Kiek virti ryžius?

Parduotuvių lentynose galima rasti kelių skirtingų rūšių ryžių. Visi jie skiriasi gaminimo trukme, skoniu ir naudojimo būdu įvairiuose patiekaluose.

Kaip skaniai išvirti ryžius?

Birūs ryžiai atrodo daug geriau ir dažniausiai skaniau. Tai gi, jeigu jums nusibodo sulipę, košę primenantys ryžiai, pateikiame keletą patarimų kaip paruošti kvapnius, gardžius birius ryžius namuose!

Kiek reikia vandens ryžiams virti?

Paprastai manoma, kad ryžiams virti reikia dvigubai daugiau vandens. Bet tai yra apytikslė proporcija. Vandens kiekį geriau matuoti pagal ryžių rūšį:

  • Ilgagrūdžiams ryžiams – 1 : 1,5–2
  • Vidutiniams ryžiams – 1 : 2–2,5
  • Apvaliems ryžiams – 1 : 2,5–3
  • Virimui garuose – 1 : 2
  • Rudiems – 1 : 2,5–3
  • Laukiniams – 1 : 3,5

Būtinai perskaitykite instrukcijas ant pakuotės. Gamintojas tiksliai žino, koks buvo ryžių apdorojimas, ir siūlo optimalų vandens kiekį.

Kiek laiko reikia virti ryžius?

Maišeliuose supakuoti ryžiai yra visiškai paruošti virti. Tačiau prieš verdant jųos reikėtu visgi nuplauti.

Trumpiausiai – apie 15 minučių – verda paprasti ryžiai, daug ilgiau – apie 40 minučių – rudieji. Garais apdoroti arba nuplikyti ryžiai verda vidutiniškai apie 20-25 min. Virdami ryžiai išbrinksta beveik tris kartus, todėl į mažą puodą nepridėkite daug ryžių. Išvirusius ryžius pamaišykite ir palikite neuždengtus: išeis garai ir ryžiai mažiau sulips.

Vidutinis ryžių virimo laikas

  • Balti – apie 20 minučių;
  • Plikyti ryžiai – apie 30 minučių;
  • Rudieji ryžiai – 40 minučių;
  • Laukiniai ryžiai – 40-60 minučių.

Kaip virti ryžius, kad būtų birūs?

Jei norite išvirti birius ryžius, prieš gamindami nuplaukite juos po šaltu vandeniu. Taip bus pašalintas krakmolas, atsakingas už lipnumą. Ryžius nuplaukite maždaug penkis ar daugiau kartų, kol vanduo taps skaidrus. Patogiausia šią procedūrą atlikti su smulkiu sieteliu.

Ryžių plovimas

Kaip ir kitų kruopų, ryžių svarbu nepervirti, nes tada suyra daugiau juose esančių naudingų medžiagų. Virtus ryžius šaldytuve galima laikyti kelias dienas. Kuo ryžių grūdai trumpesni, tuo labiau sulimpa išvirę.

  • Pageidaujant birių ryžių, reikia rinktis ilgagrūdžius (idealiausi basmati).
  • Berkite į puodą ir užpilkite šalto vandens tiek, kad apsemtų ryžius per keletą centimetrų.
  • Užvirkite vandenį su ryžiais, jei susidarys putos, jas nugriebkite.
  • Kai vanduo puode užvirs, sumažinkite ugnį iki vidutinės ar mažesnės.
  • Kai po užvirimo praeis 7–8 min., įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir įberkite druskos. Maišykite šakute. Po maždaug 10–12 min. ryžiai būna išvirę.
  • Galima jau valgyti arba dar pakepti ir pagardinti. Ryžius suberkite į sausą keptuvę, pabarstykite patinkančiais prieskoniais (pipirais, ciberžole, kuminu) ir maišydami pakepinkite 3–6 min.

Kokie prieskoniai tinka virtiems ryžiams?

Skaniems virtiems ryžiams tikrai prireiks druskos. 1 puodeliui ryžių užtenka ¹⁄2 arbatinio šaukštelio. Nors geriau druskos kiekį koreguoti pagal savo skonį.

Ryžių pranašumas yra tas, kad visada galite šiek tiek pakeisti jų skonį. Pavyzdžiui, naudokite šiuos prieskonius:

Kaip teisingai virti ryzius?

  • Šafraną
  • Karį
  • Kardamoną
  • Kmynus
  • Cinamoną
  • Gvazdikėlius

Prieskoniai dedami į vandenį gaminimo metu arba į jau paruoštą patiekalą.

Taip pat ryžius galima papildyti žolelėmis, citrusinių vaisių žievelėmis arba virti ne vandenyje, o mėsos ar vištienos sultinyje.