Šiandien sūnui pusryčiams paruošiau cukinijų brusketas. Jis buvo tiesiog sužavėtas! Mūsų šeimoje cukinijos labai mėgstamos daržovės. Todėl, kol dabar jų sezonas stengiuosi kuo daugiau iš jų ką nors pagaminti.
Ingredientai cukinijų brusketoms:
- 2 nedidelės cukinijos;
- 1 pieniška dešrelė;
- gabalėlis kietojo sūrio (naudojau Džiugo);
- keli šaukštai maltų džiūvėsėlių;
- šiek tiek druskos;
- keli šaukštai alyvuogių aliejaus;
- keletas vyšninių pomidoriukų;
- šiek tiek majonezo;
- pagal poreikį fermentinio sūrio (aš naudojau mocarelą);
- šiek tiek džiovinto raudonėlio.
Brusketų paruošimas
- Cukinijas nuploviau, nusausinau, nupjoviau galus ir supjausčiau 1 – 2 cm storio griežinėliais.
- Padruskinau ir apšlaksčiau keliais šaukštais alyvuogių aliejaus, išmaišiau.
- Į atskirą indą subėriau džiūvėsėlius, kietąjį sūrį sutarkavau per smulkesnę tarkutę ir subėriau į indą su džiūvėsėliais, ismaišiau.
- Šiame mišinyje apvoliojau cukinijų griežinėlius iš abiejų pusių ir sudėjau juos į kepimo skardą išklotą kepimo popieriumi.
- Skardą pašoviau į iki 250 C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepiau 10 – 12 minučių.
- Pomidorus nulupau ir supjausčiau kubeliais, dešrelę taip pat supjausčiau kubeliais, sūrį sutarkavau.
- Ant kiekvieno cukinijos griežinėlio dėjau truputį majonezo, po to pjaustytų pomidorų, dešrelės kubelius ir užbarsčiau tarkuoto sūrio. Viršų pabarsčiau džiovintu raudonėliu.
- Skardą įdėjau atgal į orkaitę, temperatūrą sumažinau iki 200 C laipsnių ir kepiau dar 10 minučių.
Patiekiau su bandelėmis ir ant viršaus užsipyliau šiek tiek kečupo, o sūnui ir taip buvo labai skanu.
Skanaus! 💖💖💖
RECEPTO AUTORIUS: @Pas Mamuką Virtuvėje
Kuo naudinga cukinija?
Cukinijose apstu naudingųjų medžiagų: vitaminų C, B1, B2, E, pektinų, angliavandenių, natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir t. t. Cukinijose nedaug organinių rūgčių, todėl jos netgi gelbsti turint skrandžio ir žarnyno problemų. Jose esančios skaidulinės medžiagos itin švelnios, nedidelis cukraus kiekis, todėl tinka vartoti mažiems vaikams ir sergantiesiems cukralige.
Be to, cukinijos iš organizmo šalina nuodingąsias medžiagas: šviną, radioaktyvųjį stroncį, gyvsidabrį, cholesterolį. Valgant šias daržoves sumažėja tikimybė susirgti vėžiu ir kitomis sunkiomis ligomis. Taip pat cukinijas rekomenduojama vartoti asmenims, dirbantiems protinį darbą. Šios daržovės stiprina širdį, gerina medžiagų apykaitą, jose nėra cholesterolio ar sočiųjų riebalų. Be to, cukinijos itin naudingos ir norint sulieknėti, nes yra nekaloringos. Įrodyta, jog šios daržovės stiprina imunitetą, tad pamaloninsite ne tik skrandį, bet ir išvengsite įvairių ligų.