaip saugoti džiovintas braškes?

Geriausias variantas yra sudėti džiovintas uogas į plastikinius maišelius ir sudėti į šaldymo kamerą. Taip jų galiojimo laikas siekia net 2-3 metus. Taip geriausia išsaugoti tas uogas, kurios anksčiau buvo virtos sirupe ir ne iki galo išdžiovintos. Tačiau yra ir kitų variantų.

  • Stikliniai indai su nailoniniais arba metaliniais dangteliais.
  • Keraminiai indai.
  • Popieriniai maišeliai.
  • Drobiniai maišeliai.

Sausas žaliavas, traškučius, jei jie gerai išdžiovinti, taip pat galima sutrinti į miltelius trintuvu ar kavamale. Geriausia laikyti stikliniame inde. Laikykite džiovintas braškes sausoje ir reguliariai vėdinamoje vietoje.

Kaip džiovinti avietes?

kaip ir kiek laiko reikia džiovinti avietes namuose žiemai

Daugėlis avietes žiemai šaldo, o tai taip pat labai patogu. Kitas puikus būdas išsaugoti šią uogą, yra aviečių džiovinimas. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, avietės gerai išdžiūsta. Tiesa, tam jums reikia elektrinio džiovintuvo. Orkaitėje ar po atviru dangumi avietės sunkiai išdžiūsta, nes aviečių uoga yra sultinga. Ji greitai pradeda leisti sultis ir gesti. Todėl avietė turi būti greitai džiovinama ir gerai vėdinama. Tam kuo puikiausiai tinka elektrinis džiovintuvas.

Džiovinimui rinkitės šiek tiek neprinokusias uogas, o pernokusias avietes naudokite uogienei virti. Džiovinimo metu nelieskite uogų, kad nepradėtų išsiskirti sultys. Vietomis galite keisti džiovyklos padėklus. Gerai išdžiovintos avietės lengvai susitrina tarp pirštų.

Maltos avietės žiemai
Išdžiovintos avietės

Kuo naudingos džiovintos avietės?

Džiovintos avietės šalina iš organizmo toksinus ir kenksmingas medžiagas, kovoja su peršalimu ir gripu, gerina odos būklę. Džiovintų aviečių atsargos žiemai naudingos ir reikalingos kiekvienam.

Aviečių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje

Kaip namuose išdžiovinti avietes?
Namuose išdžiovintos avietės

Darbui mums reikia šviežių neplautų aviečių, elektrinės džiovyklės.

Paruošimas:

  1. Avietes reikia perinkti. Pašalinkite pažeistas uogas, stiebus bei lapus.
  2. Ant džiovyklės grotelių išdėliokite avietes vienu sluoksniu. Džiovinkite 60 ° C temperatūroje. Tai užtruks maždaug 12–14 valandų.
  3. Avietės yra paruoštos. Džiovintas avietes laikykite sausoje, sandariai uždarytoje talpykloje vėsioje, tamsioje vietoje.

Aviečių džiovinimas orkaitėje

Džiūvimo laikas: 6-8 valandos

  1. Išdėliokite avietes vienu sluoksniu ant kepimo skardos. Įsitikinkite, kad tarp jų yra nedidelis atstumas.
  2. Įjunkite orkaitę 60°C. Pašaukite uogas.
  3. Retkarčiais pamaišykite medine mentele. Taip uogos neprilips prie paviršiaus ir nesudegs.
  4. Atidarykite orkaitės dureles, kad avietės neiškeptų. Vedinimą kartoti nuo 5-6 minučių iki 5 kartų per 1 valandą.
  5. Džiovinimo laikas 6-8 valandos.

Kur naudoti džiovintas avietes?

Tokios avietės puikiai tinka verdant arbatą, ruošiant kompotus ir žele, dedant į kepinius bei puošiant desertus.

Džiovintas avietes taip pat galite sumalti kavamalėje ir dėti jas į kremus, ledus, desertus, papuošti pyragus, bandeles ir keksus.

Džiovintų aviečių laikymas

Džiovintas avietes laikykite sandariai uždarytoje sausoje talpykloje, tamsioje ir vėsioje vietoje. Taip jos ilgiau išsaugo naudingus vitaminus. Sudėkite į sandarų indą (stiklainį ar indą) ir purtykite 2 kartus per dieną – taip drėgmės lygis (geriausia mažiau nei 20%) išsilygins tarp visų uogų: vienose gali būti daugiau drėgmės, kitose mažiau. Jei stiklainio viduje matote kondensaciją, uogos turite pradžiovinti. Tokias atsargas galite turėti ištisus dvejus metus ir jos nesuges.

Kaip džiovinti kriaušes?

Dauguma žmonių mėgsta kriaušes dėl savo skonio ir aromato. Džemai, kompotai, įvairūs desertai ir kepiniai, taip pat kriaušės užšaldomos ir džiovinamos. Džiovinta kriaušė turi ypatingą aromatą, o iš jos pagaminti kompotai taip pat turi specifinį skonį ir aromatą.

Džiovinimui geriau pasirinkti veisles, kurių minkštimas yra tankus, be išreikšto sutraukiančio skonio, prinokęs ir skanus. Prieš džiovinant kriaušes, jas reikia gerai nuplauti ir nusausinti. Kriaušes lupti ir valyti nuo sėklų. Tinkamai išdžiovintos kriaušės su sėklomis ir sėklų kamera turės papildomą, ypatingą skonį.

Kaip ir kiek laiko džiovinti kriaušes?

Didelius vaisius supjaustykite 0,5–1 cm storio griežinėliais, o mažas kriaušes galima džiovinti sveikas. Kriaušės džiovinamos lauke, orkaitėje arba elektrinėje vaisių džiovyklėje. Priklausomai nuo veislės, kriaušės džiovinimas gali užtrukti iki 20 valandų, jei džiovinamos lauke, ilgiau.

Taikant bet kokį džiovinimo būdą, vaisiai turi būti periodiškai vartomi. Džiovintus vaisius laikykite sausoje, tamsioje ir vėsioje vietoje, medžiaginiuose maišeliuose ar kartoninėse dėžėse.

Kriaušių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje

Darbui mums reikės šviežių kriaušių, virtuvinio rankšluosčio, peilio, kiaurasamčio, pjaustymo lentos ir elektrinio džiovintuvo.
Kriaušių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje
Kriaušių džiovinimas:

  1. Kriaušes gerai nuplaukite.
  2. Kruopščiai nusausinkite rankšluosčio pagalba.
  3. Kriaušes supjaustykite griežinėliais (5 mm storio). Nelupkite kriaušių ir neišiminėkite sėklų.
  4. Išdėstykite riekeles vienu sluoksniu ant džiovyklos lentynų.
  5. Įjunkite elektrinį džiovintuvą, nustatykite 70 ° C temperatūrą ir džiovinkite, kol išdžius. Tai užtruks maždaug 15-20 valandų.
  6. Groteles keiskite vietomis kas 2 valandas.

Kriaušių džiovinimas orkaitėje

Daugelį domina kriaušių džiovinimo temperatūra orkaitėje.

  1. Nustatoma 55-60 ° C temperatūra.
  2. Sudėkite kriaušių skilteles ant kepimo skardos ar grotelių, išklotų kepimo popieriumi.
  3. Kriaušės dvi valandas laikomos praskleistomis durelėmis pirminėje aukščiau nurodytoje temperatūroje, tada pakeliama iki 76–82 ° C. Džiovinkite (apie 2val.), kol skiltelės pradės pastebimai džiūti.
  4. Tada sumažinkite temperatūrą iki 55–60 ° C.
  5. Jei norite išdžiovinti sveikus vaisius ar puseles, tuomet tai užtruks parą, o jei kriaušės supjaustytos griežinėliais, pakaks 16 valandų.

Džiovintų kriaušių laikymas

Džiovintas kriaušes laikykite medžiaginiuose maišeliuose ar dėžėse sausoje ir tamsioje vietoje.

Jei džiovintos kriaušės yra laikomos per ilgai netinkamomis sąlygomis, jos gali tapti pernelyg kietos. Norėdami atgauti minkštumą, palaikykite jas vandens vonelėje arba keliom valandom užplikykite kriaušes karštu vandeniu.

Kriaušių nauda

Kriaušės gerina širdies, kraujagyslių ir gaubtinės žarnos veiklą, taip pat padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir užtikrina reguliarų tuštinimąsi. Įvairių tyrimų duomenimis, šie vaisiai mažina padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Kriaušės yra ląstelienos šaltinis – vienoje kriaušėje yra maždaug 25% dienos ląstelienos normos. Kriaušėse esančios skaidulos naudingos virškinimo traktui ir mažina skrandžio vėžio riziką.

Kaip šaldyti braškes?

Kaip ir kiek laiko reikia šaldyti braškes

Prieš užšaldant braškes, pirmiausia reikia atsargiai nuplauti. Didesnes braškes galima perpjauti pusiau. Tada atsargiai išdėliojame, kad nesusitraiškytų ir išdžiovinti, kad neliktu vandens ant paviršiaus. Nelaikykite braškių ilgai vandenyje, nes praras skonį ir naudingas medžiagas.

Patarimai šaldant braškes

Braškės yra gležnos ir gana kaprizingos uogos. Šaldant braškes reikia atsiminti keletą taisyklių:

  • Braškes geriau užšaldyti iškart po derliaus nuėmimo (2-3 val.).
  • Prieš šaldant naminių braškių patartina neplauti. Nusipirktą teks nuplauti, tačiau tai daryti reikia labai atsargiai. Neplaukite braškių kiaurasamtyje po tekančiu vandeniu, galite jas sugadinti.
  • Geriau šaldyti vėlyvųjų ar remontantinių veislių braškes, nes jos ilgiau bus šviežios. Prieš šaldant braškių nereikia barstyti cukrumi, nes vaikas turi pajusti natūralų uogų skonį.
  • Jei ketinate šaldyti visas braškes, nenupjaukite kotelių. Be kotelių braškės „plauks“, greitai išskirs sultis.
  • Šaldykite visiškai sausas uogas.
  • Braškes geriausia šaldyti plastikiniuose induose: indeliuose ar šaldymo maišeliuose.
  • Uogos nepakenčia pakartotinio užšaldymo. Todėl iš karto supakuokite braškes dalimis. Padarykite tokias porcijas, kad porciją panaudotumėte vienu kartu.

Kaip šaldyti braškes žiemai?

Šaldytos braškės
Šaldytos braškės žiemai

Išdėliokite braškes ant kepimo popieriaus, bet geriau ant lentelės, kad jos nesiliestų, ir padėkite į šaldiklį ar šaldytuvo kamerą. Palikite ten, kol sušals iki kietumo. O tada sušalusias braškes sudėkite į sandarius maišelius ar plastikinius indus ir palikite šaldiklyje, tik ne ilgiau kaip 12 mėnesių. Braškės pilnai atšyla per 2-3 valandas.

Kokių braškių nedera šaldyti?

Tik šviežios braškės yra ne tik vitaminų, bet ir kitų organizmui reikalingų medžiagų šaltinis. Kuo ilgiau išlaikyta braškė, tuo mažiau ji jų turi. Geros kokybės braškė tiesiog kvepia joms būdingu kvapu, paragavus skonis būna ryškus, būdingas uogai. Šaldymui netinka uogos su raukšle (raukšlė – tai pačios uogos augant užgydytas jos sužeidimas), „išbertos“ įvairiomis dėmelėmis ar puvinio pažeistos, patežusios, praradusios savo natūralų blizgesį. Netinka šaldyti ir tų braškių, kurias nusipirkę ar priskine kelias dienas laikėte šaldytuve.