Melisa yra viena iš garsiausių aromatinių ir vaistinių augalų. Šis augalas klesti mūsų soduose šalia krapų, petražolių ir salierų.
Tai atsparus, malonaus citrinos kvapo augalas plačiai paplito mūsų regione ir puikiai naudojamas medicininiais tikslais, tiek maisto ruošimui. Kaip prieskonis, naudojami melisos stiebai ir lapai, surinkti prieš žydėjimą arba jo pradžioje. Šis laikotarpis patenka į gegužės, birželio ir liepos pabaigą. Lapus galima rinkti 2–3 kartus per metus.
Melisa dedama į arbatos rinkimus, ruošiant gaiviuosius gėrimus. Melisa naudojama papuošti desertus ir kokteilius. Taip pat naudojama gaminant uogų likerius ir tinktūras. Džiovintas melisas dedama gaminant uzvarą, arbatą, kompotus.
Melisų džiovinimas elektrinėje džiovyklėje
Darbui mums reikia melisų, elektrinės džiovyklės, virtuvinio rankšluosčio.
1. Nuplaukite melisą po tekančiu vandeniu. Gerai nupurtikite drėgmę ir padėkite ant virtuvinio rankšluosčio.
2. Nuplėškite lapus ir padėkite juos ant džiovyklos lentynų (grotelių).
3. Džiovinkite 1.5–2 valandas, kol melisa išdžius. Laikyti sandariai uždarytame stikliniame inde, sausoje, tamsioje, vėsioje vietoje ne ilgiau kaip 1 metus.
Melisos džiovinimas orkaitėje
Tai nėra geriausias melisų džiovinimo būdas, nes melisos proceso metu praranda daug naudingų medžiagų, tačiau skubantiems šis džiovinimo procesas tiks.
1. Melisas sudėkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų ar grotelių.
2. Nustatykite 35–40 ° C temperatūrą.
3. Melisą džiovinkite valandą atidarius dureles (4-5cm).
4. Po valandos melisas reikėtų pamaišyti ir džiovinti kol išdžius (dar apie 1-2 val).
Negalite greitinti džiovinimo proceso, padidindami temperatūrą. Dalis aromato ir skonio išnyks kartu su naudingomis medžiagomis. Kartais po orkaitės reikia papildomai džiovinti lauke 6–12 valandų.
Melisos džiovinimas atvirame ore
Tai yra pats tinkamiausias melisų džiovinimo būdas, laikomas natūraliu ir klasikiniu. Melisos gali būti džiovinamos surištomis kekėmis, sudėtos ant horizontalių paviršių arba supjaustytos.
Ryšuliai ant siūlo
Pasirinkite sausą orą, kai aplinkos temperatūra yra aukštesnė nei 18–20 ° C.
1. Surištus melisų stiebus pririškite ant virvių, iš anksto itemptų tinkamoje vietoje. Ryšuliai neturėtų liesti vienas kito.
2. Džiovyklę uždenkite plonu marlės arba vabzdžius atbaidančio audinio sluoksniu.
Ryšulius galima pakabinti virtuvėje, balkone, lauke po pastoge arba ūkio pastate. Melisos gerai džiūsta palėpėje, kur atidaryti langai ir angos.