Turinys:
Klasikinis įdarytų (farširuotų) paprikų receptas bus ypač įdomus tiems, kurie tik pradeda savo kulinarinę kelionę ir nori įvaldyti tradicinių naminių patiekalų paruošimą. Farširuotas paprikas, žinoma, galima gaminti bet kuriuo metų laiku, tačiau geriausia tai daryti vasarą, šių daržovių sezono įkarštyje. Kalbant apie farširuotų paprikų įdarą, pagal klasikinį receptą į jį įeina malta mėsa su ryžiais.
🥕 Farširuotos paprikos įdaras
Įdarui tinka bet koks faršas. Dažniausiai farširuota paprika gaminama su kiauliena, jautiena, vištiena, ėriena, kalakutiena arba įvairių rūšių mėsos deriniais.
Būtent iš tokio faršo gaunamas sultingas, bet vidutiniškai riebus paprikų įdaras.
Ingredientai 4-5 paprikoms:
- 300 g maltos mėsos;
- 1 morka;
- 1 svogūnas;
- 2 šaukštai augalinio aliejaus;
- 1 pomidoras arba 2-3 šaukštai pomidorų pastos (nebūtina);
- 100 g ryžių;
- Druska – pagal skonį;
- Malti juodieji pipirai – pagal skonį;
- 1 sauja petražolių (neprivaloma).
Įdaro paruošimas:
- Morkas sutarkuokite stambia tarka, o svogūną supjaustykite mažais kubeliais.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų ir ten iš pradžių dedame svogūnus, o po 2-3 minučių – morkas. Kepkite, retkarčiais pamaišydami iki auksinės rudos spalvos. Į daržoves galite įdėti pomidorų minkštimo arba pomidorų pastos.
- Iškeptas daržoves dėkite į lėkštę. Jei daržoves paliksite keptuvėje, net ir nukėlus nuo ugnies, jos vis tiek keps.
- Ryžius gerai nuplaukite ir virkite pasūdytame vandenyje, kol pusiau išvirs. Ryžių negalima pervirti.
- Į maltą mėsą sudėkite keptas daržoves ir ryžius. Pagardinkite druska ir pipirais, jei norite, įdėkite smulkintų žolelių ir gerai išmaišykite.
- Galite pridėti kitų prieskonių pagal savo skonį. Pavyzdžiui, džiovintą česnaką, malta kalendra ar Provanso žoleles.
✔️ Farširuojame paprikas
- Nupjaukite paprikų viršūnes ir išimkite sėklas. Paruoštu mišiniu sandariai įdarykite daržoves.
- Įdarytas paprikas dėkite į didelį puodą įdaru į viršų.
- Tada paprikas reikia beveik visiškai užpilti padažu. Daržovių viršus turi likti atviras. Todėl skysčio kiekį reguliuokite priklausomai nuo puodo dydžio.
🍅 Padažas įdarytai paprikai
Štai keletas skaniausių padažų variantų:
- Pomidorų sultys + 2-3 šaukštai grietinės + druska + malti juodieji pipirai.
- 2 šaukštai grietinės + 2 šaukštai pomidorų pastos + vanduo + druska + malti juodieji pipirai.
- 1 morka + 1 svogūnas + 2 pomidorai arba 3-4 šaukštai pomidorų pastos + 2 šaukštai grietinės + druska + malti juodieji pipirai + vanduo. Morkas ir svogūnus pakepinkite iki auksinės rudos spalvos. Įpilkite pomidorų minkštimo arba pomidorų pastos, grietinės ir prieskonių. Vandenį galima pilti į keptuvę, arba į puodą.
Uždenkite puodą dangčiu ir užvirinkite padažą. Tada troškinkite ant vidutinės ugnies apie 40 minučių.
Norėdami patikrinti ar farširuotos paprikos paruoštos, tiesiog paragaukite. Ryžiai, mėsa ir daržovės turi būti visiškai išvirę.
Paprikas nukelkite nuo viryklės ir palikite uždengus 10-20 minučių, kad jos visiškai prisisotintų padažu ir taptų dar skanesnės bei aromatingesnės.
🥘 Įdarytos paprikos orkaitėje
Nuo paprikos galite nupjauti viršūnes (kaip troškinant), arba daržoves perpjauti išilgai (pusiau), galite palikti kotelius. Abiem atvejais iš paprikos reikia išimti sėklas.
Paprikas įdarykite paruoštu įdaru. Kepimo skardą arba kepimo formą ištepkite augaliniu aliejumi ir išdėliokite pipirus vienu sluoksniu.
Kad patiekalas būtų sultingesnis, paprikos viršų patepkite majonezu arba grietine, sumaišant su smulkintu česnaku.
Paprikas pašaukite į iki 180°C įkaitintą orkaitę 40-čiai minučių. Tada pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite dar apie 10 minučių, kol sūris išsilydys.
👍 Patarimai farširuojant
Padažui, kuriame ruošiamos įdarytos paprikos, svarbu pasirinkti riebią grietinėlę.
Skanaus!!!