Apelsinų uogienė su žievelėmis, dėl viso savo paruošimo paprastumo, turi puikų skonį. Tokia uogienė, kaip taisyklė, visada suvalgoma pirma. Apelsinų uogienė puikiai dera su skrebučiais ir kava, puikiai dera su pyragais ir su ką tik iškeptomis bandelėmis. Ji paruošiamas labai paprastai, tik iš dviejų ingredientų. Viskas, ko jums reikia, yra cukrus, švieži apelsinai ir šiek tiek kantrybės. Taigi pradėkime…
Kiek virti apelsinų uogienę?
Apelsinų uogienę reikia virti 20-25 minutes.
Apelsinų uogienės receptas
1 litrui uogienės jums reikės:
- 12 didelių arba 14-16 mažų apelsinų;
- 1 citrinos;
- 900 gr – 1 kg cukraus;
- 200-300 ml vandens (jei prireiks).
Visas procesas susideda iš 2 etapų: sulčių paruošimas ir uogienės virimas
Sulčių paruošimas
- Iš apelsinų ir citrinos išspauskite sultis. Turėtų gautis apie 1 litras.
- Atskirai atidėkite kauliukus (jei jų yra) ir vidines membranas (tai odelė, kuri dengia apelsino skilteles). Šiose dalyse gausu pektino, kuris mums reikalingas, kad uogienė būtų tiršta. Mūsuose parduodamuose apelsinuose kauliukų beveik nėra, užtai citrinose kiek tik nori. Todėl, prieš virdamas uogienę, kokią savaitę kaupiau citrinų kauliukus. Nors, manau, turi užtekti ir pačių membranų. Taigi, kauliukus (jei turite) ir membranas suriškite į drobinį audeklą, padarydami iš jo maišelį.
- Aš mėgstu apelsinų uogienę su žievelėmis, todėl su daržovių skustuku nuskutau 2 ekologiškų apelsinų žievelę (tai geriau daryti prieš spaudžiant sultis). Paėmęs aštrų peilį žieveles supjausčiau labai plonais šiaudeliais (jei kas dar prisimenate degtukus –tai šiaudelis būtų lygus maždaug 1/4 jo storio).
- Sultis supilkite į puodą. Įdėkite membranas/kauliukus. Sudėkite žieveles. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite apie 20-25 minutes kol žievelės suminkštės. Šio virimo metu iš membranų išsiskiria pektinas.
- Puodą nukelkite nuo ugnies. Išimkite membranų/kauliukų ryšulėlį. Leiskite jam atvėsti. Tada, laikydami virš puodo, apglėbkite tą dalį, kur yra mazgas ir, spausdami, braukite ranka žemyn. Šio veiksmo metu pradės sunktis tirštokas balzganas skystis.Tai ir yra pektinas. Judesį pakartokite keletą kartų, kol didžioji pektino dalis pateks į puodą.
- Išmatuokite skysčio tūrį. Mano atveju pirmame etape nuvirė apie 300 ml, todėl masę papildžiau vandeniu iki pilno litro.
Jums patiks: Kaip nulupti apelsiną?
Uogienės virimas:
- Į sultis sudėkite cukrų santykiu 7/8 arba 1 litrui sulčių apie 900 gr cukraus. Užvirinkite ir virkite ant didelės ugnies dažnai maišydami, kol uogienės paviršius taps lygus ir permatomas. Uogienės „pasirengimą kelionei į stiklainius“ galite paprastai patikrinti. Tam šaldytuve palaikykite lėkštę ir ant jos užpilkite a.š. uogienės. Jei uogienė yra skysta ir palenkus lėkštę bėga, reikia dar pavirti. Jei uogienė nevarva,o jos paviršių paspaudus pirštu, susidaro nedidelės raukšlelės, ji išvirė. Bet kuriuo atveju uogienės nepervirkite, nes žievelės pasidarys kietos, o uogienėje dominuos karamelės skonis ir kvapas.
- Viską supilstykite į nedidelius sterilizuotus indelius.