Spanguolinis želė tortas

Sekite mus

Žiema be želės yra ne žiema. Čia iš vaikystės kažkaip toks dalykas užsiliko. Prisimenu, kaip tėvai tokiu metu padarydavo bliūdą (literally bliūdą) želės ir šlyžikų su aguonų pienu. Labai aš tų šlyžikų nemėgau tuomet, o želė visada pas mane laukiama. Ne ką mažiau, net labiau mėgstu jogurtinius želė tortus. Tai sugalvojau spanguolinį pyragą pagaminti, nes žiema ir želė ir dar spanguolės skamba gražiai.

Planavau taip – biskvitas kažkiek spanguolinis, kremas šiek tiek citrininis ir su džiovintom spanguolėm, o želės sluoksnis tiesiog spanguolių skonio želė. Bet pamiršau aš tas spanguoles ir mano spanguolinis tortas išėjo be jokių tikrų spanguolių. O bet tačiau gardus jis, gaivus, viskas su juo gerai. Papuošiau šermukšnio uogomis ir kaip kokia kabutėse šaunuolė apibarsčiau cukraus pudra, kad atrodytų kaip koks sniegas. Galvojau, laikys, kol nufotkinsiu. Uogos apsnigtos atrodė, pusipudrinimas joms į naudą, bet kažkaip ant pačio torto viršaus, atrodo, jau šlapdriba prasidėjusi. Tai vat jokių pudrų ant šio pyrago. Lai natūraliai gražus būna.

Biskvitui:

  • Kiaušinių – 4 vnt.;
  • Cukraus – 100 g (1/2 puod.);
  • Spanguolių kisieliaus miltelių – 200 g;
  • Aliejaus – 120 ml (1/2 puod.);
  • Kvietinių miltų – 120 g (~ 1 puod.);
  • Kepimo miltelių – 1 a.š.;
  • Žiupsnelio druskos.
Biskvito sulaistymui:
  • 1 citrinos sulčių;
  • 2 v.š. cukraus pudros;
  • Vandens – 100 ml.

Kremui:

  • Graikiško jogurto – 500 g;
  • Kreminio sūrio (Mascarpone, Ricotta ir pan.) – 250 g;
  • Cukraus – 170 g (~3/4 puod.);
  • Citrinos;
  • * Želatinos – 3 a.š.;
  • Saujos džiovintų spanguolių (nebūtina).

Želė sluoksniui:

  • ** Spanguolių skonio želė – 2 pakelių;
  • Verdančio vandens – 300 ml.;
  • Šalto vandens – 500 ml.
* Pažiūrėkit, kas parašyta ant pakelio ir kokio kiekio reikėtų maždaug 500 ml. vandens, gali reikėti mažiau ar daugiau, nei 3 a.š.
** Jei nerandat spanguolių, tiks betkokia raudonos spalvos želė.

Torto paruošimas:

  1. Biskvitui: Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų su žiupsneliu druskos. Atskirame inde išplakame cukrų su spanguolių kisieliaus milteliais iki purumo ir iki tol, kol nesijaus cukraus kruopelių. Supilame aliejų ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, labai lengvai įmaišome ir išplaktus baltymus. Tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (naudojau 24 cm. apvalią torto formą) ir kepame įkaitintoje 180 laipsnių karščio orkaitėje apie pusvalandį, kol įbedus medinį pagaliuką į biskvito vidurį, jis liks sausas. Biskvitą atvėsiname.
  2. Biskvito sulaistymui: iš citrinos išspaudžiame sultis ir sumaišome su cukraus pudra ir vandeniu.
  3. Jei biskvitas su kalniuku, nupjauname viršų, kad biskvitas būtų plokščias, dedame atgal į kepimo formą, kuriame kepėme biskvitą, ir sulaistome paruoštu citrininiu sirupu.
  4. Kremui: želatiną užpilame vandeniu (nedaug, kad apsemtų) ir palaukiame, kol išbrinks. Išbrinkus, pakaitiname garų vonelėje ar mikrobangų krosnelėje, kol neliks želatinos kruopelių. Šiek tiek atvėsiname.
  5. Graikišką jogurtą suplakame su kreminiu sūriu ir cukrumi, kol ištirps cukrus, įtarkuojame citrinos žievelę ir išspaudžiame šiek tiek sulčių (išspaudžiau maždaug iš pusės citrinos). Į kremą įmaišome ir želatiną bei, jei naudojame, spanguoles. Viską supilame ant biskvito, tolygiai paskirstome (labai gerai užlopom formos sieneles, kad po to neišbėgtų želė, kurią ant viršaus pilsim) ir palaikome šaldytuve, kol sustings.
  6. Želė sluoksniui: želė miltelius supilame į dubenį, užpilame karštu vandeniu ir maišome, kol milteliai ištirps. Ištirpus, supilame šaltą vandenį ir permaišome. Želė supilame ant sustingusio kremo ir dedame atgal į šaldytuvą, kol želė sustings. Šiaip, jei turit laiko, galima tuos miltelius užpilti ir 800 ml. verdančio vandens ir palikti atvėsti, bet kadangi laiko daug neturėjau, tai naudojau didžiąją dalį šalto vandens, kad atvėstų iškart.
[the_ad id=”6308″]

Keli tokie pastebėjimai, kad torto biskvitas tai tikrai nemažas, bet jis nėra sprangus, nes sudrėkintas sirupu. Jei yra noro, galima ir iš pusės porcijos jį išsikepti, tada ir sirupo dvigubai mažiau reikėtų.

Su kremu viskas gerai. Tik kai į kremą supilat želatiną, nepalikit taip stovėti ir iš karto supilkit į formą, kol dėl želatinos kremas nepradėjo stingti.

Želė sluoksniui galit naudoti ir vieną pakelį želė, bet aš mėgstu želė, todėl naudojau du.

Bet, apibendrinus, labai geras bandymas išėjo. Tikrai kartosiu dar kartą. O šiaip, skanaus!


Parašykite komentarą