Nuo tada kai „Coffee Inn’e“ paragavau sūrio pyrago (cheesecake) su bruknėmis, negalėjau jo pamiršti. Švelnus sūrio ir maloniai rūgštus uogų duetas buvo nepakartojamas. Tačiau niekuomet nebandžiau gaminti kažko panašaus namie, nes norėjau turėti bent vieną saldų džiaugsmą, kuriuo galėčiau džiaugtis mieste (p.s. dabar turiu ir antrą – kruasanus). Kadangi įkalbėti saviškį valgyti ne varškės pyragus yra gan sudėtinga nusprendžiau nerizikuoti ir vėl kepti varškėtį. Norėjau daryti klasikinį, tradicinį su „Philadelphia“, tačiau ji parduodama tik mažais kiekiais (125 g) ir kai paskaičiuoji, nėra pati pigiausia pasaulyje (lyginant su varške). Tad šįkart pasirinkau taupesnį variantą.
Kreminė varškė, tai ne ta baisioji grūdėtoji, o dailiai supakuota „Mūsų švelnioji varškė“, kuri iš tiesų šiek tiek primena klasikinę sūrio pyrago varškę, tačiau yra pigesnė. Šiam pyragui naudojau paprastą ir supratau padariusi nedidelę klaidą, prieš tai kepusi su kremine gavau šaunesnį rezultatą. Todėl ir jums rekomenduoju. Aišku, taip pat galite naudoti ir „Philadelphia“ jei norite super gero pyrago. O tešlos receptą galite pakeisti grūstais sausainiais, sumaišytais su sviestu arba namine trapia tešla.
- Trukmė: gaminti apie 20 min. šaldyti tešlą apie 30 min., kepti apie 60-70 min.
- Porcijos: visas nemažas pyragas (maždaug 12 porcijų)
- Energetinė vertė: apie 366 kcal/porcija
Ingredientai:
Tešlai:
- 100 g sviesto (kambario temperatūros);
- 2 kiaušinio trynių (baltymus palikite įdarui);
- 1/2 puodelio cukraus;
- žiupsnelio cinamono;
- maždaug 1 1/2 puodelio miltų.
Įdarui:
- 800 g liesos kreminės varškės;
- 3/4 puodelio cukraus;
- 2 vid. kiaušinių;
- 2 baltymų (kurie liko nuo trapios tešlos);
- 250 ml plakamosios grietinėlės;
- pakuotės vanilinio pudingo miltelių;
- 200-250 g šviežių bruknių.
Varškės pyrago paruošimas
- Paruoškite tešlą: minkštą sviestą išsukite su cukrumi iki purios masės, įmaišykite kiaušinių trynius, žiupsnelį cinamono. Po truputį įmaišykite miltus ir užmaišykite tešlą. Nenaudokite kepimo miltelių, nes mums nereikia, kad tešlos pagrindas iškiltų. Užminkę tešlą susikite į burbulą, uždenkite maistine plėvele ir padėkite 30 min į šaldytuvą. Būkite kantrūs – 30 minučių.
- Kol tešla stings šaldytuve, imsimės varškės įdaro: varškę ištrinkite su cukrumi iki vientisos masės. Įmaišykite kiaušinių trynius (jų bus 2, baltymus pasilikite atskirame indelyje), pudingo miltelius. Grietinėlę išplakite iki standžių putų, įmaišykite į varškę.
- Atėjo baltymų eilė – išplakite juos iki standumo, įmaišykite į varškę. Jeigu jaučiate, kad masė per skysta, galite įdėti šaukštą, kitą kukurūzų krakmolo arba 1/4 puodelio persijotų miltų. Tačiau per daug panikuoti nereikia – masė dažnai būna gan skysta, o kepant sukietėja. Galiausiai į savo kremą įmaišykite bruknes.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo, jeigu kočiojasi patogiai, galite kočioti, tačiau aš dažnai ją tiesiog įlipdau į kepimo formą, man taip kažkodėl patogiau (žinau, keista). Naudojau maždaug 24-26 cm skersmens atsegamą kepimo formą. Įlipdykite tešlą, nepamirškite kraštų. Būtinai subadykite ją šakute. Pašaukite į įkaitintą 180°C temperatūros orkaitę ir kepkite kol taps dailiai auksinė (maždaug 15-20 min.).
- Išimkite tešlą, supilkite varškės masę. Vėl įdėkite į orkaitę ir toje pačioje temperatūroje kepkite maždaug valandą (60-75 minutes). Rodiklis gali būti vos vos pageltęs pyrago viršus (dažniausiai iš kraštelių). Tuomet pyragą galite išimti ir atvėsinti. kai visiškai atvės, dėkite į šaldytuvą ir stingdykite bent 2-3 valandas, arba, kaip visada – geriausia per naktį. Pjaustykite pyragą tik tuomet, kai šis bus sustingęs.