Rudųjų ryžių nauda

Tolimuosiuose Rytuose ryžiai yra nepakeičiamas patiekalas, o daugiau nei pusei pasaulio gyventojų – ryžiai yra pagrindinis maisto šaltinis. Šiuo metu skaičiuojama be galo daug ryžių rūšių, tačiau bene labiausiai pripažįstama rudųjų ryžių nauda.

Kuo naudingi rudieji ryžiai?

Rudieji ryžiai laikomi kur kas naudingesniais už baltuosius, nes juose yra daugiau maistingųjų medžiagų. Tiesa, rudieji ryžiai turi trumpesnį galiojimo laiką ir yra ilgiau ruošiami nei baltieji – paruošti ruduosius ryžius užtrunka maždaug 40 minučių. Tačiau daugiau laiko praleisti virtuvėje verta, nes rudieji ryžiai apsaugo nuo aukšto kraujospūdžio, aterosklerozės ir padeda sumažinti širdies priepuolių riziką. Temple universitete (JAV) buvo atlikti tyrimai, kurie atskleidė, jog ruduosiuose ryžiuose yra tam tikros medžiagos, kurios apsaugo širdį. Tuo tarpu, baltieji ryžiai yra šlifuojami, todėl šia savybe nepasižymi.

Rudieji ryžiai laikomi sveikesniais nei baltieji
Rudieji ryžiai laikomi sveikesniais nei baltieji

Rudieji ryžiai taip pat stiprina imunitetą, mažina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje bei lėtina oksidacijos procesus.

Rudųjų ryžių kalorijos ir maistinė vertė

  • Kalorijų kiekis: 372 kcal
  • Baltymai: 7,9 g
  • Riebalai: 2,6 g
  • Angliavandeniai: 77,2 g
  • Cukrus: 0,9 g
  • Skaidulos: 4 g
  • Glikeminis indeksas: 45

Maistinės medžiagos

Maistinių medžiagų kiekiu, rudieji ryžiai yra gerokai pranašesni už baltuosius, kadangi apdirbimo metu rudieji ryžiai tampa baltais ir praranda daugiau nei 60% maistingų medžiagų.

Ruduosiuose ryžiuose yra daug skaidulų, taip pat jie reguliuoja virškinimą ir apsaugo nuo viduriavimo ar vidurių užkietėjimo. Juose taip pat yra naudingų riebiųjų rūgščių, vitaminų B1, B3 ir B6 bei mangano, fosforo ir geležies. Ruduosiuose ryžiuose taip pat yra fitino rūgšties, kuri jungiasi su mineralais ir šalina juos iš organizmo. Šios absorbuojančios savybės paverčia ryžius vienu pagrindiniu organizmo valymui naudojamu produktu.

Rudieji ryžiai yra išlukštenami, tačiau membrana, kuri suteikia rudą spalvą, paliekama. Rudieji ryžiai laikomi iš dalies išvalytais, kadangi juos apdorojant pašalinamas tik viršutinis apvalkalas, o branduolys paliekamas nepažeistas, todėl išsaugomos visos ryžiuose esančios maistinės skaidulos. Būtent dėl šios priežasties, rudieji ryžiai laikomi sveikesniais nei baltieji.

Ruduosiuose ryžiuose esančios maistinės skaidulos yra lėčiau virškinamos ir turi žemesnį glikemijos indeksą (kuris parodo, kiek gliukozės atsiras kraujyje, suvartojus tam tikrus angliavandenius). Dėl šios priežasties rudieji ryžiai padeda lengviau mesti ar palaikyti norimą svorį, todėl yra labai populiarūs ir pamėgti sulieknėti norinčių moterų tarpe.


Naujausi receptai su ryžiais

[RSSImport display=”10″ feedurl=”https://valgome.lt/receptai/recipe-tag/ryziai/feed/” use_simplepie=”FALSE” random_sort=”FALSE”]


1 komentaras apie “Rudųjų ryžių nauda”

Parašykite komentarą