Bandelės su mėlynėm ir avietėm

Atostogos Lietuvoje turi savo privalumų. Pirmiausia daug šviežių uogų, ypač mėlynių, kurias aš labai mėgstu, bet tik šviežias, o kur dar gražiausios avietės pas mamą. Skani ta vasara.

Reikia:

  • 200 ml šilto pieno;
  • 10 g sausų mielių;
  • 1 kiaušinis;
  • 2 v.š. medaus;
  • 100ml cukraus;
  • 2,5 st miltų;
  • 50 g sviesto.

Įdarui:

  • 1 st mėlynių;
  • 1/2 st aviečių;
  • 1/2 st cukraus;
  • 30 g sviesto.
Bandelės su mėlynėm ir avietėm
Bandelės su mėlynėm ir avietėm

Gaminam:

  1. Šiltą pieną sumaišykite su mielėm, medumi ir kiaušiniu. Tada sudėkite dalį miltų ir supilkite tirpintą sviestą. Gerai išmišykite ir sudėkite likusius miltus. Tešlą minkykite mažiausiai 5 minutes. Leiskite tešlai pakilti apie 1 valandą.
  2. Tešlą iškočiokite į stačiakampio formą. Tolygiai paskirstykite mėlynes ir avietes, apiberkite cukrumi ir apdėkite sviesto gabaliukais. Tešlą susukite į ritinėlį. Supjaustykite į 2-3 cm gabaliukus.
  3. Orkaitę įkaitinkinte iki 180C. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir sudėkite bandelių ritinėlius. Apiberkite juos cukrumi. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių. Iškepus lesikite šiek tiek atvėsti. Skanaus!

Aviečių nauda

Aviečių sudėtyje yra daug mineralinių druskų, kurios teigiamai veikia širdies ritmą. Nuo seno aviečių preparatus vartojo moterys nėštumo metu, kad sustiprintų gimdos raumenis. Moterims avietės taip pat naudingos dėl to, kad jose esantys vitaminai A, B, C, E ir PP daro odą gražią ir spindinčią. Tuo tarpu, avietėse esantis varis veikia kaip antidepresantas, todėl valgyti avietes ir gerti aviečių arbatą patariama tiems, kurie nuolat susiduria su nervine įtampa.

Mėlynių nauda

Mėlynėse yra daug ląstelienos, tačiau mažai cukraus ir kalorijų. Taip jose gausu vandens ir angliavandenių – gliukozės, fruktozės, pektinų, organinių rūgščių, vitaminų, taninų ir antocianų. Antocianai slopina pigmento rodopsino sintezę, saugo akies lęšiuką ir stabdo kataraktos vystymąsi. Ši medžiaga taip pat teigiamai veikia tinklainės kraujagysles, todėl pagerina tinklainės ir regos nervo mitybą bei padeda išvengti kraujosruvų. Antocianai taip pat apsaugo nuo laisvųjų radikalų veikimo.


Parašykite komentarą