Šis pyragas labai panašus į savo draugą persikų plokštainį. Tik dar puošiasi trupininiu viršum. Tiesa, slyvos buvo gan rūgščios, todėl pyragas išėjo saldžiarūgštis. Išlindęs iš orkaitės ir negailestingai kvepėdamas vasara ir vaikyste, pyragas buvo kruopščiai pakuojamas (žr. nuotr.) į naujas servetėles ir iškeliavo į vakarėlį. Nors supakuoti pavyko po kokio 3 karto, nugabenau plokštainį gan sėkmingai. Amžinai turiu problemų su pyragų įpakavimu, galbūt turite kokių idėjų? Tiesa, šis buvo gan didelis, su mažesniais paprasčiau, bet vis tiek.
- Trukmė: 20 min. ruošti, 40-45 min. kepti
- Porcijos: 20 gabalėlių
Ingredientai:
- 1 kg melsvųjų slyvų;
- 300 g sviesto arba kepinių margarino;
- 5 nemažų kiaušinių;
- 1 1/2 puodelio cukraus;
- 2 v.š. grietinės;
- žiupsnelio cinamono;
- a.š. valgomosios sodos;
- apie 3 puodelių miltų (puodelis – 250 ml).
Trupiniams:
- 100 g sviesto arba kepinių margarino;
- 6 šaukštų cukraus „Demerara“;
- 3 šaukštų greitai paruošiamų avižinių dribsnių;
- 6-7 šaukštų miltų;
- gero žiupsnio cinamono.
Pyrago paruošimas
- Minkštą arba ištirpintą sviestą/margariną išsukite su cukrumi, suberkite pilna puodelį miltų, kad lengviau maišytusi (galite ir truputį daugiau). Kai viską tolygiai išmaišysite, po vieną ar po du įmuškite kiaušinius ir išmaišykite viską gerai. Įmaišykite cinamoną. Įmaišykite grietinę ir sodą. Supilkite likusisu miltus ir paksutinį kartą tvarkingai išmaišykite tešlą.
- Tešlą sukrėskite į skardą (riebalais tepti nereikia, nes pats pyragas jų turi užtektinai, bet jeigu labai bijote, galite iškloti skardą kepimo popieriumi), šaukštu tolygiai paskirstykite tešlą.
- Švariai nuplaukite slyvas, išimkite kaulelius ir supjaustykite riekėmis, sudėliokite ant tešlos paviršiaus (nebijokite, viena kita slyva gali lipti ant savo kaimyninės slyvos, kuo daugiau jų – tuo skaniau). Įkaitinkite orkaitę iki 180 laispnių temperatūros.
- Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su cukrumi, miltais ir avižiniais dribsniais, rankomis trupinkite masė, kol gausis simpatiški trupiniai, pagardinkite cinamonu ir dar kartą sumaišę trupinius, užbarstykite ant slyvų. Pasistenkite paskirstyti tolygiai. Pašaukite pyragą į įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 40 minučių, kol įsmeigtas pagaliukas į vidurį tešlos, išlenda švarus ir neaplipęs. Leiskite kiek atvėsti ir atsargiai paskirstykite gabaliukais.
Skanaus 🙂