Tokį pyragą su obuoliais galima drąsiai išsikepti kaip dovaną. Patiekite pabarstę cukraus pudra.
- Paruošimo laikas: 1 val 5 min
- Porcijos: 8
Ingredientai:
- 150 g aukščiausios rūšies miltų;
- 50 g pilno grūdo miltų;
- 100 g šalto sviesto;
- 2 šaukštai cukraus;
- 1 ekologiško apelsino žievelė;
- žiupsnelis druskos;
- 2–3 nedideli obuoliai;
- 125 ml riebios grietinėlės;
- 100 g cukraus;
- 2 kiaušiniai;
- 1 arb.š. vanilės ekstrakto;
- 2 šaukštai vanilinio pudingo ruošinio (miltelių);
- cukraus pudros apibarstymui;
- sviesto kepimo formai ištepti.
Pyrago paruošimas
- Paruoškite trapią tešlą: supjaustykite nedideliais kubeliais arba stambiai sutarkuokite šaltą sviestą.
- Persijokite abejus miltus, įberkite žiupsnelį druskos ir pamažu pirštų galiukais pradėkite minkyti sviestą su miltais, kol gausite trupinius. Dirbkite greitai, kad sviestas per daug netirptų.
- Į trupinius smulkiai įtarkuokite vieno apelsino žievelę ir pilkite 2 šaukštus labai šalto vandens (galite pasiruošti dubenėlyje vandenį su ledukais). Minkykite, kol gausite vientisą ir elastingą tešlą. Jei 2 šaukštų vandens nepakaks, įpilkite dar šaukštą, tačiau stenkitės jo nepadauginti, mat tešla gali tapti lyg guminė…
- Suformuokite tešlos rutulį, įvyniokite jį į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve apie valandą.
- Tuo tarpu pasiruoškite pyrago įdarą: išplakite kiaušinius su 100 g cukraus, kol masė padvigubės ir taps šviesi (apie 5-8 min.).
- Supilkite į kiaušinių plakinį grietinėlę, vanilės ekstraktą ir įsijokite vanilinio pudingo miltelius. Plakite dar apie porą minučių.
- Išimkite sustingusią tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite iki 0,5 cm storio. Paruoškite platesnę ir žemą kepimo formą pyragui: ištepkite sviestu ir pabarstykite šiek tiek miltais, nukratydami perteklių.
- Išklokite tešla kepimo formą, sulyginkite kraštus nupjaustydami perteklių. Subadykite šakute tešlos dugną ir kepkite įkaitintoje iki 175°C orkaitėje 15 min.
- Tuo tarpu paruoškite obuolius: nulupkite, perpjaukite perpus ir išskobkite sėklytes. Gautose puselėse padarykite siauras įpjovas.
- Išimkite apkepusią tešlą iš orkaitės, sudėliokite obuolių puseles ir supilkite paruoštą grietinėlės kremą beveik iki pat tešlos krašto.
- Kepkite apie 30 min., arba kol tešla gražiai paruduos, obuoliai bus iškepę, o kremas sutirštėjęs.
- Palikite atvėsti ant grotelių. Išimkite iš kepimo formos tik visiškai atšalus. Patiekite pabarstę cukraus pudra.