Morkų ir mango kreminė sriuba

Žinau, kad prajuokinsiu visus, kurie trisdešimtuosius gyvenimo metus prisimena su vėju plaukuose, tačiau po kiekvieno gimtadienio supranti, kad jaunyn nebeini. Kaip jau įprasta, kad didžioji visuomenės dalis visur ir visada ieško kaltininkų, tad ir aš šį kartą bedu pirštą į laisvųjų radikalų pusę, kaltindama juos nenuginčijamu poveikiu senėjimui.

Dėl daržovių ir vaisių naudingumo mūsų visų sveikatai ir gerai savijautai niekas nesiginčija, tačiau ne visi jų turi tiek pat galių apsaugoti mūsų organizmą ir užkirsti kelią senėjimui ar net baisiausioms ir sunkiai išgydomoms ligoms. Protingi dėdės ir tetos nustatė, kad  laisviesiems radikalams nukenksminti ir išlikti jauniems reikalingi antioksidantai. O pastarųjų gauname iš vaisių ir daržovių, ypač, iš tų, kurių spalvos yra sodriai violetinė, mėlyna, raudona, oranžinė ir geltona.

Tad artėjant prie kreminės sriubos: tiek ryškios oranžinės spalvos morkos, tiek sultingas geltonos spalvos mango vaisiaus minkštimas yra pilni vitamino C, A  ir beta karoteno – trijų muškietininkų, bekovojančių su laisvaisiais radikalais. Tad spalvingi pietūs, pasisemti antioksidantų ir tiesiog gerai jaustis.
[the_ad id=”6308″]

Tarp kitko, apie savo meilę morkoms jau pasakojau besidalindama morkų torto receptu. Ir iš tikrųjų, tai daržovė, kurią visada turiu savo šaldytuve, ir ne tik dėl joje esančių vitaminų, bet ir dėl to, kad ji gali būti įvairiai paruošiama ir puikiai dera su kitais produktais. Ir šioje kremineje sriuboje su mangu, dar vadinamu vaisių karaliumi, morkos saldumas puikiai atsveria vaisiaus rūgštumą.

Italijoje yra posakis apie obuolį, kurį šįkart galima puikiai pritaikyti ir morkai: “una mela al giorno toglie il medico di torno” – angliškai skamba taip pat gerai – “an apple (a carrot) a day keeps the doctor away”!. O lietuviškai būtų maždaug taip: „Vienas obuolys (ar morka) kasdien, apsaugo nuo gydytojų”…

Beje, kam įdomu, skaitykite šį straipsnį, kuriame trumpai ir aiškiai apie antioksidantus: kas, kaip ir kodėl.

Morkų ir mango kreminė sriuba

  • Paruošimo laikas: 30 min
  • Porcijos: 2

Ingredientai:

  • 4 vidutinio dydžio morkos;
  • 1 mango vaisius;
  • 2 askaloniniai česnakai;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejus;
  • 1 šaukštelis baltųjų ir žaliųjų pipirų;
  • šviežių raudonėlių.

Sriubos paruošimas

  1. Nulupkite morkas ir supjaustykite jas išilgai juostelėmis.
  2. Susmulkinkite askaloninius česnakus, sudėkite juos į puodą kartu su alyvuogių aliejumi, pakepinkite keletą minučių, sudėkite morkas ir apkepkite dar keletą minučių.
  3. Supilkite tiek vandens, kad vos apsemtų daržoves, įberkite druskos ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite dešimt minučių.
  4. Išgriebkite keletą morkų juostelių ir atidėkite į šalį sriubos dekoravimui.
  5. Nulupkite mango vaisių supjaustykite gabaliukais, sudėkite į puodą su morkomis ir virkite dar dar 3-4 min. Išjunkite ugnį ir blenderiu sutrinkite iki kreminės masės.
  6. Patiekite su morkų juostelėmis ir žiupsneliu grūstų pipirų mišiniu ir keliais šviežo raudonėlio lapeliais.


Parašykite komentarą