Šio pyrago apibūdinimas sutelpa į daugelį rudens būdvardžių. Jis būtent toks: sezoninis ir labai universalus – idealus ramioms popietėms su arbata, godus vakarinis desertas su grietininiais ledais bei pastiprinantis energingiems rytams su kava. Minkštas, purus, sodraus skonio, neriebus, kvepiantis kakava bei imbieru su sultingomis kriaušėmis.
Nashi, galėjo sugluminti pavadinimas, tai kiek keistas hibridas tarp kriaušės ir obuolio, atvykęs iš centrinės Kinijos, kurioje šis vaisius (Pyrus Pyrifolia) pažįstamas daugiau nei 3000 metų. Vadinamas dar vandens kriauše, obuoliu-kriauše ar japoniška kriauše, išvertus iš japonų kalbos reiškia būtent kriaušę. Sultingas, traškus vaisius savo forma labiau primena obuolį, tačiau skonis ir minkštumas prilygsta kriaušėms. Tad neradus šio simpatiško nashi, drąsiai keiskite kita sultinga kriauše.
Kakavinis pyragas su Nashi kriaušėmis
26 cm skersmens pyrago formai
- Paruošimo laikas: 10 min
- Kepimo laikas: apie 40 min
- Kalorijų porcijoje: 323 kcal
Ingredientai:
- 230 g aukščiausios kokybės kvietinių miltų;
- 20 g nesaldintos kakavos;
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių;
- 175 g rudojo cukraus;
- 3 kiaušiniai;
- žiupsnelio druskos;
- 40 ml alyvuogių ar mėgstamų sėklų aliejaus;
- 80 ml pieno;
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto;
- 2 cm šviežios imbiero šaknies;
- 3 Nashi ar kitų sultingų kriaušių;
- 40 g pistacijų;
- sviesto kepimo formai ištepti.
Pyrago paruošimas:
- Plakite kiaušinius su cukrumi ir žiupsneliu druskos maždaug 5 minutes, kol tūris padvigubės ir taps purus.
- Berkite po truputį persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir kakava. Supilkite alyvuogių aliejų, pieną (geriau, jei kambario temperatūros), vanilės ekstraktą ir smulkiai tarkuotą imbierą. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Supjaustykite Nashi kriaušes plonomis riekelėmis.
- Ištepkite kepimo formą sviestu ir supilkite į ją pusę tešlos. Sudėliokite keletą kriaušės riekelių ir užpilkite likusią tešlą. Sudėliokite ant viršaus likusias kriaušių skilteles ir stambiai kapotas pistacijas.
- Kepkite įkaitintoje iki 180°C temperatūros orkaitėje apie 40 minučių, patikrindami ar pyragas iškepęs su dantų krapštuku, įsmeigdami į centrą.
- Leiskite atvėsti, išimkite iš kepimo formos.
Ruduo man asocijuojasi su namų šiluma, sodriomis spalvomis, obuoliais, kašmyru, kepiniais, šermukšnių raudonumu, sausų lapų šlamėjimu po kojomis, minkštumu, popietėmis su karšta arbata ir sausainiais, ramiu džiazu, šokoladu, vilna, kriaušėmis, įvairiaspalvių lapų saugojimu tarp senos storos knygos puslapių, riešutais, sekmadieninėmis išvykomis į gamtą, raudonu vynu, šiltomis kojinėmis šmirinėjimui po namus, medumi, vingiuotais takeliais miškuose, karamele…