Kiaulienos kepenys

Kaip virti kiaulienos kepenis?

Kepenys yra menkesnės vertės mėsos produktai, gaunami išdarinėjant gyvulį. Tačiau niekam nėra paslaptis, kad tinkamai pagamintas patiekalas iš kepenų praturtins organizmą vitaminais A, B ir C. Be to, tai produktas, kuriame gausu visaverčių baltymų, tad jį galima drąsiai vadinti dietiniu. Kepenys nėra kaloringos.

Kiaulienos kepenų virimo laikas priklauso nuo paruošimo būdo ir gabalų dydžio.

Visa kepenį, kuris sveria vidutiniškai 1,5kg, reikia virti 40-50 minučių ant silpnos ugnies.
Jei kepenys supjaustomos maždaug po 100g sveriančiais gabalėliais, virimas užtruks 20-30 minučių.

  • Renkantis kiaulienos kepenis atkreipkite dėmesį į jų spalvą ir kvapą. Kokybiškas produktas yra šviesiai rudos spalvos, malonaus saldaus aromato. Švieži kepenys turi drėgną blizgesį.
  • Šviežios kiaulienos kepenys po virimo bus sultingesni nei prieš taiužšaldytos, tačiau šaldytas produktas taip pat gali būti naudojamas, jei juos atšildote be staigaus temperatūros skirtumo.
  • Virtos kiaulienos kepenys bus minkštesnės ir sultingesnės, jei juos nuleisite į jau pasūdita verdantį vandenį.
    Po to, kai vanduo vėl pradės virti, ant paviršiaus pradės atsirasti putų. Juos turėtumėte pašalinti.

Kiaulienos kepenų paštetas

Ingredientai:

  1. 0,5 kg kiaulienos kepenų
  2. 0,5 kg kiaulienos šoninės
  3. 2 svogūnų, morkos
  4. 6 skiltelių česnako
  5. šaukšto sviesto
  6. pipirų ir druskos pagal skonį

Paruošimas:
Kepenis ir šoninę supjaustyti griežinėliais. Kepenis pamirkyti vandenyje ir virti keletą kartų, kol verdant nebeliks putų – kartą užvirti, pavirti 10 min., nupilti vandenį ir dar kartą užvirti ir pavirti. Taip tris kartus. Kai jau nesusidarys putos, virti apie pusvalandį. Atskirai išvirti šoninę (apie 30 min.). Vandenį, kuriame mėsa verda, galima pasūdyti. Atvėsinti tiek išvirtas kepenis, tiek šoninę.Sumalti, paeiliui įmaišant kepenų ir šoninės griežinėlius. Pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus ir morkas. Baigiant kepti sudėti smulkintus česnakus. Apkepusias daržoves sudėti ant sumaltos mėsos. Visą masę dėti į puodą ir užpilti sultiniu, kuriame virė mėsa. Pilti jo tiek, kad apsemtų. Pasūdyti, įberti pipirų ir virti apie 10–15 min.Atvėsinti ir leisti per naktį sustingti.

Paštetą galima valgyti su ant paskrudintos batono riekelės užtepta avokado tyre ar bruknių uogiene.