Tokios salotos kūčioms ruošiamos su bet kokiais grybais, net ir gerai nuplautais sūdytais, tačiau patartume naudoti pievagrybius: jie labai greitai iškepa, o skonis ir tekstūra tinkamiausia. Imkite tik pačius mažiausius, stipriausius ir šviežiausius grybus! Jei nuspręsite tokį patiekalą gaminti su džiovintais miško grybais, pirmiausia juos išvirkite.
- Porcijos: 4-6
- Paruošimo laikas: apie 1 val.
Ingredientai:
- 3-4 vidutinės bulvės;
- 600 g grybų;
- 4 marinuoti agurkai;
- 1 kekė žalių svogūnų;
- 1 česnako skiltelė;
- Alyvuogių aliejus;
- Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Padažui:
- 1 v.š. garstyčių su sėklomis;
- 1 v.š. citrinos sulčių;
- Žiupsnelis saldžiosios paprikos;
- 4 v.š. alyvuogių aliejaus;
- Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Paruošimas
- Liesoms grybų salotoms paruoškite padažą. Sumaišykite garstyčias su citrinos sultimis, druska, pipirais, pagardinkite paprika, tada įpilkite aliejaus. Prieš pat ruošiant salotas, šį mišinį suplakite šakute.
- Jei norite, kad salotos būtų išties liesos, bulves kepkite 200 ° C temperatūros orkaitėje (folijoje). Bulves nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Grybams nupjaukite kojelių galus ir supjaustykite vidutiniais gabalėliais. Česnako skiltelę stambiai sukapokite, dėkite į keptuvę, apliekite aliejumi, kaitinkite, kol česnakas pradės ruduoti. Išimkite česnaką, suberkite grybus į aromatinga aliejų, kepkite ant stiprios ugnies 2-3 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Agurkus perpjaukite per pusę arba ketvirčiais išilgai, tada supjaustykite plonais griežinėliais. Smulkiai supjaustykite žalią svogūną. Sumaišykite šiltus grybus ir žaliuosius svogūnus, tada sudėkite bulves ir agurkus.
- Sumaišykite salotas su padažu, jei reikia, įberkite daugiau pipirų. Leiskite pastovėti 10 minučių ir patiekite.
NAUDINGAS PATARIMAS: bulves liesoms salotoms su grybais geriausia virti arba kepti dieną prieš gaminimą. Paruoštoms bulvėms leiskite visiškai atvėsti ir padėkite į šaldytuvą iki ryto. Taip bus lengviau bulves supjaustyti tvarkingais kubeliais.
BEJE: į padažą liesoms salotoms su grybais galite įdėti nedidelę išspausta česnako skiltelę – patiekalo skonis įgaus malonių pikantiškų natų.