Turinys
Jei pavargote nuo paprastos jautienos, įtrintos druska ir pipirais, ar nekokybiškų prieskonių, kurie pilami į paruoštą mėsą, geriausias pasirinkimas – mėsą marinuoti namie. Yra daug įvairių marinatų, o kai kurie iš jų padarys mėsą saldžią. Tačiau bet kuriuo atveju žemiau išvardinti marinatai padės pabrėžti jautienos skonį, jos neužgoš ir suteiks patiekalams naujumo. Patogumo dėlei čia bus nurodytas 500 gramų kepsnio ingredientų skaičius.
Laimo marinatas
Šis marinatas suteiks šiek tiek rūgštelės, tačiau mėsa bus daug minkštesnė nei su citrina.
Ingredientai:
- 4 laimai;
- 2 šaukštai sojų padažo;
- 2 nedideli svogūnai;
- 20 gramų šviežio imbiero;
- 1/2 šaukštelio raudonųjų pipirų;
- Druska pagal skonį;
- Juodieji pipirai pagal skonį.
Paruošimas:
Į dubenį išspauskite laimą, supilkite sojų padažą, smulkintą svogūną, tarkuotą imbierą ir raudonąją papriką. Išmaišykite, kepsnį sudėkite į marinatą ir palikite valandai pasimarinuoti šaldytuve, periodiškai apversdami mėsą.
Sojų marinatas su Vorčesterio padažu
Šiam marinatui reikėtų rinktis mažai druskos turintį sojų padažą, kad netyčia nepersūdytumėte mėsos.
Ingredientai:
- 80 mililitrų sojos padažo;
- 3 šaukštai Vorčesterio padažo;
- 1 šaukštas balzamiko acto;
- 2 šaukštai augalinio aliejaus;
- 4 skiltelės česnako;
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus;
- Juodieji pipirai pagal skonį.
Paruošimas:
Į dubenį sutarkuokite česnaką, suberkite į jį visus likusius ingredientus ir išmaišykite. Marinuokite jautienos kepsnį kambario temperatūroje 1 valandą arba 6 valandas šaldytuve.
Korėjietiškas marinatas
Jei norite šiek tiek pagardinti mėsą, tinkamas pasirinkimas korėjietiškas marinatas, kuris, skirtingai nei kiti šios šalies patiekalai, nedegins burnos kaip laužas.
Ingredientai:
- 50 mililitrų sojų padažo;
- 2 arbatiniai šaukšteliai sezamo aliejaus;
- 1 krūva žaliųjų svogūnų;
- 2 skiltelės česnako;
- 20 gramų šviežių sezamo sėklų;
- 1 šaukštas augalinio aliejaus;
- 1 šaukštas cukraus.
Paruošimas:
Smulkiai supjaustykite žalią svogūną, sutarkuokite česnaką ir dubenyje sumaišykite juos su kitais ingredientais. Dėkite kepsnį į marinatą, kad jis visiškai juo pasidengtų, ir marinuokite 1 val.
Itališko stiliaus marinatas
Šis marinatas suminkštins jautienos kepsnį ir patiks tiems, kurie nemėgsta aštraus imbiero ir kitų panašių ingredientų.
Ingredientai:
- 80 ml sojos padažo;
- 80 ml alyvuogių aliejaus;
- 1 vidutinė citrina;
- 40 ml Vorčesterio padažo;
- 1,5 šaukšto česnako miltelių;
- 3 šaukštai džiovintų bazilikų;
- 1,5 šaukšto džiovintų petražolių;
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų česnakų;
- 1 arbatinis šaukštelis baltųjų pipirų.
Paruošimas:
Į dubenį išspauskite citrinos sultis, tada sudėkite likusius ingredientus ir išmaišykite. Įdėkite mėsą į marinatą ir palikite 8 valandas šaldytuve.
Teriyaki marinatas
Šis padažas yra aštresnis ir suteiks mėsai saldžiai sūrų ir šiek tiek aštrų skonį.
Ingredientai:
- 120 ml sojos padažo;
- 60 ml obuolių sidro acto;
- 2 šaukštai rudojo cukraus;
- 1 mažas svogūnas;
- 1 šaukštas rapsų aliejaus;
- 1 česnako skiltelė;
- 1/2 šaukštelio džiovinto malto imbiero;
- 1/8 šaukštelio juodųjų pipirų.
Paruošimas:
Dubenyje sumaišykite smulkiai supjaustytą svogūną, sutarkuotą česnaką ir kitus ingredientus, jautieną dėkite į marinatą ir 1 valandą pamarinuokite mėsą šaldytuve.
Tartiškas marinatas
Šis marinatas padaro jautienos kepsnį minkštą, bet ir suteikia šiek tiek aitrumo dėka citrinos ir vyno acto.
Ingredientai:
- 300 ml raudonojo vyno;
- 100 ml alyvuogių aliejaus;
- 1,5 šaukšto garstyčių;
- 1 maža citrina;
- 1 šaukštas raudonojo vyno acto;
- 1/2 šaukštelio džiovintų krienų;
- 1 arbatinis šaukštelis kajeno pipirų;
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų maltų svogūnų;
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų maltų česnakų;
- Druska pagal skonį.
Paruošimas:
Į dubenį išspauskite citrinos sultis, tada sudėkite likusius ingredientus ir išmaišykite. Mėsą sudėkite į dubenį ir palikite per naktį marinuotis šaldytuve, retkarčiais apversdami.
Jamaikos marinatas
Šis marinatas yra populiarus Karibų jūros regione ir suteiks patiekalui egzotiškesnio skonio.
Ingredientai:
- 1 vidutinis svogūnas;
- 1 nedidelė kekė žaliųjų svogūnų;
- 1 mažas čili pipiras;
- 3 šaukštai sojų padažo;
- 1 šaukštas augalinio aliejaus;
- 1 valgomasis šaukštas obuolių sidro acto;
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų čiobrelių;
- 2 šaukšteliai cukraus;
- 1 šaukštelis druskos;
- 1 arbatinis šaukštelis maltų kvapiųjų pipirų;
- 1 arbatinis šaukštelis maltų juodųjų pipirų;
- 1/2 šaukštelio maltų muskato riešutų;
- 1/2 šaukštelio cinamono.
Paruošimas:
Visus ingredientus sudėkite į trintuvą, tada išplakite iki vientisos masės. Įdėkite jautienos kepsnį į marinatą ir palikite 8 valandas šaldytuve, periodiškai apversdami mėsą.
[the_ad id=”6308″]Lengvas vasariškas marinatas
Šis marinatas leis pajusti vasaros skonį net ir šaltuoju sezonu.
Ingredientai:
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 citrina;
- 20 gramų šviežių petražolių;
- 20 gramų šviežios kalendros;
- 1 skiltelė česnako;
- 1/4 šaukštelio druskos;
- Juodieji pipirai pagal skonį.
Paruošimas:
Į trintuvą išspauskite citrinos sultis, tada sudėkite likusius ingredientus ir plakite iki vientisos masės. Kepsnį iš visų pusių aptepkite mišiniu, sudėkite į maišelį ir supilkite į jį likusį marinatą. Palikite 1 valandai pasimarinuoti šaldytuve.
[the_ad id=”6308″]Tailandietiškas marinatas
Šio marinato dėka, jautienos kepsnys vienu metu tampa surus, saldus ir aštrus.
Ingredientai:
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 2 šaukštai aštraus saldaus tailandietiško čili padažo;
- 60 ml sojų padažo;
- 20 gramų šviežio imbiero;
- 1 česnako skiltelė.
Gaminimas:
Imbierą ir česnaką sutarkuokite, suberkite į dubenį su kitais ingredientais ir išmaišykite. Jautieną aptepkite marinatu, sudėkite į maišelį ir supilkite į jį likusį mišinį, tada mėsą padėkite į šaldytuvą 1 valandai.