Kiek virti avieną?

Visų pirma atkreipkite dėmesį į avienos spalvą: taip galite nustatyti apytikslį gyvūno amžių. Pavyzdžiui, ėriena, kuri laikoma švelniausia, yra šviesiai rausvos arba šiek tiek rausvos spalvos su minimaliu riebalų kiekiu. Paprastai tokia mėsa parduodama tik žiemą ir pavasarį. Jauno avino mėsa šviesiai raudona, o suaugusio – sodriai raudona arba raudonai kaštoninė. Abiem atvejais riebalų nėra daug, o jie balti ir gana tankūs. Sena mėsa, kuri dažniausiai būna beskonė, tamsiai raudonos spalvos, riebalai birūs ir geltoni.

Kaip išvirti avieną?

  1. Pirmiausia atšaldyti avieną, jei ji būvo užšaldyta.
  2. Nupjauti nereikalingą riebalų sluoksnį – nes jis priduos specifinį kvapą.
  3. Avieną gerai išplauti vandenyje.
  4. Į puodą įpilti vandens ir pastatyti ant didelės ugnies, kol užvirs.
  5. Į vandienį įdėti svogūną, lauro lapą, druskos ir pipirų pagal skonį.
  6. Tada sudėti avieną. Vandens turi būti virš mėsos 2 cm.
  7. Verdant avieną, ant viršaus susidarys putos, kurias reikia nuimti (kas 5-7 minutes).

Kiek laiko virti avieną?

Virimo laikas priklauso nuo jo būdo ir svyruoja nuo 40 minučių iki 2,5 valandos. Gaminimo trukmei įtakos turi ir gabalėlių dydis: mažiems užtruks mažiau laiko nei vienam dideliam.

Kad įsitikinti ar mėsa išvirusi, pradurkite ją šakute arba peiliu. Periodiškai tikrinkite mėsą virimo metu, kad nepervirtumėte, kitaip ji gausis ne tokia skani.

Virta aviena su bulvėmis ir čiobreliais

Ingredientai:

  • 500 g avienos;
  • 500 g bulvių;
  • 250 g svogūnų;
  • 0,5 arb. šaukštelio čiobrelių;
  • laurų lapelių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • petražolių.

Paruošimas:

  1. Avieną supjaustykite nedideliais kubeliais, sudėkite į puodą, įberkite druskos, pipirų, sudėkite didesnę dalį supjaustytų svogūnų, laurų lapelių, čiobrelių.
  2. Mėsą užpilkite vandeniu, kad apsemtų, ir uždengę virkite ant nedidelės ugnies.
  3. Kai mėsa suminkštės, sudėkite bulves ir likusius svogūnus.
  4. Virkite toliau nemaišydami ir tik retkarčiais pakratydami, kad neprisviltų. Bulvės turi suvirti ir sukristi.
  5. Baigdami virti įberkite kapotų petražolių.

Troškinta aviena

Ingredientai:

  • 1,5 kg minkštos avienos;
  • 600 g moliūgo;
  • 1 svogūno;
  • 50 g šviežio imbiero;
  • 3 valg. šaukštų medaus;
  • 80 g vynuogių;
  • 100 g sviesto;
  • 12 datulių;
  • 12 kalendros lapų;
  • žiupsnelio cinamono, šafrano, druskos, pipirų.

Paruošimas:

  1. Avieną, moliūgo minkštimą supjaustome didesniais kubeliais.
  2. Svogūną smulkiai supjaustome, imbierą nuvalome ir sutarkuojame.
  3. Avienos gabaliukus, susmulkintus svogūnus, pusę kalendros lapų sudedame į troškintuvą, įpilame apie 100 ml vandens, sudedame medų, sviestą, imbierą, cinamoną, šafraną, įberiame druskos, pipirų, uždengiame ir ant mažos ugnies troškiname apie 1 val.
  4. Datules perskiriame per pusę ir išimame kauliukus.
  5. Datulių puseles, supjaustytą moliūgą, vynuoges sudedame į troškintuvą ir dar ant silpnos ugnies patroškiname apie 30 min.
  6. Baigus troškinti, troškintą avieną pabarstome kalendros lapeliais ir iškart patiekiame.