Kaip marinuoti baravykus?

Baravykai laikomi kilniausiais grybais. Ir tai nėra atsitiktinumas, nes jie puikiai išlaiko visas savo skonio savybes bet kokiu paruošimo būdu. Šiame straipsnyje siūlome kelis būdus, kaip marinuoti šiuos nuostabius grybus.

Marinuoti baravykai su actu

Marinuoti baravykai žiemai
Marinuoti baravykai žiemai

Baravykai pirmiausia verdami vandenyje, o po to – marinate su cukrumi, druska, lauro lapu, pipirais, česnaku ir actu. Tada viskas išdėliojama į stiklainius ir sterilizuojama. Gaunasi puikus ruošinys, kurį galima naudoti sriuboms, pyragams ir padažams gaminti.

Ingredientai:

  • Vanduo – 1 litras;
  • Stalo actas 9% – 1,5 a.š.;
  • Cukrus – 1 v.š.;
  • Druska – 2 v.š.;
  • Pipirai juodieji žirneliais – 6 vnt.;
  • Lauro lapas – 3 vnt.;
  • Česnakai – 2 skiltelės;
  • Baravykai – 1 kg.

Paruošimas:

  1. Iš pradžių baravykus gerai nuplauname po tekančiu vandeniu, tada išvalome ir supjaustome mažais gabalėliais, jei jie pakankamai dideli.
  2. Dabar paimame emaliuotą puodą, siunčiame ten susmulkintus grybus, užpilame šaltu vandeniu, įdedame vieną šaukštą druskos ir pastatome ant viryklės. Viską užvirkite, tada sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite baravykus 15 minučių. Tada nupilkite visą skystį, vėl užpilkite grybus vandeniu ir virkite tokiu pat būdu dar 15 minučių. Nupilkite vandenį, sudėkite grybus į koštuvą ir palikite, kol nutekės visas skysčio perteklius.
  3. Pradedame ruošti marinatą. Į puodą supilkite geriamąjį vandenį, įpilkite druskos, cukraus ir pastatome ant viryklės. Užvirinkite ir suberkite lauro lapą, juodųjų pipirų žirnelius ir česnaką. Virkite marinatą 5 minutes.
  4. Dabar siunčiame baravykus į marinatą, viską verdame 5 minutes ir įpilame acto. Viską užvirinkite ir nukelkite puodą nuo ugnies.
  5. Iš anksto gerai išplauname stiklainius po karštu vandeniu su soda ir sterilizuojame bet kokiu patogiu būdu. Dabar į stiklainius išdėliojame baravykus ir viską užpilame marinatu iki “kraštų”.
  6. Tada stiklainius sudėkite į puodą su karštu vandeniu, kurio dugnas uždengtas rankšluosčiu. Užvirkite ir sterilizuokite 10 minučių. Stiklainius susukame dangteliais, apvyniojame antklode ar rankšluoščių ir paliekame visiškai atvėsti kambario temperatūroje.

Marinuotus baravykus laikyti sausoje ir tamsioje vietoje. Atsidarome žiemą ir patiekiame ant stalo skanų ir kvapnų užkandį. Skanaus!

Marinuoti baravykai be sterilizavimo

Marinuoti baravykai
Marinuoti baravykai

Virti baravykai verdami marinate iš lauro lapų, gvazdikėlių, druskos, cukraus, česnako, pipirų žirnelių ir acto, po to išdėliojami į sterilizuotus stiklainius ir užsukami.

Ingredientai:

  • Baravykai – 1 kg.;
  • Actas 9% – 100 ml.;
  • Cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
  • Druska – 4 šaukšteliai;
  • Lauro lapas – 1 vnt.;
  • Gvazdikas – 7 vnt.;
  • Vanduo – 1 l.;
  • Juodųjų pipirų žirneliai – 7 vnt.;
  • Česnakai – 4 skiltelės.

Paruošimas:

  1. Prieš pradėdami marinuoti, baravykus nuvalykite ir gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Iš skrybėlių pašaliname visas šiukšles, taip pat nupjauname koją, jei ant jos lieka žemės.
  2. Didelius grybus supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, o mažus palikite sveikus. Viską siunčiame į puodą, užpilame šaltu vandeniu ir dedame ant ugnies. Užvirinkite, pašalinkite susidariusias putas ir sumažinkite ugnį iki vidutinės. Virkite, retkarčiais pamaišydami, apie 30 minučių.
  3. Dabar paruoškite marinatą baravykams. Į atskirą puodą supilkite litrą vandens, įberkite lauro lapų, gvazdikėlių, druskos, cukraus, česnako ir juodųjų pipirų. Viską dedame ant ugnies ir užverdame. Grybus sumeskite į kiaurasamtį ir keletą kartų nuplaukite po tekančiu vandeniu.
  4. Visus grybus siunčiame į marinatą ir toliau viską verdame 15-20 minučių.
  5. Stiklainiai, kuriuose bus laikomi marinuoti baravykai, iš anksto nuplaunami karštu vandeniu su soda ir sterilizuojami bet kokiu patogiu būdu. Ant juos išdėliojame grybus kartu su marinatu, viską uždengiame steriliais dangteliais ir paliekame kambario temperatūroje, kol visiškai atvės.
  6. Paruošti grybai laikomi šaldytuve arba rūsyje. Atidarykite žiemą ir patiekite kaip užkandį arba dėkite į salotas. Skanaus!

Marinuoti baravykai žiemai

Ingredientai: 1kg. baravykų 1 šaukštas druskos

Marinatui: vandens – 1l. acto 9% – 80ml. cukrus – 50gr. druska – 1.5 šaukšto arba pagal skonį lauro lapų druskos garstyčių grūdelių juodųjų pipirų (grūdelių)

Grybus nuvalykite, nuplaukite, sudėkite į didelį puodą, gausiai užpilkite vandens, užvirinkite ir tada vandenį nupilkite. Užpilkite grybus švariu vandeniu (tiek kad apsemtų), berkite druską, lauro lapus, pipirus, garstyčių grūdelius ir cukrų. Užvirinkite ir nuo užvirimo virkite apie 10-15 minučių, tada pilamas actas, dar kartą užviriname ir pilstome į stiklainius, sandariai uždarome, apverčiame aukštyn kojom, paliekam nakčiai uždengę rankšluosčiu. Skanaus, galėsite mėgautis žiemą 🙂

[the_ad_placement id=”h2-4-desktop”][the_ad_placement id=”h2-4-mobile”]


Parašykite komentarą