Mėlynųjų svogūnų pagardas-džemas prie silkės

  • Paruošimas: 35 min
  • Porcijos: 6
Tokį kiek labiau saldų, nei sūrų, svogūnų pagardą-džemą yra pamėgę daugelis iš mano draugų, kurie ragavo. Dažnokai tokia mišrainė yra vadinama karamelizuotų mėlynųjų svogūnų džemu ir tokio galima rasti daugelyje prekybos centrų gurmanų skyrių, mugėse, bet labai įmantriai skambantis pavadinimas tikrai dar nereiškia, kad įmantri ir gamyba arba naudojami produktai. Viskas yra išties daug paprasčiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tad šiandien dalinuosi savo daug metų tobulintu receptu ir keliomis variacijomis šventėms.

O kodėl tokia džemo verta prisigaminti? Pradžioje dėl tos priežasties, kad šaldytuve pagardas idealiai laikosi net iki 3 mėnesių, todėl bet kada, kai tik ant duonos riekės dėsitės silkės (tai mano mylimiausias variantas) arba virtos mėsos gabaliuką, šaukštelis šio pagardo ant jų pakels į naujas skonių aukštumas. Antra priežasties ta, kad visada turėsite garnyro, net tomis dienomis kai namuose nebus nei bulvių arba rauginto agurko, pagardas idealiai papildys bet kokius patiekalus, ypatingai žuvį. Tik verta prisiminti, kad karštiems patiekalams labiau tinka karšti garnyrai, todėl pagardą prieš tiekiant galite pašildyti nedideliame puodelyje. Trečia priežastis – kiek salstelėję svogūnai idealiai dera su bet kokiu sūriu, virtu kiaušiniu.

O mylimiausias mano variantas – šventinė (ir kasdienė, jeigu tik norisi) silkė. Nes ji sūri, pagardas saldžiai aitrus, o spanguolės, kurių ganėtinai gausiai uždedu ant patiekalo, sproginėja itin malonia rūgštele.

Vienu metu prisiruošiu ganėtinai daug pagardo, nes yra toks vienas nemalonus darbelis – mėlynųjų svogūnų nulupimas, kitaip nei geltonieji, jie ganėtinai sunkiai nusirengia, o ir sultys smarkiai dažo rankas, todėl būtinai dirbu su pirštinėmis.

Receptui reikės:

  • mėlynieji svogūnai: 1 kilogramo
  • rudas nerafinuotas cukrus: 120 gramų (baltas cukrus čia netiks)
  • aukštos kokybės tyras aliejus: 100 mililitrų
  • druska: 1 valgomojo šaukšto (30 gramų)
  • obuolių actas: 80 mililitrų (acto rūgštis čia netiks; blogiausiu atveju galite naudoti vynuogių actą)
  • persilado prieskoniai: 1 nubraukto arbatinio šaukštelio (galite pakeisti mėgstamos džiovintomis žolelėmis)
  • aitriųjų paprikų dribsniai arba milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio

Paruošimas

  • Pirmiausia pasiruošk gilią keptuvę ir imkis svogūnų. Juos nulupk, nupjaustyk uodegas ir peiliu kuo ploniau supjaustyk pusžiedžiais.
  • Pastebėjimas: Nupjautų bei nuluptų dalių aš niekada neišmetu, dedu į specialų indą šaldymo kameroje, kuriame kaupiu įvairias daržovių “atliekas” ir po to išverdu daržovių sultinį.
  • Tada įkaitink keptuvę, suberk cukrų ir sudėk svogūnus, minutę – kitą visai nemaišyk, leisk cukrui gerai sušilti, tada jau imk mentelę ir atsargiai maišyk. Kaitros nemažink, maišyk ir stebėk, kol svogūnai pradės keisti spalvą, supilk aliejų, uždėk dangtį ir iki minimaliausios sumažink kaitrą. Palik troškintis maždaug 10-12 minučių.
  • Po to sudedu prieskonius, supilk actą ir gerai sumaišyk, išjunk kaitrą, uždėk dangtį ir palik, kol visiškai atvės.
  • Paskui paruoštą pagardą sudėk į patogius stiklainius, dalį laikyk rūsyje, o vieną, kad visad būtų po ranka – šaldytuve. Arba suvalgyk iškart! Skanaus!


2 komentarai apie “Mėlynųjų svogūnų pagardas-džemas prie silkės”

Average
5 Based On 1

Parašykite komentarą