Iš mokyklos laikų daugelis tikriausiai dar pamena chemikų vartojamą terminą oksidacija: tai kokios nors medžiagos susijungimas su deguonimi. Žmogaus organizme oksidacijos reakcijų metu gaminama ne tik energija, bet sudaromos ir toksinės molekulės.
Oksidavimo procesus vykdo laisvieji radikalai – bet kokios molekulės ar atomai, išoriniame sluoksnyje turintys po vieną nesuporuotą elektroną. Šie elektronai, radę ir prisijungę netinkamus „partnerius“, susidarančius dėl kenksmingo aplinkos ir medžiagų, pvz., nikotino, teršalų ar sunkiųjų metalų, poveikio, trikdo gyvybiškai svarbius procesus, dėl laisvųjų radikalų poveikio atsiranda mutavusių ląstelių, ima senti audiniai ir oda.
Kas yra antioksidantai?
Antioksidantais vadinami vitaminai, mineralai ir kitos maistinės medžiagos, apsaugančios ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Pastebima, kad naudingiausi mūsų organizmui – natūralūs antioksidantai, kuriuos gauname iš vaisių ir daržovių: organizmas juos lengviausiai įsisavina. Šiuolaikinė farmacijos pramonė siūlo įsigyti maisto papildų su antioksidantais, tačiau pastarieji dažniau žalingi negu naudingi, nes sutrikdomas natūralus gaunamų medžiagų balansas.
Kur daugiausia antioksidantų?
Anot, užsienio šaltinių, trys pagrindiniai antioksidantai yra beta karotenas, vitaminas C ir vitaminas E. Vitamino E gausu augaliniuose aliejuose, ankštiniuose, grūdiniuose augaluose, Briuselio kopūstuose, erškėtrožės vaisiuose, šaltalankio, šermukšnio uogose, trešnėse, riešutuose. Vitaminą A mūsų organizmas pasisavina iš moliūgų, morkų, abrikosų, petražolių lapų bei špinatų. Vitamino C gausu citrusiniuose vaisiuose, erškėtrožės vaisiuose, šermukšnių uogose.
Antioksidantų praradimas
Naudinguosius antioksidantus mūsų organizme tiesiog žudo rūkymas, nesaikingas deginimasis, greitas, konservantų gausa pasižymintis maistas, dietos ir neaktyvus, sėslus gyvenimo būdas. Pirmiausia, norint išlikti sveikiems ir žvaliems, reikėtų pakoreguoti savo įpročius, sveikiau maitintis ir dažniau būti gryname ore.
Kviečiame diskutuoti – galite palikti komentarą po straipsniu.