Petražolės yra viena iš populiariausių prieskonių gaminant maistą. Petražolės dedamos į pirmus, tiek į antrus patiekalus. Mes visi esame labai įpratę prie petražolių skonio ir net neįsivaizduojame, kad dėl kokių nors priežasčių nustosime jas naudoti.
Net žiemą šeimininkėms pavyksta ant palangės užsiauginti šviežių petražolių. Vasarą petražolės duoda labai gausų žalumynų derlių. Galite užsiauginti savo sklype arba įsigyti turguje už labai prieinamą kainą. Jei petražolės džiovinamos teisingai, tada jos nepraras savo skonio ir aromato ir gali būti laikomos gana ilgai ir naudojamos gaminant įvairius patiekalus.
Taip pat petražolės vartojamos virškinimui gerinti, kepenų ir žarnyno ligoms gydyti. Petražolių sultys turi karščiavimą mažinančių savybių, mažina patinimus, kai įkando vabzdžiai. Petražolių užpilas gerai išvalys odą. Taigi džiovintas petražoles galima naudoti ne tik gaminant maistą, bet ir gydant visą kūną.
Petražolių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje
Norėdami išdžiovinti petražoles žiemai, jums reikės elektrinės džiovyklės, šviežių petražolių ir virtuvinio rankšluosčio.
1. Petražoles geriau surinkti ankstų rytą, kai rasa jau išnyko. Prieš džiovinant, petražolių geriau neplauti. Jei matote, kad tai būtina, petražoles nuplaukite po tekančiu vandeniu, nupurtykite drėgmę ir padėkite jas išdžiūti ant virtuvinio rankšluosčio.
2. Paruoštas petražoles išdėliokite ant elektrinio džiovintuvo grotelių. Įjunkite džiovyklę.
3. Nustatykite 40–55°C temperatūrą. Groteles vietomis keiskite kartą per pusvalandį.
4. Petražolių džiovinimas užtruks apie 2 valandas.
Džiovintos petražolės yra paruoštos. Laikykite džiovintas petražoles į sausą, sandariai uždarytą indą.
Petražolių džiovinimas orkaitėje
1. Kepimo skardas arba kepimo groteles išklokite kepimo popieriumi.
2. Ant jų plonu sluoksniu paskleiskite petražoles.
3. Nustatykite 46–52 °C temperatūrą.
4. Kas pusvalandį maišykite petražoles, neleisdami joms degti. Džiūvimo laikas: 1-3 valandos.
Džiovindami petražoles orkaitėje, laikykite atidarytas dureles (4-5cm). Džiovinti petražoles orkaitėje bus lengviau ir greičiau, jei leisite joms 24 valandas apdžiūti atvirame ore.
Ilgalaikio (6–12 mėnesių) laikymo vieta turėtų būti parinkta tamsi su gera oro ventiliacija.