Keksas su obuoliais

Pamenu, kai būdama antroje klasėje, auklėtojai nešdavau močiutės iškeptų mielinių zuikučių formos bandelių su razinomis. Arba kaip savaitgaliais laukdavau, kai mama iškepdavo širdelių formos blynų. Jie buvo patys skaniausi, niekas per „Užgavėnes“ neatsinešdavo skanesnių. Tuomet basomis kojomis išbėgdavau į balkoną ir, barbendama į kaimynų langą, draugui girdavausi, jog šiandien pas mane namuose kvepia mamos blynais. Sulaukti keptų vaflių – būdavo didžiulė laimė. Ji pasitaikydavo gan retai.

Šiandien nei močiutė, nei mama man nebekepa nieko. Kepimo procesus perėmiau aš. Prisiminusi lietingus, tamsius rudens vakarus, kai su dviem poromis vilnonių kojinių šildydavausi savo namelyje (buvau pasistačius tokį po stalu, prie radiatoriaus, ten buvo labai šilta), nejučia mane pasiekdavo du kvapai iš praeities. Vienas, – tai vaisinė arbata iš pakelių, kurią gerdavau pradinėje mokykloje per pertraukas. Karštas, verdantis užplikytas vanduo akimirksniu susigerdavo į mažytį vaisinės arbatos maišelį. Aš stebėdavau, kaip iš puodelio kyla dūmai, kramtydama savo mėgstamiausią mokyklinę bandelę. Man rodos, jas gamino tik iš mielių, cukraus, vandens ir miltų. Tačiau, tai buvo vienas iš skaniausių mano vaikystės prisiminimų. Kitas kvapas – tai mamos kepti obuolių pyragai. Visada toks pat minkštas, kvapnus, ką tik ištrauktas iš orkaitės, romantiškai kvepiantis cinamonu.

Mamos keksas su obuoliais
Mamos keksas su obuoliais

Šiandien kepiau ne biskvitinį obuolių pyragą, bet keksą su obuoliais. Truputį bijojau, kad tešla neiškils. Tačiau viskas pavyko šauniai. Kita vertus, antrą kartą kepdama obuolius dėčiau į formos dugną. Taip rekomenduoju daryti ir jums. Keksai retai kada kepami su tokiais priedais. O aš norėjau iškepti. Labai norėjau. Ir iškepiau.

  • Trukmė: 15 min. ruošti, apie 60 min. kepti
  • Porcijos: 12 gabalėlių
  • Energetinė vertė: apie 309 kcal/gabalėlis

Ingredientai:

  • 600 g šviežių, saldžiarūgščių obuolių;
  • 200 g kepinių margarino (minkšto);
  • 6 vid. kiaušinių;
  • 1 puodelio cukraus;
  • a.š. vanilinio cukraus;
  • kelių lašų citrinos ar kitos esencijos;
  • 1 1/2 puodelio persijotų miltų;
  • 1 1/2 a.š. kepimo miltelių;
  • cinamono (pagal skonį);
  • sviesto (kepimo formai ištepti).

Obuolių kekso paruošimas

  1. Išrinkite pačius gražiausius obuolius, juos švariai nuplaukite, nulupkite odelę. Išėmę sėklalizdžius, supjaustykite obuolius kubeliais.
  2. Jei margarinas per kietas, dar truputį palaikykite kambario temperatūroje, kol suminkštės. Suminkštėjusį supjaustykite kubeliais, sukrėskite į dubenį. Įpilkite visą cukrų. Mediniu šaukštu išsukite cukrų su margarinu iki purios masės. Tada, po vieną įmuškite kiaušinius (trynius drauge su baltymais, atskirti nereikia), kaskart išmaišydami (įmušate, išmaišote, įmušate, išmaišote ir t.t.).
  3. Į gautą masę sudėkite vanilinį cukrų ir citrinos (ar kitą) esenciją. Išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, įmaišykite į tešlą. Tešlą gerai išsukite, kol bus vientisa ir tiršta.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 170-175 laipsnių temperatūros. Kekso kepimo formą (naudojau atsegamą) ištepkite gabalėliu sviesto. Sudėkite supjaustytus obuolius, apibarstykite cinamonu. Ant viršaus užpilkite tešlą. Kepkite apie valandą. Viršus turi dailiai apskrusti, o įsmeigta šakutė neaplipti tešlą. Iškepusi keksą atsargiai iškrėskite į lėkštę (jei nepavyksta, kraštus „atlaisvinkite“ peiliuku). Leiskite atvėsti ir tada supjaustykite gabalėliais.

Skanaus!!!



Parašykite komentarą