- Paruošimas: 90 min
- Porcijos: 6
Sriuba, kurios, aš taip galvoju, mūsų tautiečiams labai pristatinėti nereikia. Kaip jau supratote iš pavadinimo, šiandien su Jumis kalbėsiu apie savo charčio sriubos variantą – tik su kiauliena. Iš aplinkinių žmonių yra tekę išgirsti gandų, kad norint ją pagaminti gardžia, privalu įdėti daug pastangų. Bet pasakysiu jums, kad tai visiškai nesąmonė! Kodėl? Nes charčio gaminau jau daug kartų ir visada gaunasi neįtikėtinai gerai, be labai daug pastangų. Ir galiu drąsiai pasakyti, kad tai viena skaniausių kada ragautų sriubų.
Sudėtinga paruošti tikrai nėra, tik reikia virti šiek tiek ilgiau, bet per tą laiką galima užsiimti kitomis veiklomis. Žinoma, gali būti, kad tikri gruzinai mane išpeiks, kad nededu vieno arba kito ingrediento, bet man jie tiesiog pasirodė nereikalingi. Ir žinoma naudoju kiaulieną, bet man toks variantas priimtiniausias.
Apibendrindama galiu drąsiai Jums pasakyti, kad ši sriuba – 10 balų ir itin rekomenduoju ją išmėginti. Beje, šiame recepte naudoju gruzinišką, geltoną Tkemali padažą. Tai rūgščiai saldus slyvų padažas, kuris pakelia šią sriubą į visai kitą lygį. Rekomenduoju jo neatsisakyti!
Receptui reikės:
- svogūnai: 3 (jų kiek turėtų būti panašus, kaip ir mėsos)
- kiauliena troškinimui: 400 gramų
- vanduo: 1 litro
- raudonosios paprikos: 1
- bulvės: pagal skonį (galima ir nedėti, man variantas be bulvių – skanesnis, bet vyrui jos privalomos)
- maltas kuminas: 2 arbatinių šaukštelių
- malta kalendra: 1 arbatinio šaušktelio
- džiovinta saldžioji paprika: 1 arbatinio šaukštelio
- ožragė: 1 valgomojo šaukšto
- lauro lapai: 3
- česnakas: 3 skiltelių
- graikiniai riešutai: 50 gramų
- pomidorų pasta: 2 valgomųjų šaukštų
- konservuoti pomidorai: 400 gramų
- morkos: 1
- ryžiai: 70 gramų
- čili pipirai: 3-4
- geltonasis Tkemali padažas: 100 mililitrų (gruziniškas slyvų padžaas)
- druska: šiek tiek
- pipirai: šiek tiek
- kalendra ir krapai: šiek tiek
Paruošimas
- Pradžioje mėsą supjaustyk maždaug kąsnio dydžio gabaliukais, pagardink druska, pipirais ir keptuvėje, ant aukštos kaitros, apskrudink, bet iki galo neiškepk.
- Kai jau mėsa paruduos – išimk iš keptuvės.
- Pasiruošk daržoves – svogūną supjaustyk kubeliais, morką juostelėmis, o česnaką susmulkink.
- Tada daržovių skustuku nulupk paprikos odelę (tokiu būdu ji itin lengvai suvirs ir pasklis po sriubą) ir supjaustyk nedidelėmis juostelėmis.
- Puodą įkaitink iki vidutinės kaitros, dėk gabaliuką sviesto, suberk svogūnus ir morkas. Kepk maždaug 5 minutes, arba kol svogūnai gerokai suminkštės.
- Tada suberk susmulkintą česnaką ir pakepk dar keletą minučių.
- Puodo viduryje padaryk pakankamai vietos, sudėk pomidorų pastą ir ją paskrudink kelias minutes, kol pasklis pomidorų aromatas.
- Paskui suberk prieskonius: maltą kuminą ir kalendrą, paprikos miltelius, ožragę ir lauro lapus.
- Viską išmaišyk ir pakepk dar keletą minučių, kad suintensyvėtų skoniai bei aromatai.
- Graikinius riešutus kruopščiai susmulkink ir kartu su konservuotais pomidorais, apkepta jautiena bei šviežia paprika suversk į tą patį puodą.
- Pilk vandens, įmesk nesmulkintus čili pipirus, viską užvirk ir sumažinęs kaitrą palik kunkuliuoti mažiausiai valandai.
- Ryžius nuplauk po tekančiu vandeniu (šitaip mūsų sriuba nebus tokia krakmolinga ir sulipus) ir praėjus valandai nuo charčio virimo pradžios, suberk juos į sriubą. Virk maždaug 15 minučių.
- Tada įpilk 100 mililitrų geltonojo Tkemali slyvų padažo ir pavirk dar keletą minučių.
- Sriubą patiek pagardinęs šviežia smulkinta kalendra, krapais ir valgyk su gruzinišku lavašu. Skanauk!
Tikrai labai skaniai pavykstanti sriuba. Ačiū, kad pasidalinote.