Sena elektrinė spiralė spalvotuose puodeliuose mums šildydavo arbatas. Vieni žaisdavo už spintos įkurtoje drabužinėje, kiti lakstydavo po koridorius, o kiti traukdavo į valgyklą gerti kakavos ir valgyti bandelių. Nemėgau kakavos. Ir šokolado nemėgau. Ir jei atvirai, išvis nelabai mėgau valgyti.
Vienintelis skanus, skaniausias maistas, kurio man niekada nebuvo per daug – tai mokyklinės bandelės. Gal 25 centai už vieną. Už litą galėdavai nusipirkti net keturias. Paprastos bandelės buvo. Bene pačios paprasčiausios. Bet iki šiol atsimenu jas su nostalgija. O šįkart, beveik netyčia, iškepiau tokių. Tai pačios šauniausios mano kada nors keptos bandelės.
- Trukmė: ruošti apie 10 min., kildinti 2 val., kepti 20 min., viso apie 2 h 30 min
- Porcijos: 9 nemažos bandelės
Ingredientai:
- 300-400 g (apie 3 puodeliai) a.r. kvietinių miltų;
- 250 ml šilto pieno (tiks ir sojų);
- 1/4 puodelio saulėgrąžų aliejaus;
- 2 a.š. sausų mielių;
- 5 v.š. rudojo cukraus;
- žiupsnio druskos;
- cukraus pudros.
Bandelių paruošimas
- Pieną pašildykite, tačiau atminkite, kad jis neturi būti itin karštas, tik šiltas. Dubenyje sumaišykite cukrų, mieles ir druską. Supilkite pieną, dalį miltų ir išmaišykite gautą “košę” šakute. Palikite 15 minučių, kad mielės pradėtų veikti.
- Supilkite visą aliejų, išmaišykite. Suberkite daugiau miltų, tiek kad būtų galima minkyti ir tešla praktiškai neliptų prie rankų, atkreipkite dėmesį į tai, kad tešla turi būti šiek tiek lipni ir minkšta, jog lengviau pakiltų, bet nelimpanti prie pirštų. Minkykite apie 8-10 minučių. Palikite šiltai pakilti, kol masė padvigubės.
- Tada dar kartą išminkykite, padalinkite tešlos gumulą į tris dalis ir tuos gabalus dar į tris dalis. Suformuokite apvalias bandeles, padėkite ant kepimo skardos, maždaug pusės sprindžio atstumu. Palikite ir šias kokiai valandai, kad šiltai pakiltų ir tampų gražios, purios.
- Aštriu peiliu įpjaukite ant bandelių ruoželius. Įkaitinkite orkaitę iki labai aukštos temperatūros. Kepkite apie 10-12 minučių, kol viršus paauksuos (kepimo laikas priklausys nuo jūsų orkaitės, todėl bandelių viršus – puikus orientyras. Išimkite, leiskite truputį ataušti, pabarstykite cukraus pudra ir paragaukite šviežias. Mmmm… Bandelės būna skaniausios kepimo dieną, tačiau puikiai valgosi ir antrąją.