Šokoladinis tortas su apelsinais

Prasidėjus citrusinių vaisių sezonui, šis tortas (ne toks jau ir blogietis kalorijų atžvilgiu) buvo kaip tik tas, kurio ir norėjosi. Labai šokoladinis, bet ne per saldus, idealiai tinkantis apelsinų aromatas. Dingo taip pat greitai, kaip ir atostogos.

  • Paruošimo laikas: 55 min
  • Porcijos: 8-10

Autorius: Įkvėpta pagal Juls kitchen receptą

Ingredientai:

  • 70 g migdolų miltų;
  • 70 g speltos miltų (galite keisti aukščiausios kokybės kvietiniais miltais);
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 80 g cukraus;
  • 2 kiaušiniai (kambario temperatūros);
  • 80 g šokolado (50% kakavos);
  • 35 g aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus;
  • 1 ekologiškas apelsinas;
  • žiupsnelis druskos.
Šokoladinis tortas su apelsinais ir alyvuogių aliejumi
Šokoladinis tortas su apelsinais ir alyvuogių aliejumi

Šokoladiniam glajui:

  • 150 g juodojo šokolado (50 % kakavos);
  • 125 ml riebios grietinėlės.

Torto paruošimas:

  1. Torto bazei: Įkaitinkite orkaitę iki 180 °.
  2. Išplakite kiaušinius su cukrumi iki kol masė padvigubės, taps šviesi ir puri.
  3. Išspauskite sultis iš pusės apelsino. Nutarkuokite žievelę, stengdamiesi nenutarkuoti baltosios žievelės dalies.
  4. Išlydikite šokoladą ant vandens vonelės, įmaišykite alyvuogių aliejų, apelsino sultis ir žievelę.
  5. Įmaišykite šokolado mišinį į kiaušinių ir cukraus plakinį, ir gerai išmaišykite.
  6. Išsijokite migdolų mitus, speltos miltus (arba kvietinius, jei naudojate juos), kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Mentelės pagalba, judesiais iš viršaus į apačią, kad įgautų kuo daugiau oro, gerai išmaišykite mišinį.
  7. Ištepkite sviestu ir apibarstykite plonu sluoksniu miltų, 20 cm diametro, išardomą kepimo formą. Supilkite torto masę, ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25 min, arba kol įsmeigus medinį smeigtuką į centrą, neištrauksite sauso. Tortas turėtų būti šiek tiek traškus išorėje, ir kiek drėgnas viduje. Leiskite visiškai atvėsti ant grotelių, ir tik tuomet išimkite iš kepimo formos.
  8. Šokoladiniam glajui: Išlydikite šokoladą ant vandens vonelės. Nuimkite nuo vandens vonelės, supilkite grietinėlę, ir kaitinkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, iki kol gausite vientisą glajų. Leiskite glajui atvėsti ir šiek tiek sustingti apie 10 min. Pilkite glajų ant šalto (atvėsusį tortą palaikykite šaldytuve) torto, ir lengvai papurtykite, kad tolygiai pasiskirstytų ir išnyktų oro burbuliukai.
Šokoladinis tortas su apelsinais
Šokoladinis tortas su apelsinais

Jei norite tortą dekoruoti cukruotomis apelsinų žievelėmis, jums prireiks 2-3 ekologiškų apelsinų. Siūlyčiau pagaminti iš karto ir daugiau, ir įmerkti į lydytą šokoladą. Sandariame stikliniame inde galite laikyti iki poros mėnesių. Turėsite ypatingą gardėsį pasmaguriauti po vakarienės, ar pavaišinti svečius su kava.

Cukruotos apelsinų žievelės

Yra 2 būdai pagaminti cukruotas apelsinų žieveles: pirmasis tiems, kas turi nemažai laiko ir kantrybės, kuris reikalauja 3 dienų. Aš iš kart einu prie greitojo būdo, kuris man daug priimtinesnis.
Cukruotos apelsinų žievelės
Cukruotos apelsinų žievelės
  1. Supjaustykite juostelėmis 2-3 ekologiškų apelsinų žieveles ( svarbu, kad nebūtų apdoroti chemikalais, tad paieškokite ekologiškų), pašalindami baltąją žievelės dalį. Sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite tiek vandens, kad apsemtų žieveles, virkite apie porą minučių. Nuimkite nuo ugnies, atvėsinkite, ir nupilkite vandenį. Pakartokite šį veiksmą kitus 2 kartus, tokiu būdu panaikinti žievelių kartumą.
  2. Po 3-io nuvirimo, nupilkite vandenį, gerai nuląšinkite, ir pasverkite žieveles. Paruoškite nedideliame puode vandenį ir cukrų sirupui tokiomis proporcijomis, tolygiomis žievelių svoriui. (pavyzdžiui jei nusausintos žievelės sveria 100 g, turėsite naudot 100 g vandens ir 100 g cukraus sirupui).
  3. Sudėkite žieveles kartu su cukrumi ir vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies iki visiško sirupo susigėrimo. Tačiau būkite dėmesingi, kad sirupas nepavirstų karamele, neparuduotų, turėtų tik sutirštėti.
  4. Išdėliokite apelsinų žievelės išdžiūti ant grotelių. Jei norite pagaminti cukruotas žievelės torto papuošimui, apvoliokite cukruje, kol dar visiškai neišdžiuvo. Jei norite pagaminti gardėsius šokolade, palaukite kol visiškai išdžius, išlydikite šokoladą ant vandens vonelės, ir įmerkite po vieną virtuvinio pinceto pagalba. Leiskite sustingti ant kepimo popieriaus.

Suprantu, kad po šventinio maratono, dažniausiai lydi noras šaldytuvą matyti kuo tuštesnį, ir imtis griežtų priemonių atsikratyti lengvai prilipusių poros kilogramų. Tad būtų protinga siūlyti ką nors lengvo, nekaloringo ir padedančio vėl tilpti į tuos pačius džinsus. Tačiau pati praleidusi kone visą šventinį periodą skanaudama antibiotikus, dabar žvalgausi kuo galėčiau atpirkti prarastą laiką.



Parašykite komentarą