- Paruošimas: 30 min
- Porcijos: 4
Kokie svogūnai geriausiai tiks?
Geltonieji. Idealūs, tik prieš marinuojant griežinėlius rekomenduotina nuplikyti, tai yra užpilti verdančiu vandeniu ir palikti, kol visiškai atvės.
Rausvieji. Mažiau aitrūs, kaip geltonieji, todėl plikyti nėra reikalo. Gražioji spalva marinuojant blunka, tad aš ruošdama naudoju spalvotą actą (aviečių arba vyšnių).
Baltieji. Bene saldžiausi ir švelniausio skonio svogūnai, labai mažai dirginantys akis juos pjaustant, marinuojant tokius visada įdedu daugiau prieskonių.
Šalotiniai. Mano požiūriu neverti būti marinuojami dėl ganėtinai didelės kainos.
Cukrus marinate? Taip, ruošiant tokį marinatą svogūnams neapsieisime be saldaus skonio, bet svogūnus dažniausiai marinuojame prieš pat valgant, tai ne žiemos konservai, tad kartais leidžiu sau pakeisti cukrų medumi arba stevija.
Druska. Kitaip, nei ruošiant marinatus įvairiems žiemos konservams, čia tinka bet kokia druska, ir joduota, ir smulki.
Actas. Aš visada stengiuosi naudoti tik natūralius actus, bet jeigu tokių po ranka, kaip tyčia, nėra, iš bėdos tinka ir maistinė acto rūgštis, jos reikia 30% mažiau, nei nurodyta recepte.
Indas marinavimui. Stengiuosi rinktis indus su dangčiais, tinka tiek puodas, tiek maisto dėžutė, tiek užsukamas stiklainis.
Receptui reikės:
- svogūnai: 500 gramų
- vanduo: 0,5 litro
- cukrus: 3 arbatinių šaukštelių
- druska: 1 arbatinio šaukštelio
- Provanso žolelių mišinys: 1 arbatinio šaukštelio
- aitriosios paprikos: žiupsnio
- actas: 100 mililitrų
Paruošimas
- Pradžioje svogūnus pjaustyk pusžiedžiais, ne labai plonais, kad marinuojant išliktų traškumo.
- Tada vandenį pilk į puodą ir jam užvirus suberk cukrų arba saldiklius, druską bei prieskonius.
- Maišant virk iki kristalai ištirps, supilk actą, išjunk ugnį ir po kelių minučių pilk ant svogūnų, indą uždenk ir atidėk į šoną.
- Atvėsus perkelk į šaldytuvą.
- Pastebėjimas: Šitaip užmarinuoti svogūnai su actu šaldytuve gali išlikti labai skanūs net iki poros savaičių.