Lęšių salotos su veganišku dzadzikiu

Manau pasikartosiu jau kokį penkioliktą kartą, bet – aš dievinu lęšius. Tai toks universalus produktas, kuris tinka daugelyje patiekalų. Salotose, troškiniuose, sriubose ir t.t. Kaip įrodymas, šiandien jūsų dėmesiui – lęšių salotos su veganišku dzadzikiu.

Dzadzikis yra bene populiariausias ir ypač lengvai pagaminamas graikiškas padažas. Tradiciškai jis gaminamas iš graikiško jogurto, paskaninto agurkais, krapais ir įvairiais pikantiškais prieskoniais. Tačiau aš vietoje jogurto panaudojau anakardžių riešutus ir gavosi puikaus ir gaivaus skonio padažas, ne ką nesusileidžiantis tradiciniam graikiškam dzadzikiui.

  • Porcijos: 3 – 4 asmenims

Salotoms:

  • 1 puodelio (150g) žaliųjų arba juodųjų lęšių, mirkytų, jei yra galimybė;
  • Druskos;
  • 1 puodelio (80g) stambiai pjaustytų žaliųjų alyvuogių be kauliukų;
  • Susmulkintų šviežių petražolių;
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 citrinos tarkuotos žievelės ir sulčių;
  • ½ arbt. š. klevų/agavos sirupo arba kito saldiklio;
  • 2 griežinėliais pjaustytų avokadų;
  • Špinatų arba jūsų mėgstamų salotų.

Dzadzikiui:

  • 240g anakardžių riešutų mirkytų minimum 4 val (aš mirkiau per naktį);
  • ½ nelupto ilgavaisio agurko;
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus;
  • 2 susmulkintų česnakų skiltelių;
  • Smulkintų šviežių krapų;
  • ½ šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • Druskos ir pipirų.

Ką daryti:

  1. Lęšius išvirkite santykiu 1 puodelis lęšių / 2,5 puodelio vandens. Vandeniui užvirus įberkite druskos.
  2. Virkite ant vidutinės ugnies priklausomai nuo to ar lęšius mirkėte. Išvirę jie turi būti minkšti, bet neištižę.
  3. Kol lęšiai verda, pasigaminkite veganišką dzadzikį.
  4. Nuskalaukite mirkytus anakardžius ir perpilkite juos į smulkintuvą/blenderį. Įpilkite ½ puodelio vandens (150ml). Malkite kol gausite gana tirštą, glotnią ir kreminę konsistenciją. Jeigu reikia, įpilkite dar vandens.
  5. Į atskirą dubenį sudėkite tarkuotą agurką ir išspauskite iš jo kuo daugiau skysčio.
  6. Anakardžių masę perpilkite į didesnį dubenį. Sudėkite agurką. Įpilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultys. Dėkite česnakus, krapus , druską ir pipirus. Viską gerai sumaišykite.
  7. Bent pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.
  8. Virtus lęšius dėkite į dubenį, suberkite alyvuoges, petražoles, citrinos žievelę. Įpilkite alyvuogių aliejų, citrinų sultys ir sirupą. Pagal skonį įberkite druskos.
  9. Į lėkštę dėkite lęšių salotų, veganiško dzadzikio . Patiekite su avokadais ir mėgstamomis salotomis šalia.

Skanaus!



Parašykite komentarą