Kaip džiovinti liepžiedžius?

Kaip ir kiek džiovinti liepžiedžius žiemai

Jie naudojami gydant peršalimą, širdies ir kraujagyslių sistemą bei virškinamąjį traktą. Arbata iš liepžiedžių žiedynų savaime yra labai skani, kvapni ir naudinga.

Liepų žiedai renkami žiemai, aktyvaus medžių žydėjimo laikotarpiu. Daugeliu atvejų tai yra birželio pabaiga. Liepų žiedus skinkite ryte, šiltu oru, kai dauguma žiedų jau pražydo, o likusieji žiedai yra pumpuruose. Nerekomenduojama žiedų skinti per lietų.

Kadangi liepų žiedus sunku atskirti nuo lapų, genėkite juos žirklėmis. Žiedynai turėtų būti apipjaustyti kartu su sparneliais. Patys žiedynai turi būti sveiki.

Negalima rinkti liepų žiedų iš greitkelių ir didelių pramonės įmonių, kapinių, radiacinės taršos ar cheminių atliekų išmetimo vietose, sąvartynuose. Medis sugeria kenksmingus junginius, kurie vėliau gali rimtai pakenkti sveikatai.

Kaip išdžiovinti liepžiedžius?

4 asmenų šeimai pakaks metams pasiimti 1 kilogramą šviežių žiedų ir jas išdžiovinti. Dažniausiai liepžiedžiai džiovinami lauke, pavėsingoje vietoje, uždengiant marle. Bet jei turite elektrinį džiovintuvą, liepžiedžius galite sudžiovinti vos per 2–3 valandas. Džiovintus liepžiedžius laikykite tamsioje vietoje, popieriniuose maišeliuose.

Liepžiedžių džiovinimas lauke

Liepžiedžių džiovinimas lauke
Džiovinti liepžiedžiai

Džiūvimo laikas: 6-14 dienų.

Mums reikės:

  • Liepžiedžių;
  • Padėklo;
  • Žirklių;
  • Popierinių maišelių;
  • Marlės.

Džiovinimo rocesas:

  1. Prieš džiovinant, žiedus reikėtų perrinkti ir pašalinti žirklių pagalba nereikalingus stiebus bei lapus.
  2. Liepų žiedus plonu sluoksniu paskleiskite ant padėklo ir uždenkite marlę.
  3. Džiovinkite lauke pavėsyje, gerai vėdinamoje vietoje, kad liepžiedžiai visiškai išdžiūtų.
  4. Išdžiovintus liepžiedžius laikykite tamsioje vietoje popieriniuose maišeliuose.

Liepžiedžių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje

Liepžiedžių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje
Liepžiedžių džiovinimas

Darbui mums reikia: liepžiedžių, daržovių ar vaisių džiovintuvo, žirklių, popierinio maišelio.

Džiovinimo rocesas:

  1. Apkarpykite žiedynus žirklėmis kad liktu sparneliai, pašalinant nereikalingus lapus bei stiebus.
  2. Žiedynus plonu sluoksniu paskleiskite ant džiovyklos padėklų.
  3. Džiovinkite 2–3 valandas esant minimaliai džiovintuvo galiai.
  4. Sukeiskite groteles.
  5. Kartokite procesą, kol liepžiedžiai visiškai išdžius.
  6. Laikykite džiovintus liepžiedžius reikia popieriniuose maišeliuose vėsioje ir tamsioje vietoje.

Džiovintų liepžiedžių laikymas

Liepžiedžių laikymo patalpa turi būti vėsi ir tamsi. Neleiskite atsirasti tiesioginiams saulės spinduliams. Jei nėra gerai vėdinamo sandėliuko, išdžiovintus liepžiedžius galite sudėti į spintelę virtuvėje arba į tamsų staliuką.


Medikai mano, kad liepžiedžiai pasižymi raminamuoju, priešuždegiminiu, antibakteriniu poveikiu. Juose daug mineralinių medžiagų, vitaminų, yra antioksidantų, flavonoidų, taninų, glikozidų.

Kaip džiovinti dilgėles?

Kaip ir kiek laiko reikia džiovinti dilgėles žiemai

Didžioji dilgėlė – Urtica dioica L. plačiai vartojama gaminant sriubas, garnyrus, salotas. Jos dedamas į pyragus bei kepinius, padažus. Galite naudoti dilgėlių ruošinius, kuriuos pavasarį labai lengva pasigaminti.

Pakanka tik išdžiovinti dilgėlę, o tada miltelių pavidalu įmaišyti į blynus, omletus, troškinius bei kitus patiekalus. Sausas dilgėles laikykite sandariame indelyje, vėsioje ir tamsioje vietoje.

Kada rinkti dilgėles džiovinimui?

Rinkti tinka dilgėlių ūglius, lapus, žiedus ir šakniastiebius. Kiekvienos augalo dalies rinkimo laikas gali labai skirtis.

  • Lapus ir jaunus ūglius įprasta rinkti dar prieš dilgėlių žydėjimą.
  • Žiedai turėtų būti skinami žydėjimo piko metu. Pirmą kartą augalai žiedynus išmeta jau gegužės pabaigoje arba liepos pradžioje ir išsilaiko iki rudens, maždaug iki spalio vidurio ar pabaigos, kartais net ilgiau. Jei dilgėlės stiebus nupjausite po pirmojo žydėjimo, tai iki rudens ji vėl žydės.
  • Šaknis geriau kasti vėlyvą rudenį, kai žydėjimas jau pasibaigęs, o sėklos subrendusios. Tuomet juose pastebima maksimali naudingų medžiagų koncentracija.

Augalams pjauti rinkitės giedrą, šiltą dieną. Pageidautina, kad dieną prieš tai nebūtų kritulių, taip dilgėlė bus mažiau vandeninga ir greičiau išdžius.

Stiebus su lapais ir žiedais nupjaukite sodo genėkle ar aštriu peiliu 5-9 centimetrų atstumu nuo paviršiaus. Šaknys iškasamos kastuvu, laikant už stiebo pagrindo (ištraukiamos purtant). Sudėkite žaliavą ant švaraus audinio arba į didelius krepšelius. Dilgėlių žaliavą galite palikti ne ilgiau kaip 2-4 valandoms.

Dilgėlių paruošimas džiovinimui

  • Kad džiūvimo laikas nebūtų labai ilgas, plauti dilgėlių prieš džiovinimą negalima.
  • Džiovinimui lauke, dilgėles galima surišti nedidelėmis kekėmis po 3-5 vnt.
  • Šaknis patartina nuplauti kietu šepečiu po tekančiu vandeniu. Galite džiovinti nepjaustytas arba susmulkinti 4–5 centimetrų ilgio gabalėliais.

Dilgėlių džiovinimas gryname ore

Džiūvimo laikas: 10-18 dienų.

Dilgėlių džiovinimas atvirame ore
Dilgėlių džiovinimas atvirame ore

Natūralus džiovinimas yra tinkamiausias bet kurioms žolelėms. Su juo augaluose bus išsaugota daugiausia naudingų junginių. Džiovinimo vieta turi būti parinkta gerai vėdinamą, bet paslėptą nuo tiesioginių saulės spindulių. Dilgėlės saulėje nedžiovinamos nes praranda didelę dalį naudingų savybių. Džiovinimui puikiai tinka palėpės, pavėsinės ir pastogės, balkonai, spintos ir sandėliukai su aktyvia vėdinimo sistema.

  1. Ištempkite virvę arba padėkite lentas, groteles, padėklus, kepimo skardas ar kitus horizontalius paviršius. Horizontalius paviršius reikia užkloti švarių audinių.
  2. Pakabinkite dilgėles aukštyn kojomis, o lapus, žiedus ar šaknis išdėliokite taip, kad jie būtų viename sluoksnyje.
  3. Du kartus per dieną apžiūrėti džiovyklą, dilgėles keisti vietomis, pertvarkyti padėklus, apversti žolę.

Jei lapai ar žiedai sutrupėja rankose, lengvai lūžta, tada augalai yra paruošti saugojimui.

Dilgėlių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje

Dilgėlių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje
Dilgėlių džiovinimas elektrinėje džiovyklėje

Norint išsidžiovinti dilgėles, mums reikia šviežių dilgėlių, elektrinės džiovyklės, kiaurasamčio ir virtuvinio rankšluosčio.

  1. Nuplėškite dilgėlės lapus, pašalindami stiebus ir šaknis. Gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Nukratykite vandenį. Dėmesio – dirbkite tik su pirštinėmis!
  2. Dilgėlės nusausinkite padėję jas ant virtuvinio rankšluosčio.
  3. Sudėkite dilgėles ant džiovyklės lentynų (grotelių). Džiovinkite 2 valandas, kol išdžius. Sausa dilgėlė lengvai sumalama į miltelius tarp dviejų delnų.
  4. Džiovinta dilgėlė paruošta. Saugokite dilgėles sandariai uždarytame sausame indelyje.

Dilgėlių džiovinimas orkaitėje

Džiūvimo laikas: 3-6 valandos.

  1. Kepimo skardas ir groteles iš orkaitės išklokite kepimo popieriumi.
  2. Jei įmanoma, visas augalo dalis sudėkite į vieną sluoksnį, kad jos nesiliestų.
  3. Nustatykite kuo žemesnę temperatūrą. Idealiu atveju ji neturėtų viršyti 40–45 ° C. Džiovinkite konvekciniu režimu, su oro srautu. Jei tokios funkcijos neturite, orkaitės dureles reikia šiek tiek praverti (elektrinės orkaitės 4-6 centimetrais, dujinės 6-8 centimetrais).
  4. Džiovinkite 1,5-2 valandas, išjunkite orkaitę, leiskite žaliavai atvėsti.
  5. Kartokite džiovinimą, keiskite groteles vietomis ir apverskite dilgėles tiek kartų, kiek reikia, kol išdžius.

Išdžiovinus dilgėles, įprasta joms leisti pailsėti prieš sandariai uždarant. Galite palikti lauke arba sausoje ir vėsioje patalpoje 10-12 valandų.

Džiovintų dilgėlių laikymas

Neužtenka teisingai išdžiovinti dilgėlę, dar reikia ją tinkamai laikyti, kitaip iš jos nebus jokios naudos. Tvarte, sandėliuke ar palėpėje išdžiovintas dilgėles galima palikti tokias, kokios yra, apvynioti vienu sluoksniu marlės nuo vabzdžių. Kitoms dalims tinka įvairūs indai.

  • Stikliniai arba keraminiai indeliai;
  • Kartoninės dėžutės;
  • Medinės dėžės;
  • Drobiniai arba medvilniniai maišeliai.

Sandėliavimo patalpa turi būti vėsi ir tamsi. Optimali temperatūra yra 14-18°C, esant ne aukštesnei kaip 50-55% oro drėgmei. Dilgėlės gali būti laikomos apie 12-15 mėnesių, tačiau geriau jas visiškai sunaudoti iki kito pavasario.

Kaip džiovinti melisas?

Kaip ir kiek laiko reikia džiovinti melisas žiemai

Melisa yra viena iš garsiausių aromatinių ir vaistinių augalų. Šis augalas klesti mūsų soduose šalia krapų, petražolių ir salierų. Tai atsparus, malonaus citrinos kvapo augalas plačiai paplito mūsų regione ir puikiai naudojamas medicininiais tikslais, tiek maisto ruošimui. Kaip prieskonis, naudojami melisos stiebai ir lapai, surinkti prieš žydėjimą arba jo pradžioje. Šis laikotarpis patenka į gegužės, … Skaityti toliau