Turinys
Tie ryškios saulės spalvos kalnai, pūpsantys iš nedidelių sunkvežimių priekabų prie beveik kiekvienos didesnės sankryžos, abejingų nepalieka. Sustojus pasidomėti kas, kaip ir už kiek, net nepastebi, kaip prekeivis jau krauna į bagažinę visą dėžę melionų aiškindamas, kad negali nepasinaudoti jo siūloma akcija desimčiai kilogramų. O kad jau akcija, tai imk ir dvidešimt. Tai ir paėmeme…
[the_ad id=”6308″]O grįžus namo su visu šiuo gėriu, iškart raitojausi rankoves ir talpinau vasarą į stiklainius. Kaip tik ištaikiau, matyt, vienas karščiausių dienų stovėti prie garuojančių puodų, bet buvo verta.
Melionų uogienė nėra dažnai gaminama, matyt, del vaisiaus vandeningumo. Virimas užtrunka apie 1.5 val ar ilgiau, bet rezultatas tikrai išskirtinis ir itin gardus. Kadangi pirmą kartą bandžiau virti uogienę iš melionų, tad norėjosi išbandyti keletą variantų. Turiu pasakyti, kad patys neįprasčiausi deriniai tapo favoritais.
Bendras Melionų uogienės receptas
Ingredientai:
- 2 kg melionų, supjautytų kubeliais (2 nedidi melionai);
- 600 g cukraus;
- 2 obuoliai;
- 1 citrina.
- Visų pirma supjausčiau stambiais kubeliais melionus, pasvėriau ir kiekvienam kilogramui pridėjau mažesniais kubeliais pjaustytą obuolį, mat pastarieji turi nedaug pektino.
- Griežinėliais supjausčiau pusę citrinos, iš kitos pusės išpaudžiau sultis ir sudėjau kartu su vaisiais. Kiekvienam meliono kilogramui naudojau 300 g cukraus, viską gerai išmaišiau, uždengiau maistine plėvele, ir palikau šaldytuve visai nakčiai.
- Kitą dieną perkošiau per kiaurasamtį sultis, supyliau į aliuminio puodą storesniu dugnu ir pradėjau kaitinti ant vidutinės ugnies. Pakaitinus kol sultys beveik užvirė ir cukrus ištirpo, sudėjau melioną. Visą laiką virdama ant vidutinės ar kiek silpnesnės ugnies nuolatos maišiau mediniu saukštu ir nugraibiau susidariusias putas, kuriose būna nešvarumų, galinčių sukelti rūgimą. Ir taip apie 1.5 val. arba kol uogienė sutirštės ir nekris lengvai nuo šaukšto.
Yra skirtingų būdų patikrinti ar uogienė yra išvirusi. Kadangi verdanti uogienė visuomet atrodys skystesnė, nei atvėsusi, geriausia jos tirštumą patikrinti užlašinus šaukštą ant lėkštutės palaikytos 5 min šaldiklyje. Jei uogienė greitai sustingsta ir lengvai brūkštelėjus pirštu paviršiuje susidaro smulkios bangelės, uogienė yra paruošta ir galima pilstyti i stiklainius.
Melionų uogienė su pipirinėmis uosrūtėmis ir degtine
Daugiausiai nustebinęs derinys, ypač tinkantis prie Bri, kietųjų, ar šviežių baltųjų sūrių.
Visas procesas toks pat kaip bendrajame recepte, ir jau nugriebus visas susidarančias putas virimo metu, įdėkite šaukštą prieš tai šiek tiek sutrintų pipirinių uosrūčių (Sičuano pipirų). Virkite kol uogienė sutirštės, ir jau nukėlus nuo ugnies, prieš supilstant į stiklainius, įpilkite stikliuką degtinės ir gerai išmaišykite.
Melionų uogienė su cinamonu
Kiek rytietiško skonio uogienė, tinkanti tiek ant skrudintos baltos duonos ryte su kava, tiek prie sūrių.
Iš karto sudėjus melioną į puodą, įdėkite 1 cinamono lazdelę. Iškirpkite lengvo audinio (tipo marlius) kvadratėlį, į jį sudėkite 2 anyžiaus “žvaigždutes”, 4 gvazdikėlius, užriškite su siūlu, ir įmerkite į puodą kartu su melionu. Tokiu būdu uogienė įgaus prieskonių skonį, ir nepasimes smulkios anyžių sėklytės. Kai uogienė bus išvirusi, maišelį ir cinamono lazdelę tiesiog ištraukite.
Melionų uogienė su imbieru
Kaip ir pastarasis uogienės varantas, ši taip pat deranti ir su sūriais, ir su saldžiaisiais patiekalais.
Baigus virti uogienei, nukėlus nuo ugnies, smulkiai įtarkuokite apie 5 cm nuskustą imbiero šaknį ir supilstykite į stiklainius.