- Paruošimas: 15 min
- Gaminimas: 45 min
- Porcijos: 4
Net jeigu gyvenate tik dviese – tai nėra priežastis nepasinaudoti šiuo receptu ir nenusipirkti visos lašišos. Pasiruošę vieną kartą orkaitėje maisto turėsite dar bent 2 dienoms (žinoma, jeigu esate didžiuliai lašišos mylėtojai, kaip mano šeima, tai 1,5 kg lašišą įveiksite per vakarą). Man be galo patiko šis receptas – viskas vienoje kepimo skardoje, todėl nereikia atskirai rūpintis garnyru.
Tik noriu priminti, kad rinkdamiesi žuvį būtinai žiūrime, kad jos žvynai būtų gražiai prigludę, neapgliaumiję, o akys būtų kuo skaidresnės. O jau grįžę namo žuvį gerai nuplauname ir išplauname vidų, nuskutame žvynus.
Beje, keliais patikusiais būdais kaip pagaminti lašišą orkaitėje, jau dalinausi:
– lašiša orkaitėje medaus ir sojų marinate;
– lašiša orkaitėje su pankoliu ir apelsinais;
– lašiša orkaitėje sojų padaže pagal Beatą;
– lašiša orkaitėje su pankoliu ir apelsinais;
– lašiša orkaitėje sojų padaže pagal Beatą;
O dabar einame gaminti!
Receptui reikės:
- bulvės: 1 kilogramo (4-6 labai didelių)
- aliejus (kepimui)
- druska
- 5 rūšių malti pipirai
- ekologiškos citrinos: 1
- lašišos: ~1,5 kilogramo svorio
- petražolės: 1 kuokšto
- raudonėliai: 1 kuokšto
- pomidorai (nėra būtina)
- smidrai (nėra būtina)
Paruošimas
- Įkaitink orkaitę iki 250 laipsnių temperatūros.
- Bulves nuskusk ir supjaustyk griežinėliais. Sudėk į kepimo skardą.
- Apšlakstyk aliejumi, pagardink druska ir pipirais bei viską sumaišyk. Palygink, kad bulvės padengtų visą kepimo skardos paviršių.
- Tada citrinos žievelę nuskusk, o pačią citriną nulupk taip, tarsi luptum apelsiną. Šitaip padarius žuvis neapkars nuo baltosios žievelės dalies, bet labai skaniai kvepės citrina.
- Tuomet dalį petražolių ir raudonėlių susmulkink, sumaišyk su citrinos žievele. Aštriu peiliu (idealiausia su dantukais) žuvyje padaryk 5-6 įpjovas iš abiejų pusių, maždaug 1,5-2 centimetrų gylio.
- Įtrink įpjovas druska bei pipirais, prikimšk žolelių.
- Pasiruoštą lašišą dėk ant bulvių.
- Kepk maždaug 15 minučių 250 laipsnių temperatūroje, paskui sumažink kaitrą iki 180 laipsnių ir kepk dar apie 25-30 minučių. Jeigu kepsi pomidorus – juos įdėk sumažinęs kaitrą ir kepk kartu 25-30 minučių. Jeigu kepsi ir smidrus – juos įdėk 10 minučių prieš kepimo pabaigą.
- Patiek ir skanauk!
Koks nuostabus pagaminimo būdas. Labai patiko. Ačiū.