Tarp nepakeičiamų žiemos atributų galima įvardinti ir bruknę – tikrai vertingą ir skanią uogą. Siūlome ją panaudoti ruošiant įspūdingą šventinį tortą. Sėkmingai išryškins šokoladinio biskvito ir kreminio putėsio skonį.
25 cm tortas
Šokoladiniam pagrindui:
- 2 arb. š. tirpios kavos;
- ½ st. karšto vandens;
- 30 g juodojo šokolado;
- ¾ st. miltų;
- 4 v.š. kakavos miltelių;
- 1 a.š. sodos;
- 1 a.š. kepimo miltelių;
- ¾ st. cukraus;
- ½ st. neriebios grietinės;
- ¼ st. alyvuogių aliejaus;
- 1 kiaušinis.
Bruknių putėsiams:
- 250 g bruknių;
- 40 g cukraus;
- 200 ml plakamosios grietinėlės;
- 3 arb. š. želatinos.
Torto paruošimas
- Tirpią kavą užpilkite karštu vandeniu ir palikite atšalti. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir sodą.
- Į gilų dubenį supilkite kavą, tirpintą šokoladą, suberkite cukrų, sudėkite grietinę, aliejų, įmuškite kiaušinį ir elektriniu plaktuvu suplakite iki vientisos masės.
- Į gautą šokolado masę po truputį berkite sausąjį mišinį, nuolat maišydami šaukštu arba plaktuvu.
- 25 cm skersmens kepimo formą sutepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Supilkite tešlą. Kepkite orkaitėje 35-40 minučių, kol įsmeigę peilį į pyrago vidurį ištrauksite jį neaplipusį tešla. Pyragą ištraukite iš orkaitės, palikite atvėsti. Iš formos jo išimti nereikia.
- Bruknių putėsiams nuplautas bruknes sudėkite į puodą. Užberkite cukrumi ir ant vidutinės ugnies virkite, kol cukrus ištirps.
- Grietinėlę išplakite iki purumo.
- Keliuose valgomuosiuose šaukštuose vandens išbrinkintą želatiną sudėkite į bruknes ir, maišydami šaukštu, ištirpinkite.
- Palikite bruknių masę atvėsti iki kambario temperatūros. Sudėkite ir atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę.
- Supilkite putėsius ant šokoladinio pagrindo, išlyginkite viršų. Torto formą pastatykite į šaldytuvą nakčiai.
Patiks